UTJEČU LI MIRISI NA NAŠE ZDRAVLJE, RASPOLOŽENJE I STRES ?

1975 0

Na izbor hrane prema našim željama pomažu nam naša kemijska osjetila kao što su okus i miris,koji se često nadopunjuju. Dok jedemo prvi osjećaj dobijemo tek čulom mirisa,koji sudjeluje 75% u doživljaju svakog okusa o kojem se malo zna.

Miris je najmanje proučeno sredstvo komunikacije iako je on iskonsko sredstvo komuniciranja.

 

Životinje se raspoznaju putem mirisa, kreću se ostavljajući mirise. Majka među tisućama pingvina mirisom pronađe svojeg malog! Mačka se tare o gospodara,ne zbog ljubavi prema njemu već tako ostavlja svoj miris. Pas raspoznaje preko sto tisuća mirisa koje može slijediti.

I ljudi imaju svoj karakterističan miris, miris znoja,daha ,ali u ljudi je ta komunikacija mirisom zakržljala jer se služimo govorom. Neki osjećaju mirise jače ili slabije.

U svakoj nosnoj šupljini postoji mirisna olfaktorna membrana površine oko 2.4 cm četvornih putem koje osjećamo mirise u vrhu gornjeg dijela nosne šupljine. Možemo osjetiti tisuće mirisa, ali i vonj-smrad, samo onda ako ono što želimo mirisati hlapi! Tvar koju želimo mirisati mora biti topiva u vodi,alkoholu ili masti i hlapiti da dođe zrakom u gornje i stražnje dijelove nosne šupljine. Dakle,samo udahom!Svaka osoba, svaki nos, ima period adaptacije-prilagođavanja na određeni miris što može ponavljanjem udaha dovesti do neosjetljivosti ili priučavanja. Svako doživljava miris individualno Nekomu miris miriše a drugomu smrdi. U zraku mora biti određena količina mirisa da bi se osjetio.U određenom, trenutku može se osjetiti samo jedan miris. Kada mirisna tvar dospije u nos ona se impulsima odvede u mozak iz kojega se potiče proizvodnja hormona koji su zaslužni za osjećaj opuštenosti i sreće!

Manje je poznato da mirise osjećaju čak i nerođena djeca.Još u trbuhu majke djeca mogu osjetiti miris limuna, eteričnih ulja, lavande, deterdženta ili sl. Beba koja je za vrijeme trudnoće osjetila miris lavande,kada se rodi i plače, smiri se kada se na jastuk stavi kap lavande koji sada prepoznaje- U znanosti mirisi se određuju i IV skupine:acetoni,benzini,oktani i terpeni (eukaliptus).Izbor mirisa je također individualan.

Mirisi se najbolje osjećaju ujutro, jer su tada osjetila odmorena. Mirisi u kozmetici,sapunima, deterdžentima,šamponima,parfemima, mogu biti i kombinirani.

Svaki miris ima 3 djela i to su vrh,tijelo i baza!Ima jakost i dubinu mirisa koja se osjeća 4 sata. U mirisima treba postići harmoniju kao u orkestru. Za izradu mirisa se zbog toga upotrebljava oko 3500 različitih tvari. Miješanjem mirisa može se postići „maskiranje“neugodnih mirisa korištenjem jakih i ugodnih mirisa, u bolnicama ili u WC.

Mnogi prostori i dijelovi prirode mogu imati karakteristične mirise, pa ih prema mirisima prepoznajemo.

Miris pokošenog sjena asocira na livadu,voća na voćnjak, ribe na ribarnicu,na morski zrak ili duhan i t.d. Mirisi dočaravaju i omogućavaju razne osjećaje i doživljaje. Miris nas može podsjetiti na najljepše uspomene, ali i na ružne. Svaki određen miris ima i određeno značenje, informira, pobudi misli ili emocije, sjećanje i sigurno djeluje na naše raspoloženje, opušta dušu, i tijelo. Miris može u nama ojačati imunitet-otpornost i može ukloniti stres.

Dobro odabran parfem može za muškarce i žene djelovati vrlo uzbudljivo i ugodno,primjerice miris androsten.Miris se oduvijek doživljavao poput čarolije. Miris može učiniti osobu privlačnijom za okolinu i ona se osjeća ugodno izgrađujući svoju osobnost, prestiž i uspjeh, kao i zadovoljstvo i sreću. Međutim, može neugodan miris osobe udaljiti osobu od ljudi i učiniti je nesretnom. Tako miris može utjecati na naše zdravlje.

Naučite izabrati svoj miris.

Za 18.04.2012 Piše: mr.sc.Dragoljub Kocić,.dr.med.

 

Related Post

KOMUNIKACIJA I NAŠE ZDRAVLJE 2

Autor - 07/11/2012 0
SVJETSKI HUMANITARNI DAN – DAN ZABORAVLJENIH LJUDI – OBILJEŽAVA SE SVAKE GODINE 23.STUDENOG,A 25.ZAPOČINJE MEĐUNARODNI TJEDAN PRIJATELJSTVA I MEĐUNARODNI DAN…