Bliži se posljednja etapa kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo: Sve pomalo podsjeća na utrku za Japan i Južnu Koreju

1156 0

Stanjem na tablici skupine H nakon šest kola možemo biti vrlo zadovoljni: Hrvatska 13, Rusija 13, Slovačka 9, Slovenija 7, Malta 4, Cipar 4. Još četiri utakmice „Vatreni” imaju za odraditi do kraja još jednoga kvalifikacijskoga ciklusa, a dojma smo kako imaju lakši raspored nego najveći protivnici Rusi. U listopadu slijedi gostovanje u Larnaci na Cipru i osječki okršaj sa Slovacima, a u studenom put na Maltu te dvoboj na, vjerujemo, punom Poljudu protiv Rusije. Prema mnogim stranicama za klađenje, a tako procjenjuje i Favbet kladionica, najveće šanse za osiguravanjem prve pozicije ima naša reprezentacija, no niti Rusi nisu otpisani. Ne smiju niti biti budući da su trenutno bodovno poravnati s našim dečkima.

 

Protiv svih imamo pozitivan omjer

Kao što smo već napisali, Hrvatsku očekuje nešto lakši finalni ždrijeb kvalifikacija nego Ruse. Od četiri navedena suparnika realno je očekivati devet sigurnih bodova, iako Slovaci mogu pružiti vrlo dobar otpor, kao što su to uradili u Bratislavi početkom rujna, no „top” Marcela Brozovića ostavio ih je razočaranima. U prilog nam ide činjenica da protiv sve četiri reprezentacije s kojima moramo još jednom odmjeriti snage imamo pozitivan omjer. Ciprane smo svladali u oba dosadašnja nadmetanja (2014. i 2021.), Slovake u čak 11 od 16 međusobnih okršaja, Maltežane u osam od devet, a od Rusa još niti jednom nismo izgubili (dvije pobjede i tri remija).

 

Zbornaja komanda dat će sve od sebe

Što se tiče Rusije, njih očekuju također četiri utakmice, no protiv nešto jačih reprezentacija – Slovačke u Kazanju, Slovenije u Mariboru, Cipra u Sankt Peterburgu te, naravno, Hrvatske u Splitu. Ako u prve tri utakmice osvoje manje od šest bodova, uz uvjet da „Vatreni” uzmu puni plijen, onda i prije posljednjega kola možemo slaviti odlazak na naše šesto svjetsko prvenstvo. Nije to nemoguće, budući da Rusi uz malo slabiju igru mogu odigrati remi sa Slovačkom i Slovenijom. Međutim, „Zbornaja komanda” dat će sve da održe utrku za Katar živom sve do Poljuda i okršaja 14. studenog.

 

Tko će biti novi Bokšić?

Cijela ta priča malo podsjeća na kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2002. u Japanu i Južnoj Koreji kada je momčad tadašnjeg izbornika Mirka Jozića do posljednje utakmice vodila veliku borbu s Belgijom s kojom je i odlučivala o prvome mjestu u skupini u zadnjem kolu na Maksimiru. Istina, u tu priču bila je uključena i Škotska, zbog čega je Jozićevim dečkima bilo kud i kamo teže. Uoči posljednja dva kola imali su dva boda zaostatka za Belgijom (14) i isti broj bodova kao i Škotska (12). Pred 36.000 gledatelja u Zagrebu, Alen Bokšić u 75. minuti donio je Hrvatskoj drugo SP, nakon onog u Francuskoj gdje je osvojena bronca. Nadamo se kako će studeni 2021. biti kao listopad 2001. godine – samo što će uloge zamijeniti Belgija i Rusija, te Maksimir i Poljud.

 

„Prihvaćamo ulogu favorita”

Približavanju ponavljanja povijesti pomoći će i Luka Modrić, kapetan koji nije bio prisutan u rujanskom ciklusu zbog lakše ozljede. I izbornik Dalić za službene stranice HNS-a naglasio je njegovu važnost, ali i važnost da se održi maksimalna koncentracija uoči nastavka kvalifikacija: „Nakon uspješnog rujna, naravno da sada s puno optimizma, pozitivne energije i samopouzdanja dočekujemo novo okupljanje. Međutim, moramo biti svjesni da sve dobro što smo napravili moramo sada potvrditi s još šest bodova, a da to možemo samo uz potpunu koncentraciju, pristup i zajedništvo koje smo imali na prošlom okupljanju. Cipar i Slovačku već smo pobjeđivali u ovom ciklusu, i prihvaćamo ulogu favorita u obje utakmice, ali ponavljam – moramo biti na svom maksimumu. Uvjeren sam da će pozvani igrači uspješno odgovoriti tom izazovu, a naravno da nas posebno raduje povratak Luke Modrića koji je kao igrač i lider od neprocjenjive važnosti za nas.”

 

Sljedeću utakmicu „Vatreni” igraju na Cipru 8. listopada, a potom slijedi dvoboj u Osijeku protiv Slovačke.

Related Post