OŠ „ANTE STARČEVIĆ“ REŠETARI – HRVATSKA U EU

1541 0

Prigodnim događanjima i manifestacija učenici i učitelji OŠ „Ante Starčević“ obilježili su ulazak Hrvatske u EU i svojim radom pokazati kako uvažavaju bogatstva i kulturne vrijednosti drugih država članica

REŠETARI, 9. svibnja 2014. – Nakon Ode radosti – himne Europske unije i pozdravne riječi ravnatelja Tihomira Batala, članice velikog školskog zbora izvele su će pjesmu s čašama. Nakon višegodišnjeg nastojanja i brojnih priprema prvoga srpnja prošle godine i naša je zemlja postala punopravnom članicom Europske unije. Tako je ostvarena težnja da s većinom europskih zemalja napokon dijelimo zajedničku budućnost. U ovoj multikulturalnoj zajednici potiče se učenje jednih o drugima, očuvanje nacionalnog kulturnog naslijeđa i različitosti, stoga će učenici naše škole i ove godine svojim radom pokazati kako uvažavaju bogatstva i kulturne vrijednosti drugih država članica koje su nam lani poželjele toplu dobrodošlicu u obitelj Europske unije.

 

Pod vodstvom nastavnice Anice Marković učenice sedmoga razreda Ivana Paušić i Paula Ana Šamal izradile su plakate kojima su predstavile obilježja četiriju europskih zemalja: Bugarske, Estonije, Latvije i Cipra.

Učenici 8.a razreda predstavili su otočnu zemlju Veliku Britaniju obilježjima koja su izradili sa svojim razrednikom Darkom Horvatom, a zatim neke od istaknutih ličnosti izdvojenih iz bogate britanske kulture.

Gastronomske specijalitete najjužnije baltičke zemlje, Litve, predstavili su učenici 4.a razreda s učiteljicom Matejom Horvat.

Irska je poznata kao zeleni otok, zemlja bogate povijesti i zemlja bez zmija.

Učenici 4.b razreda s učiteljicom Slađanom Ninković predstavili su je tradicionalnim irskim plesom i tradicionalnim jelima, a upoznali s čuvenim irskim legendama. Učenici prvoga razreda sa svojom su učiteljicom Marijom Mlađen predstavili zemlju tisuću jezera i kolijevku Djeda Božićnjaka, državu Finsku. Legendu o simpatičnom, dobrom i uvijek nasmijanom starcu upotpunili su i pjesmom.

Nizozemsku, zemlju vjetrenjača, tulipana i sira, a posebice znanu kao zemlju biciklista, predstavili su učenici trećega razreda s učiteljicom Blaženkom Logožar. Nakon iscrpljujuće vožnje biciklom najbolje je počastiti se tradicionalnim nizozemskim palačinkama koje su predstaviti na svom štandu.

Zapadnoeuropsku državu Belgiju, zemlju piva i čokolade, plesom i glumom predstavili su učenici sedmoga razreda s razrednicom Draganom Gorički. Budući da se belgijska kuhinja smatra među najboljima u Europi, na štandu sedmoga razreda zainteresirani su se mogli upoznat i s receptima različitih belgijskih slastica.

Belgiji susjednu zemlju, Luksemburg, glazbom i najistaknutijim značajkama predstavili su učenici 5. b razreda s razrednikom Igorom Tomekom.

Portus Cale, Portugal, u prijevodu Lijepa luka, ime je države koja je smještena na Pirinejskom poluotoku. Učenici drugoga razreda sa svojom će učiteljicom Jasnom Terzić predstavili plakate koje su izradili, a zatim u Portugal prenijeli plesom kuduro.

Zastavu srednjoeuropske države Češke, domovine legendarnog crtića A je to, predstavili su učenici 8.b razreda s razrednicom Željkom Gospočić. Svoje su izlaganje upotpunili pjesmom i predstavljanjem tradicionalne češke odjeće.

Učenici 5.a razreda s razrednikom Goranom Markovićem predstavili su zastavu i grb, ekonomiju, politiku i znanost Rumunjske. Moglo se saznat nešto i o rumunjskim legendama i mitovima čija je česta tematika svima znani grof Drakula. Između ostalog, na njihovu štandu moglo se uživati u tradicionalnim rumunjskim delicijama.

Obilježja mediteranske državice Malte, koja svojim prirodnim ljepotama i čistim morem privlači brojne turiste, plakatima su predstavili učenici 6. razreda s razrednikom Brankom Horvatom.

U nadi da će ulazak Hrvatske u Europsku uniju donijeti bolji život i bolju budućnost svim njezinim građanima, pozdravljamo vas do sljedeće godine.

Autor Marija Dautović


Related Post

MLADI DREŽNIČANI U AKCIJI

Autor - 29/07/2014 0
DREŽNIK, 29. srpanj 2014. – Mladi stanovnici Drežnika svake godine samoinicijativno, uz pomoć Općine Rešetari provode akciju uređenja okoliša i…