21. OBLJETNICA POČETKA SRPSKE AGRESIJE NA ZAPADNU SLAVONIJU

1704 0

GORNJI BOGIĆEVCI, 15. kolovoza 2012. – Pod motom „Da se ne zaboravi“ Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, podružnica Gornji Bogićevci, i ove je godine tradicionalno obilježila obljetnicu početka srpske agresije

na zapadnu Slavoniju i Gornje Bogićevce.

 

I ove godine, u povodu 21. obljetnice agresije, prisjetili su se Bogićevljani zajedno s braniteljima koji su branili njihovo selo, 15. kolovoza 1991. godine kada je njihovo selo prvi puta granatirano i najtežeg perioda u svojim životima koji je potom uslijedio.

 

Evocirali su sjećanja na početak organiziranog oružanog otpora i dane kada su morali napustiti svoje mjesto i otići u progonstvo u Novu Gradišku i druga mjesta očekujući da će se brzo vratiti svojim kućama. Trebalo je, međutim, pričekati svibanj 1995. godine, Vojno-redarstvene akcije „Bljesak“ i oslobađanje okupiranog dijela zapadne Slavonije, da bi se vratili u svoje selo i zatekli razrušene, spaljene i opljačkane svoje domove.

 

Bolna su sjećanja na to vrijeme, posebno na ljude koji nisu dočekali povratak. S dužnim poštovanjem i zahvalom položeni su zato vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja poginulim braniteljima u Domovinskom ratu s područja općine u Gornjim Bogićevcima, Dubovcu, Kosovcu, Smrtiću i Trnavi, a odana je i počast svim braniteljima koji su život dali za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, da im se, kako je kazao brigadir Željko Žgela, da vječna zahvala, dodajući da su poginuli hrvatski branitelji na prvom mjestu a iza njih njihove obitelji. Kod svih obilježja molitvu je vodio fra Ivo Brezović, novi župnik u Gornjim Bogićevcima.

U prostoru Hrvatskog seljačkog doma otvorene su prostorije UDVDR-a Gornji Bogićevci gdje je nazočne pozdravio Antun Zdunić, predsjednik UDVDR Gornji Bogićevci, podsjetio da je već 15. kolovoza 1991. godine kada su prvi hrvatski vojnici bili ranjeni. Zahvalio je općinskim vijećnicima i načelniku općine, koji su prepoznali rad udruge i osigurali prostor, Općini Gornji Bogićevci, Brodsko-posavskoj županiji i svima drugima u potpori u radu udruge.

Bila je to prigoda da brigadir Željko Žgela, pukovnici Mato Modrić i Adam Tomičić, te Pavo Naletilić, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja brodske 108. brigade, evociraju sjećanja na prve dane oružanog otpora agresoru, kako je istaknuto, u obrambenom ratu.

 

Općinski načelnik Pavo Klarić je izrazio nadu da će prostorije udruge biti na korist branitelja i svih onih koji drže do Domovinskog rata. Jozo Bungić u ime UDVDR Brodsko-posavske županije istaknuo je da su Bogićevljani bili osovina obrane tog dijela zapadno-slavonskog ratišta, a poslije rata kroz rad udruge dokazali i dokazuje da ne smijemo zaboraviti ono što je najvažnije, naše poginule hrvatske branitelje i da Domovinski rat i istina o njemu padne u zaborav.

Zamjenik župana Davor Vlaović čestitao je UDVDR Gornji Bogićevci što svake godine obilježava teške dane i svojim aktivnostima na mlade prenosi istinu tog vremena.

-Županija će sigurno i dalje, kao i do sada, biti uz udrugu. Hrvatski branitelji trebaju biti nit vodilja koja će nas podsjećati da ništa nije teško i da ništa ne smije biti teško kada je riječ o Hrvatskoj i za Hrvatsku, pa stoga ni nama u općinama i županiji. Pozivam sve udruge da međusobno surađuju i da bude više sloge. – kazao je Davor Vlaović.

 

UDVDR Gornji Bogićevci, zajedno s NK „Sloboda“, organizirala je dvodnevni nogometni memorijalni turnir „Da se ne zaboravi“. Nastupili su „Mladost“ iz Cernika, „Budućnost“ iz Rešetara, „Sokol-Psunj“ iz Okučana i „Sloga“ iz Nove Gradiške. U revijalnoj utakmici sastali su se domaći nogometaši Slobode i Dragovoljca iz Zagreba.

Related Post

OPĆINA GORNJI BOGIĆEVCI

Autor - 16/06/2016 0
GORNJI BOGIĆEVCI, 16. lipnja 2016. – U tijeku su radovi na rekonstrukciji dijela ulice Karlovac u Gornjim Bogićevcima. Investitor je…