21. SUSRET MALIH PJESNIKA SLAVONIJE I BARANJE

1308 0

CERNIK, 7. studenog 2014. – Na 21. susretu malih pjesnika Slavonije i Baranje okupili su se danas u OŠ „Matija Gubec“ u Cerniku najbolji mali pjesnici iz osnovnih škola. Još su jednom odali počast hrvatskom jeziku i štokavskoj riječi,

družili se i stjecali nova prijateljstva. Po ocjeni prosudbenog povjerenstva u kome su bili profesor mr. sc. Ivan Slišurić, profesorica Željka Horvat – Vukelja i književnica Đurđica Stuhlreiter najbolji su na završnoj priredbi čitali svoje pjesme.

Najboljom pjesmom proglašena je pjesma Nitko kao pjesnik nije učenika Petra Božinca iz OŠ „Josip Kozarac“ Slavonski Šamac (voditelj Josip Galović)

Među pet najboljih pjesama su: Veličanstvena noć Barbare Ibrišimović iz OŠ „Ivan Mažuranić“ Sibinj (voditeljica Maja Vinčazović), Bijeg u oblake Maje Stanković iz OŠ Stjepan Radić“ Čaglin (voditeljica Maja Jakić), Ima jedan dječak Antonia Svirčevića iz OŠ „Antun Gustav Matoš“ Vinkovci (voditeljica Ivana Paulić) i Tišina Eme Ančić iz OŠ „Braće Radić“ Pakrac (voditeljica Maja Farkaš).

I ove je godine objavljena zbirka najboljih pjesama s ovogodišnjeg natječaja, a urednica je Monika Kovarbašić. Pjesme su podijeljene u 5 tematskih cjelina: Čarobni prozor moga djetinjstva, Nitko kao pjesnik, Ljubav i osmijeh što na licu blista, Uzlet u oblake zvijezde i Domovina se uvijek voli.

Na ovogodišnji natječaj došle su 102 pjesme iz 30 osnovnih škola.

Susret malih pjesnika Slavonije i Baranje otvorila je u ime Brodsko-posavske županije Vesna Blumenšaj, a male pjesnike i druge sudionike ove jedinstvene pjesničke manifestacije blagoslovio pater Josip Vukoja.

Male pjesnike i njihove voditelje, ostale sudionike i goste među kojima su bili čelnici Općine Cernik predvođeni načelnikom Nikolom Jugovićem, predstavnici osnovnih škola, udruga i sponzora s područja općine Cernik, djelatnike i umirovljenike škole koji su bili aktivni sudionici organizacije i provedbe Susreta malih pjesnika, pozdravila je na otvaranju Reza Benković, ravnateljica cerničke OŠ. Posebno je pozdravila, stalne i drage goste iz prijateljskih škola iz Usore, Zlatara i Primoštena, koji, kako je istaknula, svake godine iznova obogaćuju i produbljuju dimenziju suradnje i prijateljstva, a okvire manifestacije, poruke mira, ponosa i domoljublja, pomiču i izvan granica naše Domovine.

-Evo nas na pragu trećeg desetljeća naših susreta! Po 21. put smo domaćini pjesničkog stvaralaštva učenika Slavonije i Baranje, domaćini smo manifestacije kulture riječi. Puno vas je ovdje novih, ali puno je i poznatih lica, lica koja nam govore da ste ostali vjerni ovoj svečanosti pjesništva.

Za ovaj 21. susret uspjeli smo zajedničkim radom, entuzijazmom i zanosom, svojstvenim učiteljskom pozivu, i unatoč sveobuhvatnoj krizi u društvu, okupiti radove iz 30 škola. Stručno povjerenstvo odabralo je 40 koje smo utkali u zbirku pjesama 21. susreta, koju smo ove godine posvetili Franu Galoviću povodom stote obljetnice njegove smrti.

Nadamo se da ćete danas uživati slušajući lijepe stihove, da ćete produbiti neka stara i pokrenuti nova prijateljstva.

Htjela bih se zahvaliti svima onima koji nam svojim pokroviteljstvom i sponzorstvom omogućuju nastaviti tradiciju održavanja susreta. To su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta , Općina Cernik, Brodsko-posavska županija i Školska knjiga Zagreb.

Related Post

OPĆINA CERNIK

Autor - 16/10/2016 0
CERNIK, 14. listopada 2016. – Razloga za zadovoljstvo imaju svi stanovnici Općine Cernik. Kako kaže općinski načelnik Nikola Jugović, napokon…

OPĆINA CERNIK

Autor - 13/10/2016 0
CERNIČKA ŠAGOVINA, 13. listopada 2016.– Možda i najznačajniji projekt koji je realiziran ove godine na području Općine Cernik je adaptacija…