DAN OŠ „MATIJA GUBEC“

1282 0

CERNIK, 4. svibanj 2012. – Učenici, učitelji i zaposlenici OŠ „Matija Gubec“ danas su prigodnim otvaranjem fontane i dovršetkom radova na maketi Cernika, te prigodnim programom u športskoj dvorani obilježili dan škole.

Nazočna je bila Ružica Vidaković, zamjenica župana brodsko-posavskog, Nikola Jugović, načelnik općine Cernik, gvardijan Franjevačkog samostana fra Anto Perković, ravnatelji drugih škola, gosti iz Cerniku prijateljske općine Čavle, škola „Matija Gubec“ iz Tavankuta, Gornje i Jarmine, te drugi gosti i prijatelji škole. Sve ih je pozdravio ravnatelj škole Mato Ordanić.

 

– Između mnoštva obveza u školi odlučili smo se na gradnju fontane, To je građevinski objekt s kojim netko šalje neku poruku. Svako doba nosilo je drugi oblik fontane i slalo drugačiju poruku. Pomno smo proučavali što i kako napravit da ona ne bude kič, a da pošaljemo poruku sredine. Odlučili smo se za kamen. Svi ćete se pitati, zašto kamen, zar kamen pripada Slavoniji. Da, kamen je građevinski materijal Slavonije. Okruženi smo na Psunju kamenolomima, a tri kilometra od Cernika nalazi se cernički kamenolom. Kad smo se odlučili za kamen trebalo je donijeti odluku kako ga posložiti. Svaki kamen predstavlja jedno mjesto naše općine. Naša fontana nosi poruku, treba je samo pogledati i razumjeti. Čuli smo kako nismo vršili intervenciju na kamenu, a složili ste lijepu harmoničnu figuru. Ne bi uspjeli da nisu svesrdno s nama radili naši domaći ljudi. Svima se zahvaljujem – kazao je Mato Ordanić.

 

Fontanu je posvetio fra Anto Perković.

Završen je i opsežan posao na izradi makete općine Cernik, koja, kao fontana krasi okoliš škole i cijelog Cernika. U omjeri je 1:5000. Najviše truda utrošio je učitelj tehničke kulture inž. Mladen Duji, koji je radove počeo 2004. godine i završio ih 2012. godine. Maketa je dužine 6,5, a širine 3,5 metra i predstavlja kompletan Cernik sa svim objektima, naznačen svaki voćnjak, svaka njiva i svaka livada. Posebno su uspješno napravljeni objekti po kojima je Cernik prepoznatljiv, a to je Kulmerov dvorac, Franjevački samostan, škola, dvorana, kapelica Sv. Roka, židovsko groblje. Svaki objekt je vjerni preslik – kazao je Mato Ordanić.

Related Post