3061 0

Hot spot (pyotraumatski dermatitis) ili u prijevodu vruća točka popularan je naziv za akutni vlažni dermatitis – lokalizirana upala i infekcija kože. Također je ova bolest poznata kao pyotraumatski dermatitis jer ga uzrokuje sama životinja lizanjem, grebanjem ili grickanjem.

 

 

Uzroci nastanka hot spota ili pyotraumatskog dermatitisa

 

Najčešće je uzrokovan lokalnim alergijskim reakcijama koje će poticati ekstremno lizanje, griženje ili grebanje kao što su:

• alergije – hrana, inhalacija, kontakt

• ektoparaziti – buhe (alergija na buhe je načešći uzrok hot spota), krpelji, šugarci. upale uha

• loša njega dlačnog pokrivača

• bolna stanja lokomotornog sustava (displazija, artroze)

• problematika analnih vrećica

• problemi u ponašanju

 

Simptomi hot spota

 

Bolest ima sezonski karakter, rijetko se javlja zimi, uglavnom se javlja za vrijeme toplog i vlažnog vremena i to češće kod pasmina s gustom poddlakom (labrador, zlatni retriver, njemački ovčar, rottwailer) zbog slabe ventilacije krzna.

Hot spot je lezija najčešće okruglastog oblika, crvene boje i oštro ograničenih rubova. Najčešće je bez dlake, samo rijetko je prekrivena dlakom, vlažna je s gnojnim eksudatom i izrazito bolna. Može biti različite veličine do 10-tak cm i na više lokacija, a javlja se na onim mjestima koje životinja može dohvatiti bilo da liže i grize ili da se češe i grebe šapama.

Mjesto lezije će nam ukazivati na njen primarni uzrok, pa npr. ako se lezije javljaju na glavi ili vratu, vrlo vjerovatno se radi o bolestima vanjskog slušnog kanala. Ako su lezije oko korijena repa, ukazuje na probleme vezane za analne vrećice. Ako se javljaju iznad kukova ukazuje na moguće problema s displazijom kukova i sl.

Te lezije nastaju iznenada, vrlo se brzo šire, često u roku nekoliko sati. Vlasnici znaju svjedočiti da navečer pas nije imao nikakve promjene, a ujutro kad su se probudili pas je imao leziju ili čak više njih i do veličine dlana.

 

Liječenje hot spota

 

Preporuka je što prije se javiti veterinaru kako bi se spriječilo širenje lezije i mogućnost da se razvije dublja infekcija kože. Veterinar mora ustanoviti primarni uzrok i odrediti terapiju.

Prvo je potrebno leziju očistiti. Dlake u samoj leziji i oko nje treba ošišati ili još bolje obrijati. Nakon brijanja će lezija izgledati znatno veća, a odstranjivanjem dlake osiguralo se da se rana može sušiti na zraku, a ne da se „upari” ispod debelog sloja dlake i poddlake. Zatim leziju peremo vodom (hladnom ili mlakom), ali jako nježno jer je lezija jako bolna, a mogu se koristiti i blagi antiseptični šamponi. Nakon čišćenja rane, mogu se koristiti kreme na bazi antibiotika i kortikosteroida, mada ih osobno ne volim jer stvaraju film na rani, pa usporavaju zaraštanje.

Često je potrebno sistemski aplicirati kortikosteroide da bi se zaustavio svrbež koji je i doveo do lezije. Važno je znati da kortikosteroidi ne uklanjaju uzrok već samo svrbež i to kroz kraći period, što je dovoljno dok se ne riješi primarni uzrok i sanira hot spot. U nekim slučajevima potrebno je psu davati sistemski antibiotik što će svakako procijeniti vaš veterinar. Kako bi se spriječilo samoranjavanje životinje, potrebno je staviti zaštitni ovratnik te stražnje šape zaštiti sa debljim čarapama.

 

Prevencija

 

Važno je redovito češljati psa i to raščešljavati dlaku do kože, a naročito na proljeće kada odbacuje poddlaku. Redovito treba stavljati zaštitu od buha te kontrolirati analne vrećice kod pasa koji imaju problema s njima.

 

* ZA SVE DODATNE INFORMACIJE OBRATITE NAM SE S PUNIM POVJERENJEM!

Kontakt osoba MARTIN KNEŽEVIĆ dr.med.vet.

099/ 6788 200 035/361-761

ili na mail martin.knezevic@gmail.com

Radno vrijeme: ponedjeljak-petak 7- 14h, subota 7-11h

Related Post

KONJUKTIVITIS

Autor - 03/01/2013 0
KONJUKTIVITIS je upalaočnespojnice.Očnaspojnica (konjunktiva) je prozirna, glatkaisjajnasluznicakojapovezujestražnjupovršinuvjeđaiočnujabučicu.

Autor - 04/07/2012 0
Megakolon je progresivna lokalna ili potpuna distenzija (proširenje) kolona (debelog crijeva), te gubitak njegova motiliteta. Gubitak motiliteta dovodi do retencije…

KIHANJE KOD KUNIĆA

Autor - 09/12/2012 0
Kihanje može uzrokovati alergija,infekcije gornjih respiratornih organa(dišnih puteva),opstrukcija žlijezde suznice u oku ili bakterija Pastorella multocida koja se može proširiti…

URINARNA INKONTINENCIJA PSA

Autor - 28/03/2012 0
Inkontinencija urina predstavlja nemogućnost kontroliranja mokrenja, a može se javiti u pasa bilo koje dobi i spola. Najčešće je viđen…

UŠNA ŠUGA KOD KUNIĆA

Autor - 11/11/2012 0
Psoroptoza je kronična, kontagiozna bolest kože (i vanjskog zvukovoda) biljoždera, koju uzrokuju trajni ektoparaziti, šugarci iz porodice Psoroptidae, roda Psoroptes.…