FORUM ZA SLOBODU ODGOJA

1342 0

Nastavnici/ce, uključite se!

Forum za slobodu odgoja poziva sve učitelje i nastavnike u Hrvatskoj na aktivan doprinos raspravi o novoj Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije

 

ZAGREB, 07. listopada 2013. godine – Svjetski dan učitelja koji se održava danas, prilika je za cijelo društvo da se podsjeti važnosti nastavničke profesije u društvu.

U teškim vremenima poziv pred kojeg se postavlja najviše izazova je poziv učitelja. Vrijeme koje ne nudi viziju budućnosti i jasne korake prema cilju, vrijeme koje ne cijeni trud i rad već traži podobnost, vrijeme koje ne cijeni znanje i dugoročno ulaganje već instant postignuće i materijalno, koje ne promiče humanističke i moralne vrijednosti, zahtijeva od učitelja upravo suprotno – djeci i mladima pružiti viziju, pokazati da su trud, rad i znanje istinske ljudske vrijednosti.

 

Svjetski dan učitelja prilika je da sve nastavnike/ce pozovemo na aktivan doprinos javnoj raspravi o prijedlogu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Strategija definira sljedeće prioritete:

. “Obrazovanje i znanost razvojni su prioriteti Hrvatske, od posebnog javnog interesa.”

. “Hrvatska mora biti otvoreno, mobilno i inovativno društvo.”

. “Odgojno-obrazovni sustav inovirat će se kroz koncept cjeloživotnog učenja, pri kojem cjeloživotno učenje, znanost i inovacije čine trokut znanja.”

. Naglasak je na uključivanju što većeg broja građana u cjeloživotno učenje, putem usvajanja ključnih kompetencija, s posebnim naglaskom na djecu i mlade.

. Ključni su kvalitetni i motivirani odgajatelji, učitelji, nastavnici i andragoški djelatnici, u čije će se kontinuirano učenje i usavršavanje ulagati, uvest će se sustavi (re)licenciranja za učitelje i ravnatelje te model njihovog trajnog razvoja.

. Izradit će se novi kurikulumi, s jasno definiranim odgojno-obrazovnim ishodima i kriterijima.

. Osnovna škola produljuje se na 9 godina.

. Promovira se odgoj i obrazovanje koje aktivno potiče cjelovit individualni razvoj svakog djeteta i mlade osobe, promiče društvenu jednakost i demokratske vrijednosti…” .

. Formirat će se nacionalna mreža potpore inkluzivnom obrazovanju te obrazovanju darovitih učenika te će se sustavno promicati kultura kvalitete i etičnosti visokog obrazovanja.

 

Stoga je od iznimne važnosti uključivanje svih u odgojno-obrazovnom sustavu i šire u proces javne rasprave i iznošenje prijedloga o tome kako ostvariti ove i brojne druge ciljeve postavljene u Strategiji. Sad se pruža cijelom društvu prilika da iskažu koliko nam je obrazovanje bitno i da jasno pridonesu stvaranju vizije boljeg društva, krećući od nove Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Podsjećamo sve nastavnike i nastavnice da se u sklopu otvorene javne rasprave očituju o Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije te na taj način ukažu na moguće nedostatke i primjedbe na navedeni dokument, kao i preduvjete za njegovu provedbu. Jer – škola ne smije biti preslika društva u kojem živimo već uzor i primjer bolje budućnosti za nove generacije.

 

Svim učiteljima i učiteljicama želimo sretan Svjetski dan učitelja.

Related Post

OŠ „MATO LOVRAK“

Autor - 13/02/2014 0
NOVA GRADIŠKA, 13. veljače 2014. – OŠ “Mato Lovrak“ ove je godine po prvi puta obilježila Dan sigurnijeg interneta. U…