OBLJETNCA EGZODUSA HRVATA IZ BANJALUČKE BISKUPIJE

1302 0

DAVOR, 9. rujna 2010. – Hrvati i ostalo nesrpsko stanovništvo izbjeglo iz sjeverozapadne Bosne ove godine obilježavaju 15. obljetnicu egzodusa. Prisjećaju se najtežih trenutaka u svom životu, i ponovo u rujnu dolaze u Davor da se još jednom zahvale mještanima Davora, Gradskom društvu Crvenoga križa i Centru za socijalni rad

Nova Gradiška, koji su ih prihvatili i sigurno zbrinuli. Dolaze u Davor iz raznih mjesta u Hrvatskoj, prošeću obalom Save i evociraju sjećanja.

Jedan od čamaca s kojim su izbjeglice prevežene preko Save

 

U župnoj crkvi Marije Kraljice i sv. Jurja velečasni Jozo Jurić, župnik župe Kraljice svete Krunice u Novoj Gradiški predvodio je u povodu blagdana Male Gospe svečano euharistijsko slavlje. Misnom, slavlju prisustvovali su izbjegli Hrvati, a najviše ih je došlo iz Okučana. Velečasni Jozo Jurić podsjetio je na stradanja katoličkog stanovništva na području banjalučke biskupije, koje u ljeto 1995. godine, bježeći ispred srpskog terora, moralo napustiti svoje domova i spas potražiti u Hrvatskoj.  

Na obali Save u Davoru evociraju se sijećanja na egzodus i zavičaj

 

– U svakodnevnim poteškoćama potražimo rame naše Nebeske Majke koja razumije tjeskobe naše duše. Vratimo krunicu u ruke i molitvu na usne kako bismo i u buduće mogli dočekivati jedni druge jer da Davorci nisu imali ljudskog osjećaja solidarnosti, krunice u rukama i molitve na usnama ne bi mogli primiti tolike ljude koji su protjerani iz svojih domova.“ – kazao je velečasni Jozo Jurić.

Vjernicima se obratio i velečasni Goran Kovačević, novi davorački župnik, te Zrinka Grgić iz Okučana koja je, sa svojom obitelji također u kolovozu 1995. godine u čamcu, prešla Savu. Župljani Davora su, u znak zahvalnosti Hrvata izbjeglih s područja Banjalučke bisklupije, od Hrvata koji su svoj novi dom našli u Okučanima, dobili križ.

 

U etničkom čišćenju sjeverozapadne Bosne Savu je kod Davora u kolovozu 1995. godine, a manji dio i u rujnu, prešlo 23.000 Hrvata, Muslimana, Roma i drugog nesrpskog stanovništva. Davorci su ih preko Save prevezli čamcima.  

 Prijevoz izbjeglica iz banjalučke biskupije u kolovozu 1995. godine

Related Post

RADOST ŽIVOTA

Autor - 23/05/2014 0
DAVOR, 23. svibnja 2014. – U utorak, 20. svibnja požeški biskup Antun Škvorčević posjetio je rodnu župu Davor te u…