OGRANAK MATICE HRVATSKE NOVA GRADIŠKA

1248 0

NOVA GRADIŠKA, 19. ožujak 2014. – Ogranak Matice Hrvatske Nova Gradiška sinoć je u povodu Dana hrvatskog jezika gradskoj vijećnici organizirao predstavljanje nove knjige Povijest hrvatskog jezika 3. knjiga: 17. i 18. stoljeće.

 

O toj ali i knjigama koje su joj prethodile govorio je prof. dr. Marko Samardžija istaknuvši velik doprinos koji u tom sveobuhvatnom poslu daju najpoznatiji hrvatski znanstvenici, filozofi i kroatisti. Govorio je i o formiranju hrvatskog jezika kroz stoljeća i utjecaju koji su na njega imala razna društvena uređenja i zajednice koje su postojale na prostoru sadašnje Hrvatske i Bosne, te značaju koji je hrvatski jezik imao u odnosu na druge jezike, a koji, kako smatra, danas više nema.

U drugom dijelu, koji je imao i edukativni značaj, glavni urednik Ante Bičanić govorio je ne samo o povijesti već i sadašnjosti hrvatskog jezika predstavljajući knjigu Pregled povijesti, gramatike i pravopisa hrvatskog jezika, čiji su, uz njega, autori Anđela Frančić, Lana Hudeček i Milica Mihaljević. Ante Bičanić napisao je treći dio Pregled pravopisa. Ova knjiga, kao priručnik namijenjena je srednjoškolcima, studentima i svima prosječno obrazovanim govornicima hrvatskoga jezika. Korisna je i čitateljima i pomoći će im u ovladavanju gramatičkom i pravopisnom normom hrvatskog jezika te pružiti temeljne spoznaje o povijesnome razvitku hrvatskoga jezika.

Pozdravljajući nazočne u gradskoj vijećnici predsjednik Ogranka MH prof. Josip Ostić naglasio je potrebu veće brige i odgovornijeg odnosa prema hrvatskom jeziku koji je EU jedan od priznatih jezika. O tome kako se neodgovorno odnosimo prema svom jeziku naveo je primjer sadašnjeg ministra obrazovanja koji je, kako je kazao, ukinuo Vijeća za normu hrvatskog jezika.

Svirajući na flauti jednom glazbenom točkom predstavila se mlada glazbenica Erin Keleula, učenica Osnovne glazbene škole POUMAR.

Related Post