UPISI U SREDNJE ŠKOLE: Novogradiške škole nude velike mogućnosti upisa

1750 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA, 18. lipnja 2018. – U gradskoj vijećnici danas je na inicijativu prof. Ljiljane Ptačnik Grad Nova Gradiška sazvao konferenciju za novinare čiji je cilj bio dodatno upoznati buduće srednjoškolce novogradiškog kraja i njihove roditelje s mogućnostima upisa u Gimnaziju, Elektrotehničku i ekonomsku školu i Industrijsko-obrtničku školu, dati im dodatne informacije upisa putem domene srednja.hr, afirmirati nastavne aktivnosti i zanimanja, te izvannastavne programe.

-S obzirom da se približava termin upisa u srednje škole okupili smo se danas da završenim osnovnoškolcima približimo mogućnosti upisa u srednje škole u našem gradu. Cilj nam je zadržati mlade u našem gradu, a svi skupa bi bili najsretniji da u tome uspijemo. Pokazujemo to potporama školama u našem gradu i radom po pitanju visokoškolskog obrazovanja i programima koje pripremamo i koji će nekima, nadamo se, ovdje omogućiti nastavak školovanja. Nadam se da će ova konferencija dati pozitivne rezultate – kazala je uvodno zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina.

Gimnazija u eksperimentalnom programu „Škola za život“

Gimnazija Nova Gradiška, škola je duge tradicije, koja je započela s radom 31. siječnja 1919. godine, dakle škola sa stogodišnjom tradicijom.

Imamo 80 upisnih mjesta i upisujemo program Opće gimnazije u 4 razreda po 20 učenika. Ono s čime se mi volimo pohvaliti to je da smo jedna od 5 Gimnazija u Hrvatskoj koja je izabrana u eksperimentalnu kulikuralnu reformu „Škola za život“ što donosi velike prednosti, prije svega za roditelje, a onda i za učenike. Naši učenici koji se upišu u prvi razred Gimnazije neće imati troškova oko nabavke udžbenika. Govorimo o digitalnim sadržajima i o tome da će svaki učenik prvog razreda Gimnazije dobiti tablet i da će se obrazovati na sasvim drugačiji način. Naravno, gledajući četiri godine unaprijed, postavlja se pitanje što je s maturom. Učenici eksperimentalnih škola kurikularne reforme imat će prilagođene ispite državne mature.

Ono s čime se mi još možemo pohvaliti to je da pružamo mogućnost velikog izbora izbornih nastava. To je program opće Gimnazije, ali oni učenici koji izaberu našu školu, osim obaveznih predmeta koje imamu, u drugom, trećem i četvrtom razredu biraju izbornu nastavu. Mogu se profilirati i izjasniti prema vlastitim sklonostima, bilo u prirodoslovno matematičkom smjeru, bilo u jezičnom smjeru ili u društveno-humanističkom smjeru.

Učenici koji budu birali jezični smjer imaju mogućnost izbora dva strana jezika, francuski ili grčki. Na taj način mi se u potpunosti približavamo programu jezičnih gimnazija, dakle tri strana jezika s tim da se njemački jezik, kao drugi strani jezik kod nas uči pojačano.

Oni učenici koji budu birali prirodoslovno-matematičke izborno predmete, dakle, matematiku, fiziku i kemiju bit će mogućnost imati pojačanu matematiku, fiziku ili kemiju. I učenici koji biraju društveno-humanističke izborne nastave moći će birati između geografske ekologije ili psihologije.

Osim toga mi u našoj školi izvodimo niz vrlo zanimljivih izvannastavnih aktivnosti. Imamo izvrsne školske novine, dramsku grupu, učenici mogu sudjelovati u nekom od glazbenih programa naše škole. Sudjelujemo u europskim projektima, u Erasmusu smo jedan završili, a drugi pripremamo. Možemo se podičiti mnogobrojnim stručnim ekskurzijama koje provodimo. Jednom mjesečno učenici imaju priliku odlaziti u kazalište, sudjelovati u terenskoj nastavi, a organiziramo ekskurzije za prva tri razreda. Ono što je najvažnije u našoj školi je poprilično dobra tehnička opremljenost, jer imamo suvremeno opremljene specijalizirane učionice koje omogućavaju nastavu na vrlo visokoj razini stručnosti. Govorimo i o visoko motiviranim profesorima koji čine sve da se naši učenici u našoj školi osjećaju dobrodošli i prijateljski kao kod kuće. Volimo reći da, ako je Grad Nova Gradiška gard prijatelj djece, da je onda Gimnazija Nova Gradiška škola prijatelj učenika- kazala je ravnateljica Gimnazije, prof. Ljiljana Ptačnik.

Elektrotehnička i ekonomska škola nudi školovanje s naglaskom za struku i tržište rada

-Ove godine u Elektrotehničku i ekonomsku školu upisati će se dva razreda zanimanja elektrotehničar za računarstvo sa 40 učenika, tehničara za mehatroniku jedan razred sa 20 učenika i jedan razred komercijalista. Mi smo prošle godine uveli dva nova kurikuluma. To je tehničar za računarstvo i tehničar za mehatroniku po kojima ćemo raditi i naredne školske godine. To su kurikulumi koji su već napravljeni po novim standardima u kojoj je škola okrenuta na stjecanje struke, ne toliko na učenje, a više na rad. Školu smo morali i opremiti u tom području pa smo nabavili dosta nove opreme na kojoj učenici svoju struku konkretno mogu primijeniti.

Svake godine radimo projekt po kojem smo postali poznati. Do sada smo napravili lasersku harfu, naš solarni auto, moram pohvalit kolege koji su ponovo bili prvi na utrci u Sisku, napravili smo solarno drvo, a slijedeću godinu imamo plan napraviti robota na području robotike.

Što se tiče zanimanja tehničar za mehatroniku, još ga zovu i robitičar, on u sebi ima elektrotehniku, programiranje i strojarstvo. To je zanimanje koje može na puno područja naći svoju primjenu. U pregovorima smo sa Klimaopremom gdje bi učenici trebali ići na praksu od drugog razreda. Upravo ih tehničar za mehatroniku najviše i zanima.

Zanimanje tehničar za računarstvo po novom kurikulumu moći će odabrati ovisno o modulima, više hardverski ili softverski dio, dakle naglasak na struku.

Svaka srednja škola ima neke svoje specifičnosti koje mi pokušavamo izraziti kroz izborne izvannastavne aktivnosti kojih imamo dosta vezanih za struku, a isto tako imamo tamburaše i dramsku sekciju. Na svim poljima učenici mogu naći sebe i zadovoljiti svoje interese.

Imali smo Dan otvorenih vrata kada su osmaši vidjeli kako to kod nas funkcionira. Nadamo se što većem odazivu – kazala je Sanja Muller-Zoričić.

Industrijsko-obrtnička škola: 130 godina tradicije školovanja za obrtnička zanimanja

-Mi smo škola koja dugo živi u ovom gradu i to već 130 godina. Početkom slijedeće školske godine ćemo proslaviti taj veliki rođendan.

Za narednu školsku godinu pripremili smo 134 upisna mjesta u 11 zanimanja. Mi smo škola koja uglavnom učenike priprema nakon trogodišnjeg obrazovanja za svijet rada. Cilj nam je prije svega odgojiti dobre, čestite i vrijedne ljude, a nakon toga i dobre majstore i stručnjake.

Ove ćemo godine upisat pola razreda učenika u zanimanju automehatroničar (10 učenika), a druga polovica učenika u zanimanju instalater kućnih instalacija. To su jedina dva zanimanja u našoj školi koja su u sustavu jedinstvenog modela obrazovanja. Ono što je važno znati da samo ta dva zanimanja, kada učenici budu išli tražiti praksu, majstor kod kojeg će ići na praksu mora imati licencu, odnosno licencirani obrt. Za sva ostala naša zanimanja to nije potrebno. Upisujemo jedan razred učenika CNC operatera (20), trećinu razreda (8 učenika zanimanja monter i obrađivač rezanjem i deformacijom. Isto toliko, 8 učenika, upisujemo za zanimanje stolar i 8 učenika za zanimanje krojač. Upisujemo jedan razredni odjel učenika prodavača (20) i jedan razredni odjel konobara (20) i jedan razredni odjel (20) u zanimanju kuhar. Imamo i dva zanimanja, također s dugom tradicijom, na koja smo jako ponosni, a to su zanimanja za učenike s teškoćama u razvoju. Oni imaju izravan upis što znači da ih roditelju u Uredu državne uprave u Slavonskom Brodu izravno upisuju. To su zanimanja pomoćni kuhar i slastičar i pomoćni bravar. U našem natječaju otvorili smo po pet slobodnih mjesta za ova zanimanja. Međutim, koliko god učenika s teškoćama se prijavi oni će svi biti primljeni.

Naši učenici se uključuju u pripreme za razna natjecanja, pogotovo u natjecanja u struci. Od prošle školske godine smo službeno oformili našu školsku učeničku zadrugu koja ima sedam sekcija na koje smo jako ponosni. Ove smo godine prvi puta sudjelovali na smotri i bili zapaženi.

Nadam se da ćemo planirana 134 učenika uspjeti upisati, a djeca ostati u našem gradu i školovati se za zanimanja koja nude srednje škole u našem gradu – kazala je Mirela Brlić-Trnka, pedagoginja.

Related Post