ULAGANJA U ZDRAVTSVENE USTANOVE U ŽUPANIJI U PROTEKLE ČETIRI GODINE

806 0

Priprema se raspisivanje natječaja za izgradnju zgrade Zavoda za javno zdravstvo u Novoj Gradiški

NOVA GRADIŠKA, 21. ožujak 2013. – Odlukom Županijske skupštine državi su

koncem prošlog mjeseca na sanaciju dane slavonskobrodska i novogradiška bolnica jer Županija nije u mogućnosti pokriti gubitke od 76,5, odnosno 27 milijuna kuna, koliko iznose njihovi dugovi. Gubici Opće bolnice “Dr. Josip Benčević” i Opće bolnice Nova Gradiška, Obrazloženo je, nastali su zbog smanjenja mjesečnog limita i neplaćanja izvršenih usluga od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Tijekom sanacije i dvije godine po završetku sanacije, Županija se odrekla svojih osnivačkih prava nad bolnicama, koja će potom ponovno preuzeti.

 

Davanje državi sređivanje financija u bolnicama bio je razlog da zamjenicu župana Ružicu Vidaković, nadležnu i za resor zdravstva, pitamo što se sve to u posljednje četiri godine učinilo na unapređivanju zdravstvene zaštite u zdravstvenim ustanovama na području županije.

Zamjenica Župana Ružica Vidaković

 

OPĆA BOLNICA „JOSIP BENČEVIĆ SLAVONSKI BROD – Najvažniji projekti i investicije u Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“ Slavonski Brod u periodu od 2010. godine do danas su rekonstrukcija bolničke kotlovnice. Vrijednost investicije je iznosila 13.376.978 kuna, a sredstva su osigurali Brodsko-posavske županije i Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Radovi su završeni tijekom 2011. godine. Jedna od najmodernijih kotlovnica u Republici Hrvatskoj puštena je u rad za sezonu grijanja 2011/12.

Pripremni radovi za izgradnju bolničke poliklinike, najznačajniji projekt u Općoj Bolnici „Dr. Josip Benčević” u proteklom periodu, počeli su na inicijativu Upravnog vijeća opće bolnice i logističku podršku Županje, Izgradnja bolničke poliklinike započela je 2011. godine sredstvima Brodsko-posavske županije u iznosu od šest milijuna kuna. Brodsko-posavska županija je za taj projekt osigurala potrebna jamstva za ishođenje kredita kod Ministarstva financija i pružila svu potrebnu logističku podršku kako bi nastavak projekta mogao biti nastavljen tijekom 2012. i 2013. godine. Ukupna vrijednost projekta je 33.050.000,00 kuna. Sredstva su osigurali Ministarstvo zdravlja i Brodsko-posavske županija te kreditom koji će biti vraćen iz županijskih sredstava.

Tijekom 2012. godine, a sukladno zakonskim obvezama u Bolnici se pristupilo izgradnji objedinjenog hitnog bolničkog prijema, radovi će biti završeni u lipnju 2013. godine, a vrijednost investicije je 7.621.390,00 kuna.

Važan događaj za bolnicu i stanovnike Brodsko-posavske županije je kupovina uređaja za magnetsku rezonanciju koji osigurava primjerenu zdravstvenu zaštitu pacijentima iz BPŽ i regije. Financiran je, najvećim dijelom u iznosu od 6.300.000,00 kuna, viškom prihoda Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije sukladno odluci Županijske skupštine.

Od ostalih investicija u Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“ važno je istaknuti projekt rekonstrukcije bolničke kuhinje i kupovinu oprema za pripremanje hrane te uvođenje

 

HACCP sustava proizvodnje hrane, sanaciju Odjela anestezije i reanimacije, sanaciju Odjela kirurgije, Odsjeka dječje kirurgije, izmjenu stolarije i popravak limarije na zgrad Kirurgije. Ukupna vrijednost investicija u Općoj bolnici „Dr.Josip Benčević „ Slavonski Brod od strane Brodsko-posavske županije iznosila su 43 milijuna kuna.

 

OPĆA BOLNICA NOVA GRADIŠKA – U općoj bolnici Nova Gradiška u periodu 2009.-2012. godine obnovljeni su i rekonstruirani bolnički odjeli i ambulante specijalističko konzilijarne zdravstvene zaštite, kupljen je CT uređaj vrijednosti 1.597.770 kuna i rendgen aparat u vrijednosti od 750.000 kuna. Ukupna ulaganja Brodsko-posavske županije u nefinancijsku imovinu Bolnice u navedenom periodu bila su 9 milijuna kuna .

DOM ZDRAVLJA SLAVONSKI BROD – Na području Doma zdravlja Slavonski Brod Brodsko-posavska županija je u nefinancijsku imovinu uložila u protekle četiri godine ukupno 3 milijuna kuna, a ulaganja su se odnosila na obnovu i uređenje ambulanti u Slavonskom Brodu, Donjim Andrijevcima i Vrpolju , popravak i uređenje krovišta ambulante u Garčinu i izgradnju lifta u zgradi Doma zdravlja u Borovskoj ulici u Slavonskom Brodu. Županija je također sufinancirala kupovinu vozila za potrebe sanitetskog prijevoza i hitne medicinske službe.

 

DOM ZDRAVLJA „DR. ANDRIJA ŠTAMPAR“ – Na području Doma zdravlja „Dr. Andrija Štampar“ tijekom četverogodišnjeg razdoblja izvršeni su radovi na popravku krovišta na zdravstvenom objektu bivšeg školskog dispanzera (234.000,00 kuna), uređene su ordinacije opće/obiteljske medicine u istom objektu, te građevinski radovi i obrtnički radovi: rekonstruirane su instalacije vodovoda, kanalizacije i zamijenjene elektroinstalacije. Rekonstruirani su i obnovljeni objekti, ambulante u funkciji primarne zdravstvene zaštite u Novoj Kapeli i Okučanima.

Za potrebe primarne zdravstvene zaštite, sanitetskog prijevoza i hitne medicinske pomoći kupljena su nova vozila.

Ukupna investicijska ulaganja na području Doma zdravlja „Dr. Andrija Štampar“ u protekle četiri godine iznosila su 3 milijuna kuna.

Ružica Vidaković i Klara Šćuka

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE – U tijeku je realizacija projekta izgradnje zgrade Zavoda za javno zdravstvo u Novoj Gradiški. Zemljište za izgradnju je darovala Opća Bolnica Nova gradiška, a financirat će ga Zavod iz vlastitih prihoda iz prethodnog perioda. Ukupna vrijednost investicije je 9 milijuna kuna. Zavod je izradio svu potrebnu tehničku dokumentaciju i osigurao dozvole za gradnju. Trenutno je u tijeku priprema i raspisivanje natječaja za odabir izvođača radova. Zavod priprema i projekt dogradnje mikrobiološkog laboratorija u Slavonskom Brodu.

Interni Odjel

Related Post

BEZ ČEKAONICE ZA PACIJENTE

Autor - 16/12/2015 0
NOVA GRADIŠKA – Novogradiščani odnedavna imaju novu Hitnu pomoć premještenu iz kruga bolnice nekoliko desetaka metara dalje, no pacijenti koji…