BEZ ČEKAONICE ZA PACIJENTE

1623 0

NOVA GRADIŠKA – Novogradiščani odnedavna imaju novu Hitnu pomoć premještenu iz kruga bolnice nekoliko desetaka metara dalje, no pacijenti koji zbog zdravstvenih problema dođu do Hitne prisiljeni su čekati vani

ako je liječnički tim na terenu. Na temperaturama koje su proteklih dana na ovom području ispod ništice to nije nimalo lako pa su mještani Gradiške i okolnih mjesta ljutiti i razočarani.

 

– Ne mogu s djetetom koje ima visoku temperaturu čekati vani – požalila se mlada majka koja sinu nije uspjela pomoći sama.

No ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Branko Godić na naš upit odgovara kako je “prostor u Novoj Gradiški napravljen sukladno Pravilniku Ministarstva zdravlja te da je kao takav dobio odobrenje za rad. Prema pravilniku, čekaonica nije predviđena s obzirom na to da su bolnice dužne osigurati objedinjeni hitni bolnički prijam kroz svoje odjele i internu organizaciju poslovanja, za što imaju osigurana sredstva HZZO-a.”

– Ali Novogradiščani nemaju objedinjeni hitni bolnički prijam. Pa ne mogu putovati u Slavonski Brod! – reagirala je mlada majka.

Godić pak pojašnjava kako Hitna pomoć, sukladno europskim standardima, funkcionira samo kao rad na terenu. “Ako se dogodi da je tim tamo i da je nekome loše, naravno da će pomoći. To uopće nije upitno, no oni su uglavnom na terenu i pacijenti pomoć trebaju potražiti u bolnici”, naglašava.

Bolnica, prema Godićevim riječima, ima ugovorene liječnike za 24-satno dežurstvo. A novogradiška Hitna pomoć, premda jedna od najmodernijih i najprilagođenijih, nema ambulantu nego samo reanimacijski stol za najhitnije slučajeve iz prometnih nesreća i slično. Ipak, u tijeku je pronalaženje rješenja – za čekaonicu i pacijente. To se prije svega, prema Godićevim riječima, odnosi na analizu statike postojeće zgrade, sredstva za financiranje, ishođenje suglasnosti Ministarstva za izmjene u postojećim prostorijama te dogovor s OB-om “Dr. Josip Benčević” kojoj pripada i novogradiška bolnica. “Već smo obavili neke razgovore te do kraja godine očekujemo definiranje daljnjih koraka u smislu zajedničkog načina funkcioniranja na novogradiškom području, na zadovoljstvo i korist korisnika naših usluga”, dodaje Godić.

Trenutačno na području Županije brodsko-posavske djeluje 30 timova hitne medicinske pomoći, organiziranih kroz 10 timova 2 (u sastavu dva medicinska tehničara ili sestre) te 20 timova 1 (u sastavu liječnik, medicinski tehničar ili sestra i vozač). “Dakle, kroz 24 sata aktivno je 6 timova – četiri tima 1 i dva tima 2, što potpuno odgovara potrebama županije, a što je ugovoreno sukladno naputcima Ministarstva zdravlja i državnog Zavoda za hitnu medicinu”, navodi ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu. Na području koje gravitira Slavonskom Brodu (Lužani, Brod, Vrpolje) tijekom ove godine timovi hitne medicinske pomoći imali su 7134 intervencije, a 11.998 pacijenata pomoć je potražilo u prostorijama navedenih ispostava. Na novogradiškom području timovi hitne pomoći imali su 2310 intervencija, a 5666 pacijenata pomoć je potražilo u prostorijama ispostava Nove Gradiške i Okučana.

Marija RADOŠEVIĆ

 

Related Post