POKLADNO JAHANJE U BODOVALJCIMA

1449 0

BODOVALJCI, 20. veljače 2012. – Bodovaljci su danas po prvi puta bili u znaku pokladnog jahanja i oživljavanja vremena i tradicije kada su svečano odjeveni graničari obilazili svoje suborce na graničnim postajama noseći ima pokladno jelo i piće.

 

Jahači su se okupili ispred mjesnog društvenog doma, gdje ih je pozdravio Igor Jurišić, načelnik Općine Vrbje. Izrazio je zadovoljstvo što se u Bodovaljcima počeo promovirati ovaj pokladni običaj. Pohvalio je sve mještane, udruge i društva, koji su se prihvatili organizacije i animirali cijelo selo s namjerom da ova pokladna manifestacija postane tradicionalna i od zaborava čuva običaje predaka i koji su i danas sastavni dio tradicije slavonskog sela i Slavonaca.

U mimohod kroz selo krenulo je 28 jahača iz novogradiškog i brodskog kraja, te tri zaprege. Jahači su se zaustavljali ispred kuća, koje su bile okićene narodnim rukotvorinama i vezovima, a njihovi domaćini dočekali su ih s domaćim jelima i pićem.

Nakon mimohoda kroz selo konjanici su se okupili u društvenom domu gdje je nastupilo Kulturno-umjetničko društvo Vrbje. Sudionici pokladnog jahanja i mještani potom su se družili uz Tamburaški sastav „Lađari“ iz Davora.

U našem kraju, sve je više konja u stajama ljubitelja ove plemenite životinje, pa je i to bio jedan od razloga da se pokladno jahanje organizira i u Bodovaljcima.

 

Related Post