BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

2176 0

SLAVONSKI BROD 5. srpnja 2016. – Odlična vijest stiže iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske. Prvog srpnja ove godine potpisano je sedam novih odluka o financiranju energetske obnove

odgojno-obrazovih ustanova s područja Republike Hrvatske.

 

Čak pet spomenutih odluka odnosi se na škole s područja Brodsko-posavske županije i to Osnovna škole “Dr. Stjepan Ilijašević” iz Oriovaca, Osnovne škole “Ivan Meštrović” iz Vrpolja, Osnovne škole “Sikirevci” iz Sikirevaca, škole “Baćin Dol ” koja je Područna škola Osnovne škole “Matija Gubec” iz Cernika kao i Gimnazije “Matija Mesić” iz Slavonskog Broda.

 

Ovim Odlukama spomenutim školama bit će dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u ukupnom iznosu od 9,3 milijuna kuna.

 

Ovim projektima energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije predviđene su uštede energije i smanjenje emisija CO2 od 20% do 80%, i to kroz provođenje mjera za povećanje toplinske zaštite ovojnice, strojarskih i elektrotehničkih mjera te uvođenjem obnovljivih izvora energije.

 

Valja napomenuti da je nositelj spomenutih projekata Brodsko-posavska županija, prioritetne projekte odredila godišnjim planom energetske učinkovitosti za 2016. godinu, te ih prijavila na natječaje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u sklopu pilot projekta energetske obnove zgrada i korištenja obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja

 

Na natječaju Pilot projekta Ministarstva prijavljene su i prošle Osnovna škole Dr. Stjepan Ilijašević iz Oriovaca, Osnovne škole Ivan Meštrović iz Vrpolja, Osnovne škole Sikirevci iz Sikirevaca, škole Baćin Dol koja je Područna škola Osnovne škole Matija Gubec iz Cernika, Gimnazije Matija Mesić iz Slavonskog Broda.

 

Valja napomenuti, da će radove energetske obnove spomenutih škola, u iznosu od spomenutih 9,3 milijuna kuna sufinancirati Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok će se ostatak u iznosu blizu 5,4 milijuna kuna finacirati iz decentraliziranih sredstava Proračuna Brodsko-posavske županije.

 

Veliko je to priznanje i projektnom timu koji je radio na pripremi spomenutih projekata pod vodstvom zamjenice župana Dunje Magaš i u sastavu: Katica Bošnjaković, Ivana Jelić, Darko Bošnjak, Anica Vukašinović i Zrinka Garić.

 

Dokaz je to i kako Brodsko-posavska županija skrbi o razvoju školstva i očuvanju okoliša na svome području, ali i uspješnosti apliciranja i korištenja Europskih fondova, sve sa ciljem poboljšavanja standarda i uvjeta obrazovanja primjerenim 21. stoljeću.

Related Post