„ŽENA ZAŽELI, ŽENA RADI 2“: U projektu vrijednom 5.3 milijuna kuna zapošljava se 60 teže zapošljivih žena

2923 0

Autor Franjo Samardžić

 

NOVA GRADIŠKA, 29. rujna 2020. – Na danas održanoj uvodnoj tiskovnoj konferenciji projekta „Žena zaželi, žena radi 2“ iz programa Zaželi – programa zapošljavanja žena Europskog socijalnog fonda, koju je vodila Maja Savi, bilo je puno zadovoljstva kod svih aktera, zamjenice gradonačelnika Ivane Trupina u ime Grada Nova Gradiška koji provodi projekt i partnera, Krešimira Maroševića iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područni ured Slavonski Brod i Branka Medunića, ravnatelja Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška.
Kako je uvodno kazala Maja Savi radi se o nastavku projekta „Žena zaželi – žena radi“ s većim brojem žena koje će biti zaposlene i većim brojem krajnjih korisnika. Cijeli projekt, kaza je, financiran je u cijelosti od Europskog socijalnog fonda.

-Zadovoljstvo nam je da možemo početi s drugom fazom projekta zapošljavanja žena koje će skrbiti o starijim osobama u potrebi. Prvi projekt je odrađen besprijekorno i završen je 31. svibnja. Provedba ovog projekta počela je 3. srpnja i trajati će 18 mjeseci. U ovom projektu žene će raditi godinu dana umjesto dvije godine, a povećao se broj žena koje će se zaposliti kao i korisnika o kojima će skrbiti. Žene koje će raditi su odabrane i 1. listopada na Svjetski dan starijih osoba početi će s radom – kazala je Ivana Trupina.

Ukazala je na potrebu da se zajedno s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike predlaže da se taj program provodi u dužem periodu od najmanje dvije godine jer žene koje rade i njihovi korisnici prekidanjem projekta doživljavaju stres jer se radi o starijim ljudima i osobama u nepovoljnom položaju koje su se navikle na žene koji o njima skrbe. Smatra da bi se svi partneri u projektu trebali založiti da on traje u kontinuitetu što duže. U ime Grada izrazila je zadovoljstvo što su dobivena sredstva za njegovu provedbu.
Krešimir Marošević je čestitao na nastavku projekta i njegovoj realizaciji nakon uspješne prve faze.

-Mogu reći na temelju kontakata sa ženama koje su odradile prvi projekt da su veoma zadovoljne i sretne, te da su s nestrpljenjem očekivale novu fazu projekta kako bi se ponovo uključile i ponovo radile jer je to za njih veoma bitno. Mahom su to žene starijih godina koje se teže uključuju na tržište rada i kojima su protekle dvije godine rada, a i u nastavku projekta će značiti novu aktivaciju na tržištu rada i aktiviranje radnih navika – kazao je Krešimir Marošević uvjeren da će i druga faza projekta proći na obostrano zadovoljstvo kao i prva faza.

-Nisam u svom dugogodišnjem radnom vijeku imao priliku vidjeti ovako kvalitetne i korisne projekte. Dva su tomu razloga. Prvi je zapošljavanje teže zapošljive skupine žena, a drugi što se zadovoljavaju potrebe starijih jer je jedna osnovnih želja starijih osoba da u kontaktu s Centrom za socijalnu skrb da što duže ostanu u svojoj kući. U ovom projektu oni u svojoj kući ostaju koliko je to moguće i tu su najsretniji.

Podržavamo nastavak projekta i stavljam se na raspolaganje da zajednički idemo s prijedlogom prema Ministarstvu rada i mirovinskog sustava jer postoje oblici zaštite pomoći starijima koji se podudaraju. Moramo dobro osmisliti prijedloge, a u svakom slučaju podržavam ideju i volio bih da ovakvi projekti postanu trajniji da se ne produžuju svake godine. Smanjuje se time potreba za smještaj starijih osoba i pritisci na ustanove, a uz to je ovako puno jeftinije, a što jer najvažnije ljudi su zadovoljni – kazao je Branko Medunić.
Projekt je predstavila njegova voditeljica Gordana Šimić.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.282.650 kuna, traje 18 mjeseci i zapošljava 60 teže zapošljivih žena u nepovoljnom položaju i povećava njihov radni potencijal i socijalnu uključivost. Uz to kompetencije će unaprijediti 25 žena kroz dodatno obrazovanje i tako povećati svoju konkurentnost na tržištu rada. Povećat će se kvaliteta života i socijalna uključivost starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju u lokalnoj zajednici.

-Cilj projekta je unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena s nižom razinom obrazovanja zapošljavanjem na području grada Nova Gradiška, radi sprečavanja posljedica nezaposlenosti i rizika od siromaštva te ujedno i poticanje socijalne uključivosti i povećanje razine kvalitete života krajnjih korisnika – kazala je Gordana Šimić.

Related Post