GIMNAZIJA NOVA GRADIŠKA: PROSLAVILI DIJAMANTNI STATUS EKO-ŠKOLE

2300 0

Hrvoje Žakić i Slavica Štefanac, kao predstavnici Hrvatskih šuma Uprave šuma Nova Gradiška i Hrvatskog auto kluba Nova Gradiška, podigli su Zelenu zastavu i simbolično obilježili status dijamantne eko-škola

 

NOVA GRADIŠKA, 11. lipnja 2016. – U povjesnici Gimnazije Nova Gradiška, njenoj obrazovnoj i opće kulturnoj i prosvjetiteljskoj ulozi, te njenom utjecaju na ukupan život učenika i djelatnika škole, te građana Nove Gradiške i novogradiškog kraja, značajno mjesto će zauzeti provedba programa eko-škole koji se od 2000. godine provodi pod nazivom „Odgoj i obrazovanje za okoliš“.

 

Koliko su u Gimnaziji ustrajni u toj namjeri potvrđuje status međunarodne eko-škole, koji su od Međunarodne zaklade za odgoj i okoliš dobili 2002. godine potvrdila je svečanost upriličena 10. lipnja na kojoj su kumovi Hrvoje Žakić i Slavica Štefanac, kao predstavnici Hrvatskih šuma Uprave šuma Nova Gradiška i Hrvatskog auto kluba Nova Gradiška, podigli Zelenu zastavu i simbolično obilježili status dijamantne eko-škola. Znači to da Gimnazija Nova Gradiška više neće morati obnavljati status eko-škole. Zelenu zastavu posvetio je kapelan Roko Ivanović.

 

Na hvalevrijednom uspjehu čestitala im je na upornosti zamjenica gradonačelnika Vesna Đapić ističući kako su ponos grada i među rijetkim školama koje imaju Dijamantni status. Obećala je i daljnju potporu Grada u projektima koje realiziraju.

 

Okupljene uzvanike, među kojima je bio i velečasni Perica Matanović, učenike kolege i djelatnike pozdravila je ravnateljica prof. Ljiljana Ptačnik.

 

-Gimnazija Nova Gradiška uključena je u program Eko-škola od 2000. godine, kao druga generacija eko-škola. Danas podižemo Zelenu zastavu koju smo dobili obnavljajući status eko-škole. Postali smo trajno dijamantna eko-škola i na taj način više ne moramo obnavljati status.

Promičemo ekološke spoznaje, razvijanje ekološke svijesti, organiziranje akcija zaštite i poboljšanja kvalitete okoliša. Od ove godine smo počeli raditi naš botanički vrt. Promoviramo prirodne ljepote RH, promičemo kulturnu baštinu. Program „Lijepe naše“ pod čijim patronatom i jesmo eko-škola, podupiru Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo turizma. Posebni projekti po kojima smo poznati je sudjelovanje u ekološkom kvizu „Lijepa naša“. Naša ekipa ove je godine na državnom eko-kvizu posvojila drugo mjesto pod vodstvom mentora prof. Josipa Sokića. Sudjelujemo u obilježavanju Dana kruha i dana zahvalnosti za plodove zemlje u Globe programu koji vodi prof. Branimir Kramberger.

 

Velikim angažmanom pedagoginje Ljiljane Vidmar sudjelujemo u dvije kampanje. Jedna je „Manje smeća“ u kojoj prikupljamo papirnati i plastični otpadi, a novcem koji dobijemo prodajom plaćamo prijevoz i posjećujemo nacionalne parkove. Namjera nam je posjetiti sve nacionalne parkove u Hrvatskoj. Drugi projekt u kojem ćemo sudjelovati od iduće školske godine je projekt „Jedimo zdravo“. Namjera nam je promovirati zdravu prehranu među kolegama i učenicima – kazala je prof. Ljiljana Ptačnik posebno se zahvalila Gradu Novoj Gradiški, Brodsko-posavskoj županiji, župniku Perici Matanoviću, tvrtkama Slavonija slad i Potomac, Hrvatskim šumama Upravi šuma Nova Gradiška i Hrvatskom auto klubu Nova Gradiška na potpori koju daju u realizaciji projekata.

 

U programu koji je vodio Karlo Szabo nastupili su gimnazijski Mješoviti zbor pod vodstvom Sanje Stičinski, Tamburaški sastav „Gimanzijalac“ pod vodstvom Branimira Krambergera, a Bruno Bošković interpretirao je govor Moja domovina Eugena Kumičića.

Related Post