PROŠAO VODENI VAL: Vodostaj Save u opadanju

1690 0

SLAVONSKI BROD, 26. ožujka 2017.  – Na danas  održanoj sjednici Stožera Civilne zaštite Brodsko-posavske županije, a vezano za stanje obrane od poplava na području Brodsko-posavske županije, zaključeno je da se situacija postupno normalizira.

Vodni val je tijekom proteklog vikenda prošao kroz Brodsko-posavsku županiju kada su zabilježene i najviše izmjerene razine vodostaja na svim mjernim postajama. Vodostaj rijeke Save na svim mjernim postajama u Brodsko-posavskoj županiji je u blagom opadanju. Ovisno o mjernoj postaji, opadanje u odnosu na najviše izmjerene razine vodostaja tijekom vrhunca vodnog vala iznosi 15 – 25 cm.

Na snazi su i nadalje isti režimi mjera obrane od poplava kao i prethodnih dana. Izvanredne mjere obrane od poplave su u Staroj Gradiški, Davoru te na dionici od ušća Orljave do CS Migalovci. U utorak i srijedu očekuje se izlazak iz režima izvanrednih mjera obrane od poplava u Davoru i na dionici ušće Orljave – CS Migalovci, dok se u Staroj Gradiški izlazak iz režima izvanrednih mjera obrane od poplava očekuje u četvrtak.

Zbog ispuštanja vode iz retencija uzvodno, visoke razine vodostaja očekuju nas i u narednom razdoblju uz postepeni blagi pad razine vodostaja. Zbog navedenih razloga visoki vodostaji potrajat će naredna dva tjedna što ovisi i o količini oborina tijekom tog razdoblja. Stoga je još uvijek na snazi zabrana prometovanja po savskom nasipu od Slavonskog Broda do Zbjega za sva teretna vozila iznad najveće dopuštene mase 3,5 tona odnosno autobuse iznad najveće dopuštene mase 5,0 tona radi smanjenja pritiska na nasip odnosno nepovoljnog utjecaja na stabilnost i nosivost nasipa.

Nadležne službe VGI Šumetlica – Crnac i VGI Brodska Posavina na terenu su 24 sata, prate stanje po dionicama duž cijelog savskog nasipa te pojačavaju postojeće i saniraju nove izvore i procjeđivanja iz nasipa. Iste su u stalnoj komunikaciji s Centrom 112 te županijskim, gradskim i općinskim stožerima civilne zaštite. Sve crpne stanice i nadalje su u 24-satnom režimu rada.

Županijski stožer CZ će i dalje aktivno pratiti situaciju s vodostajem rijeke Save i njenih nasipa, sve dok se vodostaj ne normalizira. Stožer Civilne zaštite Brodsko-posavske županije neće se više posebno sastajati, osim u slučaju eventualnih potreba.

 VODITELJ UREDA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU,  Zvonimir Penić, dipl.nov.

 

Related Post

Autor - 18/07/2019 0
NOVA GRADIŠKA – Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška od ožujka ove godine provodi projekt “Društvo jednakih mogućnosti”, UP.02.2.2.09.0002., odobren…