USKRS U DOLINI BOSANSKOJ

1731 0

OKUČANI 02. travnja 2013. – Isusovi učenici teško su podnijeli Isusovu muku i smrt. Mnogi su bili neutješni i uplašeni, nisu razumjeli što se dogodilo. Neki su se iz Jeruzalema vratili u svoja mjesta. Tako su se i dva Isusova učenika vraćala u Emaus kojima se je pridružio, nakon uskrsnuća, sam Isus.

Uspomena na taj događaj se godinama čuva i obilježava u Dolini. Prije rata u BiH u pravilu je na uskrsni utorak u Dolinu dolazio Banjalučki msgr. dr. Franjo Komarica sa brojnim svećenicima, ali i poslije rata kada su mu mogućnosti dozvoljavale. Dolina je toga dana bila u pravom smislu Emaus. Značajni događaji su tog dana upisani u Kroniku župe Dolina.

Tako npr. godine 1988., na uskrsni utorak, 5. travnja, je blagoslovljen kamen temeljac nove župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gornjoj Dolini, a 1991. godine na treći dan Uskrsa, 2. travnja isti biskup je posvetio oltar u dolinskoj crkvi. Taj oltar je preživio sve strahote rata, ubojstva i prognanstvo i ostao netaknut. Ovoga uskrsnog ponedjeljka, umjesto utorka, kako bi što više Dolinaca došlo iz Hrvatske, jer je u njoj taj dan i državni praznik, nazočilo sv. Misi, bosanskogradiški župnik vlč. Pero Čolić predmolio misno slavlje.

Oko oltara i župnika, okupilo se petnaestak vjernika. Misno slavlje je uveličao orguljaš Rikard Vučaj poznatiji kao Riki iz Bos. Gradiške s časnim sestrama s. Vianejom i s. Donatom (inače rođenim sestrama vlč. Pere Čolića) koje su s nekoliko vjernika iz Gornje Doline i nekoliko njih iz Hrvatske radosnom pjesmom proslavili Gospodinovo uskrsnuće u patničkoj Dolini.

Župnik vlč. Pero je izrazio svoje zadovoljstvo kada je vidio ovoliko vjernika u crkvi, ali izrazio žaljenje što nedjeljom, kada se služe sv. Mise bude samo dvije ili tri osobe.

Nakon sv. Mise upriličeno je druženje na prostoru između crkve i župnog dvora, koji vapi za obnovom, uz obojana jaja, kolače i različite napitke za što se je pobrinuo župnik i časne sestre.

Prvi dan Uskrsa je proslavljen u istoj crkvi sv. misom u 9,00 sati, a slijedeće, nazovimo ga “većim” okupljanjem Dolinaca je u nedjelju poslije sv. Marka 28. travnja na groblju “Gradina” u 13 sati kada će biti obavljen i tradicionalni u blagoslov polja.

Na kraju ovoga razmišljanja mora se zaključiti da je rodna župa Dolina ipak zaslužila da se češće obiđe iako u njoj od 1300 vjernika, danas živi tek dvadesetak.

 

Related Post