ZARAZNI ili VIRUSNI RINOTARACHEITIS MAČAKA

1062 0

Virusni rinotraheitis mačaka je zarazna, vrlo kontagiozna bolest praćena u početku bolesti povišenom tjelesnom temperaturom. Očituje se konjunktivitisom, suzenjem, iscjetkom iz nosa, hunjavicom, kihanjem,kašlanjem i vidljivim

promjenama na prednjim zračnim prohodima. Uzročnik je herpesvirus – mačji tip 1.

 

Izvor infekcije je bolesna mačka. Bolest se može proširiti u uzgoju u nekoliko dana, a prenosi se najčešće s jedne na drugu životinju. Postoje i klinički inaparentne infekcije (klinički nevidljive, bez prisutnosti simptoma), koje omogućuju neprimjetno širenje uzročnika.

 

Virus se izlučuje iscjetkom iz očiju i nosa te slinom. Obolijevaju samo mačke i virus se ne prenosi na druge životinje. Inkubacija traje 2-5 dana. Tijek i težina bolesti mogu biti vrlo različiti – od inaparentnihoblika (nevidljivi;blagi oblici) pa do naglog uginuća. Naročito suosjetljive mlade životinje, u kojih smrtnost može biti do 100%. Bolest se očituje visokom temperaturom, obilnim iscjetkom iz očiju, zbog kojeg se mogu slijepiti kapci i začepiti nosni otvori, kihanjem i promjenama na prednjim dišnim prohodima, zbog čega mačke otežano dišu, ne jedu i gube na tjelesnoj težini. Ako ovakvo stanje potraje životinja najčešće ugiba od iscrpljenosti te sekundarnih bakterijskih infekcija!

 

Sekundarne bakterijske infekcije najčešće su uzrokovane sa bakterijama Pasteurellamultocida ,Bordotellabronchoseptica,Streptococcussp.,Mycoplasmafelis. Ove bakterije mogu uzrokovati kronični gnojni rinitis i konjuktivitis,upalu porebrice pa i pneumoniu!

 

Mačke koje se oporave od ove bolesti postaju nosioci i izlučuju virus, spontano ili nakon stresa. Virus izlučuju putem iscetka iz nosa, te slinom.

 

Dlaka im je nakostriješena i neuredna.

 

Sami gnojni iscjedak nije posljedica virusa kao takvog, već posljedica napada bakterija na oslabljeni organizam.

 

Liječenje:

 

Ukoliko se ne liječi, mačka obično ugine od upale pluća kao posljedice bolesti, te smrtnost iznosi skoro 100 %. Ukoliko se krene sa liječenjem na vrijeme, mačke obično ozdrave kroz 2 tjedna.S obzirom da nema specifičnog lijeka za virus, liječenje se bazira na antibiotskoj terapiji, primjeni mukolitičkih preparata kako bi se olakšalo životinji da izbaci sluz i gnoj iz dišnih putova te vitaminima kako bi se ubrzao oporavak i dignuo imunitet. Također se mogu koristiti masti za oči kako bi se spriječilo nakupljanje gnojnog iscjetka i čista fiziološka otopina za ispiranje dišnih putova i očiju.

 

Preventiva:

Jedina preventiva je cijepljenje zdrave mačke, s obzirom da se prenosi kontaktom. Prvo cijepljenje se vrši u dobi od 8-9 tjedana, a drugo u dobi od 12 tjedana. Cijepi se polivalentnim cjepivom koje štiti i od drugih zaraznih bolesti.

Related Post

UŠNA ŠUGA KOD KUNIĆA

Autor - 11/11/2012 0
Psoroptoza je kronična, kontagiozna bolest kože (i vanjskog zvukovoda) biljoždera, koju uzrokuju trajni ektoparaziti, šugarci iz porodice Psoroptidae, roda Psoroptes.…

KONJUKTIVITIS

Autor - 03/01/2013 0
KONJUKTIVITIS je upalaočnespojnice.Očnaspojnica (konjunktiva) je prozirna, glatkaisjajnasluznicakojapovezujestražnjupovršinuvjeđaiočnujabučicu.