PROGLAS HSP-a GRADSKE PODRUŽNICE NOVA GRADIŠKA

1590 0

HSP Gradska podružnica Nova Gradiška je protiv proslave zločina i etničkog čišćenja hrvatskog stanovništva u Srbu, a također je i za njeno ukidanje

 

NOVA GRADIŠKA, Moramo reagirati na događaje, kako ih nazivaju antifašistički ustanak, i obilježavanje antifašističkog ustanka u Srbu, koji se planira održati treću godinu za redom 27. srpnja ove godine. Radi se o tome da mnoge povijesne činjenice govore u prilog nečemu o čemu se šutjelo gotovo 50 godina, kada je samo jedna strana imala mogućnost govoriti što se događalo u Srbu 27. srpnja 1941. godine. Konkretno, radi se o konstruiranoj laži koja se ponavljala tolike godine i na je u jednu ruko postala i dogma. Međutim, mi ne možemo preći preko toga, jer nama su glavni temelji ove države građeni na istinskoj borbi i istinitosti, odnosno hrvatstva, poštenja i istinoljubivosti. Prema nama taj datum je povezan sa nečim što ima sasvim druge korijene. Ovdje se u biti radi o četničkom ustanku jer su tog dana počinjeni mnogi zločini – kazao je predsjednik podružnice mr. sc. Damir Matošević na jučer održanoj tiskovnoj konferenciji koju je vodio.

– Da se Hrvatima u Hrvatskoj loše sprema možemo zaključiti iz zadnjeg perioda od nekoliko godina.

Država nam je planski opljačkana i ponižena a najveći krivci za to su manje-više političke elite nama svima dobro poznate, a naročito je pogubna ova zadnja. To omalovažavanje i kriminalizacija Domovinskog rata bez kojeg ne bi nikada imali samostalnu i suverenu državu ide do te mjere da se intenzivno unazad tri godine veliča četnički pokret kao nekakav antifašistički element. A stvarna činjenica je u tome, da su vodeći srpski komunisti i četnici, naročito na prostorima Like i Dalmatinske zagore pod patronatom talijanskih fašista (njihove II armije) počinili mnogobrojne zločine pobivši i protjeravši Hrvate iz njihovih stoljetnih domova.

Povijesne činjenice govore da je tako bilo i tog 27. srpnja 1941. godine, kada su pobunu vodile četničke kolovođe i srpski pobunjenici Torbica, Keče, Omčikus i Rađenović koji je na dan „ustanka“ osnovali u Srbu oružani četnički puk s oko 1000 četnika, a vođa im je bio pravoslavni pol Momčilo Đujić, kasnije osnivač tzv. Dinarske divizije. U to vrijeme vođa srpskih komunista u Lici je bio Đorđe Đoko Jovanić sa 60-tak srpskih komunista koji su se pridružili „četničkom ustanku“ i sudjelovali u etni9čkom čišćenju hrvatskih civila. U samome mjestu Srb, srpski pobunjenici zarobili su mjesnog župnika rimokatoličke crkve mon. Jurja Gospodnetića i potom ga mučili i ispekli na ražnju. (www.hr.wikipedija).

Na širem području u isto vrijeme je izvršen u brutalni pokolj 350 hrvatskih katoličkih hodočasnika koji su se vraćali u Drvar. Svi putnici su odvedeni, pobijeni i bačeni u jamu Golubnjaču (pismeno svjedočanstvo pripadnika partizanskog pokreta Steve Babića).

Nažalost takvih i sličnih svjedočanstava, te znanstveno prikupljenih dokumenata vezanih za 27. srpanj 1941. godine, odnosno tzv. „antifašističkog ustanka“ u Srbu ima još, ali to nažalost ne sprječava rehabilitaciju četničkog pokreta čak i od najvišeg vrha hrvatske politike.Što je najgore, oni te činjenice niti ne pobijaju, već stvaraju dogme.

Iz prethodno navedenog vidljivo je da se ovdje nije radilo o ustanku i borbi protiv fašističkog režima, već je to bilo usmjereno prema uništenju i zatiranju svega hrvatskog na tim područjima. Više od 46 godina nije se smjelo govoriti o ovoj temi, jer ona provlači paralelu o tobožnjem antifašizmu, a u biti se radilo o širenju velikosrpskih ideja kroz komunistički i četnički pokret. Da je to tako pokazalo se u Domovinskom ratu, kada su velikosrpski fašisti pod zvijezdom petokrakom i kokardom činili mnoge zločine od Škabrnje, Ćerelija, Vukovara, Antina, Nuštra itd. Nije potrebno puno da bi se došlo do poveznice od 1941., 1991. i sadašnjeg trenutka kada se pod tobožnjim antifašizmom i obnavljanjem četništva ponovo ruši ustav otvorni poredak RH, te Hrvatska gurne u neke krnje jugoslavenske ili velikosrpske asocijacije.

Na osnovu utemeljenih povijesnih činjenica HSP – GPNG je protiv proslave zločina i etničkog čišćenja hrvatskog stanovništva koja se održava 27. srpnja 2012. godine u Srbu, a također je i za njegovo ukidanje. Isto tako zalaže se za istinoljubivost i nastavak borbe svim političkim sredstvima i demokratskim načinima protiv svih onih koji rade na štetu slobodne i neovisne Republike Hrvatske.

 

Bog i Hrvati! HSP

– Gradska podružnica Nova Gradiška

Related Post

HSP – KANDIDATI

Autor - 23/03/2013 0
Kandidat za župana Brodsko-posavske županije je predsjednik Županijskog vijeća HSP-a, Brodsko-posavske županije, gospodin Dalibor Damičević, inženjer prometa. Član je Glavnog…

PROGLAS HSP-a

Autor - 10/06/2012 0
Događaju i bliskoj i daljnjoj povijesti uče nas da nikad više ne smijemo biti naivni i razoružani, već naprotiv dobro…

NOVOGRADIŠKI PRAVAŠI

Autor - 30/03/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 30. ožujak 2012. – Damir Damičević, povjerenik HSP-a za Županijsko vijeće Brodsko-posavske županije imenovao je Željka Kraljića za…

HSP NOVA GRADIŠKA

Autor - 04/04/2012 0
NOVA GRADIŠKA, 4. travanj 2012. – Posljednjih dana oživjela je stranačka prostorija HSP-a na Trgu kralja Tomislava. Od subote dolaze…