DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE TOTALITARNIH I AUTORITARNIH REŽIMA

1898 0

Hrvatska danas 23. kolovoza obilježava spomendan – Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima utvrđen Deklaracijom EU parlamenta od 23. rujna 2008. godine,

a potvrđen točkom 15. Rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2009.

 

Obilježavanjem tog dana naša zemlja se pridružila većini zemalja članica EU-a u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

 

Današnji dan obilježen je i u Novoj Gradiški u organizaciji Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Grada NG i GO HDZ-a grada Nova Gradiška. Jutros su kod Spomen obilježja poginulim, umrlim i smrtno stradalim hrvatskim braniteljima položeni vijenci i upaljene svijeće, a svim žrtvama totalitarnih režima posebno na našem području odana je počast i minutom šutnje uz molitvu.

 

Vijence su položili predstavnici Udruge roditelja, djece, udovica poginulih hrvatskih branitelja, Udruge branitelja 121. brigade, Udruge veterana 121 brigade Nova Gradiška, Specijalne policije Zebre. U ime grada Nova Gradiška vijenac su položili gradonačelnik Željko Bigović i njegov zamjenik Dario Ban, a počast su odali i predstavnici Gradskog odbora HDZ-a Nova Gradiška.

 

Poslije minute šutnje i molitve koju je vodio prof. Ante Vukšić, predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja obratio se okupljenima, podsjetio na činjenicu kako su milijuni nevinih ljudi pobijeni od strane spomenutih režima, posebno komunističkog, bez suda i sudišta.

Related Post

BLAGDAN SVIH SVETIH

Autor - 31/10/2012 0
NOVA GRADIŠKA/SLAVONSKI BROD, 31. listopada 2012. – Predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Policije, Grada Nova Gradiška, Brodsko-posavske županije, organizacija…