„USUSRET BOŽIĆU“

2242 0

NOVA GRADIŠKA, 2. prosinac 2014. – U povodu obilježavanja 250. godina župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije i crkve sv. Terezije Avilske, ali i uz Dan grada i župe, 30. studenoga otvorena je izložba božićnih uresa,

jaslica i božićnih čestitki. Organizatori ovog vrijednog kulturnog događaja su župa Bezgrješnog začeća BDM, Pučko otvoreno učilište „M.A.R.“ i Udruga čuvara pučke kulturne baštine „Tkanica“ Nova Gradiška. – Željeli smo prikazati dio pučke i kulturne baštine, prikazati jedan dio blaga iz ostavštine naših starih i pokazati kako su oni slavili svima nama drag Božić, koji budi osjećaj djetinjeg u našemu srcu, vraća nas u djetinjstvo kada smo s puno ljubavi kitili bor, postavlajli jaslice pod bor. Neki su izrađivali nakit jer na tržištu nije bilo ovog modernog.

I upravo je to vrijednost onoga što vam želimo večeras pokazati, dakle što su naši stari radili i na koji način su se oni pripremali za Božić.

Još od vremena sv. Franje, koji je prvi napravio jaslice, na ovamo, zadržao se običaj uređivanja jaslica. Čak postoje na Trgu svetoga Petra svake godine nove jaslice i bor iz druge države što zapravo simbolizira povezivanje svih vjernika u zjedništvu – rekao je vlč. Perica Matanović uz pozdravne riječi svima okupljenima u crkvi sv. Terezije Avilske na svečanosti otvorenja ove vrijedne izložbe.

Zahvalio je također prof. Mariji Karlovčan Subić i Milanu Rosiću na trudu kojega su uložili da bismo mogli uživati u ljepoti uresa, čestitki i nakita.

– Cilj izložbe je da vas motivira, dakle da gledajući ono što su drugi radili i mi dobijemo volje nešto novo napraviti za ovaj Božić. Možda malo drugačije jaslice urediti, možda si dati truda pa napraviti nakit za bor, da to bude naš Božić, a komercijalni. Napisati možda nekome čestitku, a nismo već dugo pisali! Nove tehnologije omogućuju da to učinimo brzo, ali napisati čestitku znači da vi dio sebe darujete onome kome je namijenjena i kome iskreno od srca želite sve najljepše želje za Božić, i zato je to vrijedno. U takvim čestitkama je toplina vašega srca – istaknuo je vlč. Matanović.

Zamisao za ovu izložbu, prema riječima Milana Rosića rodila se još prošle godine kada je pripremana izložba crkvenoga ruha i liturgijskog posuđa. -Od proljeća kada smo se načelno prof. Subić i ja dogovorili da će izložba biti vezana za blagdan Božića, a ujedno uz Dan grada i župe i u povodu 250. godišnjice župe i crkve, počeo sam posjećivati naše sugrađane koji su zapravo puno toga sačuvali. Bilo je vrlo teško postavljati ovu izložbu jer se radi o vrlo krhkim predmetima u nekim obiteljima generacijama čuvane pa i 100 godina – rekao je, među ostalim, Milan Rosić. Zahvalio se svima onima koji su posudili eksponate za ovu izložbu, ali i svima onima čije predmete nisu uvrstili jer su, kako je istaknuo, novijeg datuma. Valja ih svakako sačuvati za neke buduće izložbe.

O izložbi prof. Marija Karlovčan Subić

Ova izložba uvodi nas u vrijeme radosti i topline Božića. Prof. Karlovčan Subić ukratko je podjsetila na povijest proslave Božića, simboliku adventskog vijenca, povijest kićenja božićnog drvca. – Na početku, božićno drvce, koje simbolizira drvo života, kitilo se različitim plodovima – najprije crvenim jabukama, crvena je boja adventa, zatim kako je Božić i simbol rođenja Svjetla svijeta, pomalo se javlja i pozlata. Adventski vijenac i kićenje vijenca starije je od kićenja bora, počelo je sredinom 16. st., a ima simboliku sata i mjeri vrijeme Došašća- rekla je, među ostalim.

Što se postava izložbe tiče naglasila je kako obuhvaća predmete nešto starijega postanka, koji pripadaju Božićnoj temi ukrašavanja božićnog drvca. To su u pravilu nakiti koji su izrađeni od stakla ili metala. Posebno je upozorila na božićni ures izrađen od vate, pamuka, a izvana je bio ukrašen pozlatom. Nakon tijeka vremena pozlata je ostala u tragovima. -Vjerujem da su upravo te kuglice s prijeloma iz 19. na 20. stoljeće, otprilike više nego jedno stoljeće stare. One su zaista vrlo rijetke i ja ih sada prvi puta vidim, a u postavu ove izložbe imamo čak tri takva uresa.

Također imamo i jedan lijep i skladan ures gotovo iz istoga vremena, od stakla i metala- jedna amfora-posuda koja ima oznake secesije, dakle stila na prijelomu iz 19. na 20. st. I doista je začudno kako je unatoč ratovima koji su pustošili ovim gradom i ovim prostorima sačuvana. I ostali uresi su lijepi i skladni oslikani rukom što im daje posebnu toplinu i imaju profinjeni likovni izričaj, s mjerom su napravljeni. Kroz izloženo pokazujemo bit – da svatko ima svoj Božić, svaka obitelj ima nešto što će pokazati kao svoje.

Pokazane su i jaslice. -Imamo samo tri sačuvane cjeline – jaslice izrađene od drveta, rezbarene, zatim modelirane iz sadre i obojene i jaslice od ljepenke i obojene.

Jaslice su u pravilu uvijek bile ispod bora i djeci su bile zanimljiva priča kojom su otkrivali tu veliku temu Isusova rođenja i doživljavali na jedan topli način. To je jedna velika tema upriličena vrlo jednostavno i razumljivo. Otkupitelj svijeta rodio se u štalici, dolazeći na svijet donio je svjetlo da bi spasio čovjeka. To je tema koju smo vizualizirali pomoću predmeta koji su sačuvani u vašim domovima u vašim obiteljima. Možda nekoliko naraštaja je bdjelo nad tim krhkim predmetima da bi oni bljesnuli sada na ovoj izložbi i na neki način potvrđuju da vjera živi u ovom gradu i kroz ovu crkvu koja živi koliko i ovaj grad- naglasila je prof. Marija Karlovčan Subić. Zahvalila je svim obiteljima koje su posudile predmete, njima oko 20-ak, kao i Milanu Rosiću koji je, kako je rekla, vrlo pouzdan i vrijedan u realizaciji ovakvih događanja i daje se svim srcem.

Ovu vrijednu izložbu otvorila je magistra Ljiljana Lukačević, zamjenica novogradiškog gradonačelnika i tom prigodom, među ostalim rekla- Da bi ovi predmeti došli do nas trebalo je otvoriti mnoge kutije, ući u mnoge domove. I ja sam, evo danas dobila motiv pozvati vas da i vi otvorite svoje kutije, koje svi kod kuće imamo. U njima ćete zasigrno naći vrijedne božićne ukrase koji nisu vrijedni samo zbog toga što su stari i od dragocjenih materijala, nego što su pripadali nekome do koga je nama stalo-

Prisjetila se obiteljskih Božića kada je ona bila dijete- kićenja bora orasima i svilenim bombonima, okupljanja obitelji u jednoj toplini obitelji uz molitvu koju je najčešće vodila njezina prabaka. -U našim kutijama sjećanja i srcima imamo ljude koji su nekako označili Božić u nama. Mi smo na najbolji mogći način krenuli na radosni put isčekivanja Božića, na zaista poseban način ovom izložbom počeli advent – naglasila je i poručila – Kada budete kitili božićna drvca, svaki ukras koji na njega budete stavljali, posvetite nekome koga volite, do koga vam je stalo. Ususret Božiću idite čista srca i ja vam želim da svi zajedno na tom putu postanemo bolji i plemenitiji ljudi-

Svečanost otvorenja izložbe oplemenili su nastupom i izvedbom adventskih pjesama i članovi Vokalnog ansambla „Lira“ iz Starog Petrovog Sela pod vodstvom prof. Renate Grgić. Svoj nastup završili su vedrom pjesmom „Marijo majko“ koju je na tekst Novogradiščanke Evice Kraljić, uglazbila prof. Renata Grgić. Tako smo Došašće počeli na izniman način, u zajedništvu i radosti, jer,,,,,na putu smo radosnog isčekivanja Božića.

 

Related Post