ZAJEDNIČKA SJEDNICA KOORDINACIJSKOG TIJELA ZA PREVENCIJU OVISNOSTI I VIJEĆA ZA PREVENCIJU KRIMINALITETA

1379 0

Pokazatelji iz prakse i istraživanja potvrđuju da je nasilničko ponašanje itekako izraženo upravo kod mladih koji se nalaze i zateknu u alkoholiziranom stanju. Nisu samo inicijatori nasilničkog ponašanja već su u alkoholiziranom stanju najčešće i žrtve nasilja

– kaže mr. Ljiljana Lukačević


NOVA GRADIŠKA, 26. svibanj 2014. – Danas je po prvi put održana zajednička sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta i Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti na području grada Nova Gradiška. Zajednička sjednica nije slučajno održana jer se htjelo osvijestiti potrebu zajedničkog djelovanja na prevenciji ovisnosti i na prevenciji nasilja.

O povezanosti zloupotrebe droga i nasilničkih ponašanja predavanje je održala mr. Ljiljana Lukačević, predsjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta i Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti na području grada Nova Gradiška.

 

Povezanost alkohola i nasilja

Osvrnula se na povezanost, ponajviše alkohola i nasilja, pogotovo u populaciji djece i mladih te prezentirala pokazatelje kako prakse, tako i istraživanja, koji potvrđuju da je nasilničko ponašanje itekako izraženo upravo kod mladih koji se nalaze i zateknu u alkoholiziranom stanju. Ne samo da su inicijatori nasilničkog ponašanja nego, nažalost, u alkoholiziranom stanju najčešće postaju i žrtve nasilja.

Ovom sjednicom otvoren je i Tjedan nenasilja.

-Ono što su nakon predavanja zaključili svi stručnjaci koji sudjeluju u prevenciji u lokalnoj zajednici, a to su stručnjaci iz Centra za socijalnu skrb, Policije, odgojno-obrazovnih i zdravstvenih ustanova, je da itekako ima smisla objedinjavati preventivne programe jer je zapravo riječ o jednoj primarnoj univerzalnoj prevenciji, koja je prevencija u velikom dijelu i prevencija nasilja. Prevencija kriminaliteta je u nešto manjoj mjeri i prevencija ovisničkog ponašanja – kazala je mr. Ljiljana Lukačević.

 

Tjedan nenasilja

Aleksandra Grubač, predsjednica Udruge za promicanje kvalitete života i održanje mentalnog zdravlja „Prevencija“ najavila je Tjedan nenasilja u našem gradu i brojne aktivnosti. I ove godine, kao i četiri prethodne godine, organiziraju se brojne i različite aktivnosti informativnog, edukativnog i zabavnog tipa s ciljem prevencije nasilja, a uz poruke da je važno i potrebno razvijati nenasilje.

Naglašavajući da je teško organizirati nešto kvalitetno i s porukom, mr. Ljiljana Lukačević je, kao zamjenica gradonačelnika, pohvalila je predsjednicu „Prevencije“ Aleksandru Grubač, članove udruge iu s ve druge koji su u protekle četiri godine bili uključeni u osmišljavanje i realizaciju programa obilježavanja Tjedna nenasilja.

Organizator Tjedna nenasilja je i ove godine Udruga „Prevencija“ uz podršku, uključivanje i suradnju odgojno-obrazovnih ustanova i organizacija civilnog društva, a uz pokroviteljstvo Grada Nova Gradiška.

 

„Tko puši, zdravlje ruši“

Na kraju Tjedna nenasilja organizira se aktivnost vezana za prevenciju ovisnosti, a to je obilježavanje Svjetskog dana nepušenja. Toga dana, 31. svibnja, na gradskom korzu kod „šahovnice“ organizirat će se jedan info štand s edukativnim materijalom. Nositelj ove aktivnosti je Koordinacijsko tijelo za prevenciju ovisnosti, a u organizaciju će se uključit organizacije civilnog društva, Udruga za promicanje kvalitete života i održanje mentalnog zdravlja „Pozitiva“, Društvo „Naša djeca“ i Gradsko društvo Crvenog križa.

Related Post

TJEDAN NENASILJA

Autor - 13/11/2013 0
Smatram da je jako važno da se skupimo kao struka i kao institucije u prevenciji nasilja koje je postalo sveprisutan…