VINKOVAČKE JESENI 2016.

1551 0

VINKOVCI –Više od 2500 mališana iz 59 dječjih folklornih skupinama odjevenih u narodne nošnje mjesta i kraja iz kojega dolaze iz svih hrvatskih županija prodefiliralo je danas vinkovačkim ulicama i to je bio vrhunac ovogodišnjih

Dječjih vinkovačkih jeseni, jedne od najatraktivnijih priredbi 51. Vinkovačkih jeseni koje su počele uvodnim priredbama u petak, 9. rujna a traju do nedjelje 18. rujna. Uz male folkloraše iz svih KUD-ova iz Vukovarsko-srijemske županije, u mimohodu su prošle i dječje skupine koje u okviru Dječjih vinkovačkih jeseni sudjeluju na Međužupanijskoj smotri dječjih folklornih skupina što su jučer počele, a danas završavaju. Zvonimirovom ulicom, Pješačkom zonom, Trgom bana Šokčevića, Dugom, Trgom Franje Tuđmana i Slavonskim sokakom do Glavnog šatora, prošli su mali folkloraši iz mjesta diljem Hrvatske od Srijema, Slavonije i Baranje, preko središnje Hrvatske, Moslavine, Zagorja i Prigorja do Dalmacije, pridružili su im se i gosti iz Bosne i Hercegovine i iz Poljske koji su prvi folkloraši neke od zemalja EU koji sudjeluju na Dječjim vinkovačkim jesenima i izvode program nacionalnog folklora svoje zemlje.

Središtem Vinkovaca danas je odzvanjala pjesma, zvuk tamburice, podcikivanje djevojčica koje su naučile od svojih mama i baka, pucketanje kandžija, narodna kola u koje su se uhvatili mališani od kojih su neki bili sasvim mali pa su ih roditelji nosili u naručju. Mali folkloraši su zastajali i zapjevali kakvu zgodnu poskočicu, dječju biralicu, brojalicu ili se uhvatili u kolo prilagođeno dječjem uzrastu pokazujući što su naučili prezentirajući dio tradicije okruženja u kojemu odrastaju i da su čuvari tradicijske kulture svoga mjesta.

 

Sve je bilo kao što će u sljedeću nedjelju biti u istim ovim ulicama na mimohodu sudionika 51. Vinkovačkih jeseni gdje će nastupiti 75 skupina, 25 konjskih svatovskih zaprega i 50 jahača na lipicancima – ukupno 8 000 izvođača, samo što mala zaprežna kola voze mali Šokci s nakrivljenom šokačkom kapom kako je nosio dada i dida, tamburaši su mali, mažoretkinje su male, a u narodnim nošnjama su djevojčice i dječaci.

 

Od 1970. godine u sklopu manifestacije Vinkovačke jeseni, svoje mjesto imaju i mali folkloraši koji u kulturno-umjetničkim društvima učeći od starijih, njeguju i čuvaju od zaborava bogatu baštinu svoga mjesta. Kako bi pokazali što su naučili i uvježbali tijekom godine, te kako su dostojni nasljednici starijih čuvara tradicijskog naslijeđa, mali folkloraši iz svih županija Hrvatske, ali i dijaspore i prijateljskih zemalja, dolaze na Vinkovačke jeseni gdje su dva dana samo njima posvećena.

Related Post