24. OBLJETNICA 121. BRIGADE HV-e

1814 0

NOVA KAPELA / BATRINA, 27. rujna 2015. – Pripadnici 121. brigade HV-e okupili su se danas prije podne u Novoj Kapeli i Batrini na obilježavanju 24. obljetnicu ustroja brigade. Ove godine domaćin je bila Općina Nova Kapela.

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika poginulim braniteljima s područja Općine Nova Kapela te minutom šutnje odana počast svim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu. Molitvu je vodio velečasni Goran Mitrović.

Vijence su položili roditelji i udovice poginulih branitelja, izaslanstvo Brodsko-posavske županije predvođeno županom Danijelom Marušićem i zamjenikom župana Davorom Vlaovićem, Policijske uprave brodsko-posavske predvođeno načelnikom Antom Zovakom Grada Nova Gradiška predvođeno gradonačelnikom Željkom Bigovićem, Općine Nova Kapela predvođeno načelnikom Ivanom Šmitom i predsjednikom Općinskog vijeća Antom Žagrićem. Vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i postrojba HV-e koje su se borile na novogradiškoj bojišnici.

U župnoj crkvi Blažene Djevice Marije velečasni Goran Mitrović služio je svetu misu zadušnicu za sve poginule branitelje.

Pripadnici 121. brigade/pukovnije Nova Gradiška i njihovi gosti su se potom družili u društvenom domu u Batrini. Prisjetili su se organiziranja oružanog otpora agresoru, obrane Nove Gradiške i evocirali sjećanja na 156 branitelja iz redova 211. brigade/pukovnije koji su život dali za slobodnu i neovisnu domovinu na novogradiškoj i bojišnicama diljem Hrvatske.

 

Dokazali se u obrani Domovine

 

Zapovjedništvo 121. brigade HV-e ustrojeno je na temelju zapovjedi ministra obrane Gojka Šuška od 27. rujna 1991. godine. Za zapovjednika je postavljen brigadir Josip Mikšić. Zapovjednik brigade bio je i brigadir Željko Žgela, koji je bio i zapovjednik Pukovnije. Ustroj brigade odvijao se u vrijeme najžešćih napada neprijatelja na Novu Gradišku.

U jesen 1994. godine 121. brigada se preustrojava u 121. domobransku pukovniju.

U vojno-redarstvenoj akciji „Bljesak“ 121. pukovnija, zajedno s 3. gardijskom brigadom oslobađa Okučane. Drugi dio postrojbe izvršava dobivenu zadaću na pravcu Novog Varoša i daje velik doprinos briljantno izvedenoj akciji „Bljesak“ . Pukovnija sudjeluje u „Oluji“ i i oslobađanju Dvora na Uni, a nakon „Oluje“ i u akciji „Una“.

Predsjednik Stjepan Mesić odlikovao je za izniman doprinos u Domovinskom ratu i obrani domovine 121. brigadu HV-e Nova Gradiška visokim odličjem „Zrinski Frankopan“.

Za uspjehe u obrani i oslobađanju RH 121. brigada / domobranska pukovnija pohvaljena je od ministra obrane, načelnika GSOS, zapovjednika područja Osijek i Bjelovar. Za junačka djela dobila je i druga priznanja.

Velik broj pripadnika 121. brigade / pukovnije odlikovan je visokim odličjima od predsjednika RH. Vidljivo je da su pripadnici novogradiške oružane postrojbe dali velik doprinos u stvaranju, obrani i oslobađanju RH. Najveći doprinos dali su poginuli branitelji. U obrani i oslobađanju RH poginulo je 156, a ranjeno 536 njenih pripadnika.

Related Post

DAN OPĆINE NOVA KAPELA

Autor - 14/08/2016 0
NOVA KAPELA – U povodu Dana općine Nova Kapela održana je svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su se okupili…

PRVA SVADBA BESPLATNO

Autor - 15/07/2014 0
Hrvatski dom je nakon niza godina doveden u funkciju i spreman za korištenje za svatove, zabave, krstitke, krizme, karmine i…