127. godišnja skupština DVD-a Staro Petrovo Selo

3035 0

Autor Višnja Mikić

STARO PETROVO SELO – U subotu, 3.ožujka, u Starom Petrovom Selu je održana 127. redovna godišnja izvještajna skupština DVD-a Staro Petrovo Selo. Nakon intoniranja državne i vatrogasne himne te minute šutnje za sve poginule hrvatske branitelje i za sve poginule i umrle vatrogasce, nazočne je pozdravio predsjednik DVD-a, Milan Vuković. Posebno je pozdravio Stjepana Županića, zapovjednika Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije, zatim načelnika staropetrovoselske općine, Nikolu Denisa, predsjednika VZO Staro Petrovo Selo, Zlatka Pospišila i njegovog zamjenika, Karla Emanovića, potom tajnika staropetrovoselske Osnovne škole, Marinka Grgića, predsjednika NK „Slavija“ Krunu Lukačevića, predsjednika Lovačke udruge, Ivana Jurasovića, dugogodišnjeg prijatelja DVD-a, Antuna Erstića i druge goste, a na kraju predstavnike Dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Vatrogasne zajednice općine. Na dnevnom redu su, među ostalim, bila izvješća o radu u prošloj godini, izvješće Nadzornog odbora i blagajnika te plan rada i financijski plan za ovu godinu.

Podnoseći izvješće o radu, predsjednik Vuković je, među ostalim, naglasio kako je iz društva, uglavnom zbog posla, otišlo osam vatrogasaca. Među njima su vatrogasci prve klase, dočasnici prve klase i dva časnika. Iako društvo kvalitetno radi i uvijek je spremno na intervencije, zabrinjava činjenica što mladi, školovani kadrovi odlaze. DVD je kroz 127 godina zadržalo kontinuitet rada i trebat će uložiti napor kako bi se animirali mladi ljudi i uključili u rad društva, ali važno je osigurati i uvjete u lokalnoj zajednici, kako bi se zaustavilo daljnje odlaženje s ovih prostora.Vuković je zahvalio na dobroj suradnji, kako Vatrogasnoj zajednici županije Brodsko-posavske, tako i općini Staro Petrovo Selo, načelniku i samim vatrogascima.

Zapovjednik DVD-a, Danko Zečković, naveo je u svom izvješću kako društvo prošle godine bilježi osam intervencija: dvije su bile tehničke naravi, gasili su dva požara, jedan na obiteljskoj kući, bilo je ispumpavanja vode iz poplavljenih dvorišta i podruma itd. Samo na intervencije, vatrogasci su prošle godine utrošili 210 radnih sati. Uz to su izvodili vježbe operativne tematike, redovno su kontrolirane spremost i ispravnost opreme i drugo.

Nakon usvajanja svih izvješća te usvojenog plana rada i financijskog plana za 2018. godinu sprojekcijom za 2019,predsjednik Vuković pročitao je pismo dugogodišnjeg člana DVD-a, Vlade Hrubana.

Naime, Hruban je u pisanom obliku zahvalio svim vatrogascima, članovima DVD-a Staro Petrovo Selo i predstavnicima drugih vatrogasnih društava s područja VZO, na nesebičnom radu i izlaganju samih sebe pri gašenju požara na Hrubanovoj obiteljskoj kući prošle godine. Vlado Hruban i sam je vatrogasac i dočasnik tridesetak godina. Bio je prvi predsjednik VZO Staro Petrovo Selo. Ističe da je, bez obzira na nastalu štetu u požaru, ponosan što je član DVD-a. Naglašava kako je i ta intervencija na obiteljskoj kući još jedan dokaz da su vatrogasci važan čimbenik našeg društva.

U završnom dijelu skupštine, riječ je pripala gostima. Zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice, Stjepan Županić govorio je o aktualnostima u vatrogastvu, naglasivši da je upravo vatrogastvo po broju pripadnika prvo u Hrvatskoj sa šezdesetak tisuća operativaca. Staropetrovoselcima je poželio uspješan rad i što manje požara u ovoj godini. Obratili su im se i načelnik općine, Nikola Denis, zatim predsjednik VZO Zlatko Pospišil, predstavnici DVD-a s područja VZO te predstavnik Lovačke udruge, Ivan Jurasović.

 

Related Post