Nova Gradiška jedan je od gradova u kojima Tereza37 započinje kino distribuciju po Hrvatskoj

239 0

Autorica Kristina Lauš, Fotografije  Nikola Predović

Nakon  trijumfalne pulske premijere 2020. godine, bogatog festivalskog života I brojnih priznanja, dugometražni igrani film redatelja Danila Šerbedžije I scenaristice Lane Barić stiže u nezavisna domaća kina. Već od ponedjeljka, 14. lipnja, film se može pogledati u Pučkom otvorenom učilištu M. A. Relković u NovojGradiški, koje će biti jedna od prvih lokacija na kojima film započinje kino distribuciju po Hrvatskoj.

Svečana zagrebačka kinopremijera održat će se koji dan ranije, 10. lipnja,uz prisustvo filmske ekipe.

“Jako sam sretan što naša Tereza37 napokon kreće u svoj pravi kino život. U ovo ludo epidemijsko doba mislim da je dobra odluka krenuti u otvorenom kinu, jer premijere bez gledatelja su tužne. Nadam se da će se publicisvidjeti film. Mislim da svatko može naći u njemu nešto svoje jer je veoma životan. Kao iživot, nudimo ‘šaku suza, vriću smija,” rekao je redatelj Danilo Šerbedžija povodom početka kino  distribucije Tereze37

Tereza 37 je ujedno prvi hrvatski igrani film u kojem će moći uživati osobe s oštećenjem vida, zahvaljujući suradnji s udrugom Pari Pikulete mobilnoj aplikaciji Movie Reading koju su prilagodili hrvatskom tržištu. Aplikacija je dio projekta  Film koji uključuje koji je sufinanciran sredstvima Ministarstva culture I medija Republike Hrvatske I Hrvatskog audiovizualnog centra.  

Scenaristica Lana Barić također je izrazila uzbuđenje što će film konačno moći vidjeti I šira publika. “Reakcije do sad su bile izvrsne, pa je nakon brojni hfestivala I nagrada ovo svojevrsno zatvaranje kruga. Nisam ni sanjala da će film ovako dobro proći, pogotovo u cijeloj pandemijsko situaciji koja nas je zatekla I koju živimo više od godinu dana, ali sam presretna da je naša osvoj put. S obzirom na to da će se film prikazivatii u otvorenim kinima na obalii po otocima, nadam se da će to ljudima olakšati odluku da odu u kino I pogledaju ga,” dodala je. 

Terezu 37 publika će u Novoj Gradiški moći gledati14. i 15. lipnja, a informacije o prikazivanju I ulaznicama mogu se pronaći namrežnim stranicama Pučkog otvorenog učilišta M. A. Relković. Tijekom lipnja film će doći i u druga nezavisna kina u Zagrebu, Pakracu, Gospiću, Korčuli, Rijeci, Puli, Zadru, Splitu, Samoboru, Skradinu I Čakovcu te će se prikazivati diljem zemlje do jeseni. Najave projekcija I ostale detalje možete pronaći na službenoj Facebook stranici filma

Tereza 37 svjetsku premijeru imala je na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, na kojem je osvojila Zlatnu arenu za najbolji film, scenarij, režiju, sporednu žensku ulogu, masku i montažu. Međunarodnoj publici prvi put se predstavila na 36. Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi. Film je od tada putovao festivalima diljem svijeta (SAD, Libanon, Švedska, Španjolska, Crna Gora, Francuska) nakojima je mahom osvajao priznanja I nagrade, od kojih je posljednja ona za najbolju glumicu (Lana Barić) na beogradskom Međunarodnom filmskom festivalu FEST. Redatelj Danilo Šerbedžija je za Terezu 37 nedavno osvojio I godišnju nacionalnu Nagradu Vladimir Nazor u području filmske umjetnosti. 

Film prati 37-godišnju Terezu koja živi u Splitu. Nakon nekoliko spontanih pobačaja saznaje kako postoji vjerojatnost da genetskinije kompatibilna sa svojim suprugom. Već duže osjeća pritisak okoline te započne preispitivati svoj rutinirani brak, što potakne niz događaja koji će joj promijeniti život, u duhu novosteče neslobode  i istine koja je samo njena.

Ulogetumače Lana Barić, Ivana  Roščić, Leon Lučev, Dragan Mićanović, Marija Škaričić, Goran Marković i Goran Bogdan. Film je producirala Irena Marković (Focus Media), a nastao je uz potporu Hrvatskog  audiovizualnog centra, Hrvatske radiotelevizije (HRT), Grada Zagreba I GradaSplita. 

TEREZA 37

Trailer: https://vimeo.com/559382637 
Web: tereza37.com
Facebook: https://www.facebook.com/tereza37film/

Related Post

Ukrao invalidska kolica

Autor - 11/02/2019 0
SLAVONSKI BROD, 11. veljače 2019. – U Operativno komunikacijskom centru Policijske uprave brodsko-posavske, zaprimljena je dojava o krađi invalidskih kolica,…