TZBPŽ: Okusi hrvatske tradicije – okusi graničarskog posavlja

1691 0

Autor bpz.hr

Slavonski Brod 21. prosinca 2017. – Lokalna gastronomija, sa svojim okusima i mirisima, kao dio kulture, baštine, običaja i svakodnevnog života ljudi, u svijetu se sve izraženije ističe kao nezaobilazna sastavnica turističke ponude. Kao vrijednost i nova kvaliteta koja pruža doživljaje nečeg što je drugačije. A drugačije je, nema sumnje, ono što je lokalno, izvorno i tradicijsko. Uz to uživanje u hrani koje je danas sve značajniji motiv za putovanje, ali i bitan element ocjene ukupnog doživljaja i zadovoljstva gosta turističkim odredištem, upućuje na potrebu sustavnog razvoja turističke ponude u HRVATSKE TRADICIJE području kulinarskog naslijeđa. A to naslijeđe sagledavamo kao širi pojam koji obuhvaća pripremu tradicionalne hrane po starim receptima i načinima, upotrebi lokalnih namirnica i proizvoda i koji ujedinjuje poljoprivredu, gastronomiju, enologiju, proizvodnju i kulturu te je na kraju važan dio održivog razvoja.

Polazeći od navedenih spoznaja razvijen je i projekt Okusi tradicije koji se bavi unapređenjem ponude tradicijskih lokalnih jela u dnevnoj ponudi ugostiteljskih objekata, umrežavanjem nosioca standarda Okusi tradicije radi zajedničkih poslovnih, edukativnih, promotivnih i marketinških aktivnosti te sustavnim razvojem novih turističkih proizvoda u području gastronomije i kulture blagovanja u cjelini.

Sudionici projekta su ugostiteljski objekti koji u suglasju sa utvrđenim osnovnim standardima i pravilima u dnevnoj ponudi imaju minimalno dva lokalna tradicijska jela i šest etiketa pića, od kojih najmanje četiri vina. Označavaju se standardiziranom pločom sa jedinstvenim znakom i logotipom uz dodatak lokalno prostornog određenja.

Glavni cilj je označavanje (labeling) ugostileljskih objekata nosioca standarda Okusi tradicije i izgradnja njihovog identiteta kao mjesta koja garantiraju i pružaju istinski doživljaj lokalnih jela i pića.

Krajnji cilj je kontinuitet i održivost kvalitete ponude, postizanje izvrsnosti i inovativnosti u upotrebi tradicijskih namirnica, te u konačnici oblikovanje tematskih restorana – restorana s tradicijom, koji će stalno nuditi više tipičnih lokalnih jela, a gostima pružati i mogućnosti aktivnog sudjelovanja u pripremi jela.

Standard Okusi može se utvrditi za ugostiteljske objekte (turističko obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, kušaonica, etno kuća, bistro, gostionica, krčma, restoran, kavana, hotelski restoran) koji zadovoljavaju propisane osnovne uvjete i vrednovanjem kroz 5 kategorija (hrana, usluga, piće, ambijent, okoliš) od kojih svaka sadrži pet kriterija, ostvare minimalno 75 od mogućih 100 bodova.

U suradnji i partnerstvu sa Županijskim turističkim zajednicama prvi standardi dodijeljeni su tijekom 2015.g. objektima na području Vukovarsko-srijemske županije (7) i Varaždinske županije (14), a nakon toga slijedile su Požeško slavonska županija (8), Krapinsko-zagorska županija (14), Zagrebačka županija (10), Sisačko-moslavačka županija (14), Koprivničko-križevačka županija (13), Brodsko-posavska županija (13), Ličko senjska županija (12) i grad Zagreb (1). Standardom Okusi tradicije obuhvaćeno je trenutno 106 objekata s područja 9 županija. Tijekom 2018.g. projekt se nastavlja na području pet novih županija, a 2019. obuhvatom svih hrvatskih županija u cijelosti će završiti provođenje njegove prve faze.

Projektom upravlja DMK Vall042 u partnerstvu s Turističkim zajednicama županija, lokalnim turističkim zajednicama i nosiocima standarda Okusi tradicije.

Tim povodom danas su u Velikoj vijećnici dodijeljene plakete ugostiteljskim objektima s područja Brodsko-posavske županije, a svečanosti su nazočili i župan Danijel Marušić, zamjenik župana Stjepan Bošnjaković, Ružica Vidaković u ime županijske Turističke zajednice te direktor projekta Borislav Šimenc.

Trinaest dobitnika ovih standarda s područja Brodsko-posavske županije su:

 1. Pansion “Slavonski biser” (Nova Gradiška)

 2. Hotel “Kralj Tomislav” (Nova Gradiška)

 3. Restoran “Dukat” (Nova Gradiška)

 4. Restoran “Grozd” (Slavonski Brod)

 5. Rodino gnijezdo (Slavosnki Brod)

 6. Hotel “Savus” (Slavonski Brod)

 7. Restoran “Oroz” (Slavonski Brod)

 8. Restoran “Uno” (Slavonski Brod)

 9. Hotel “Art” (Slavonski Brod)

 10. Eko-etno salaš “Savus” (Bukovlje)

 11. Ranč “Marin” (Garčin)

 12. Kuća dida Tunje (Oprisavci)

 13. Restoran “Đeram” (Velika Kopanica)

Related Post