ZA PRSTE POLIZAT: Predstavnici domaćih turističkih agencija posjetili Slavonski dućan

854 0

Autor Franjo Samardžić, Foto Radio NG, Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA 27. svibnja 2021. – Predvođeni Jurom Galićem, koordinatorom Sektora za sustav turističkih zajednica i proizvoda u Hrvatskoj turističkoj zajednici, jučer je 20 agenata domaćih agencija u sklopu posjete Brodsko-posavskoj županiji po odabiru Glavnog ureda HTZ-e posjetilo Novu Gradišku i Slavonski dućan.

Ovo hvalevrijedno trodnevno studijsko putovanje, organizirano u cilju rasta povećanja organiziranih turističkih dolazaka, jačanja lokalnog gospodarstva i osnaživanja Slavonije na turističkoj slici Hrvatske, kako kaže Ružica Vidaković, direktorica Turističke zajednice brodsko-posavske županije, organizirala je Hrvatska turistička zajednica u suradnji s klasterom Slavonija čiji su članovi svih pet županijskih Turističkih zajednica.

Uz Ružicu Vidaković u Slavonskom dućanu dočekali su ih Milan Rosić, voditelj Slavonskog dućana i Zadruge koja okuplja osnivače, a to su Grad Nova Gradiška i općine novogradiškog kraja i proizvođači, te Vitomir Žakić, predsjednik Skupštine zadruge. Upoznali su ih sa atraktivnom ponudom koju u dućanu nude proizvođači s područja novogradiškog kraja, cijele Slavonije i dijela Sisačko-moslavačke županije.

-Klaster Slavonija već dugi lobira kod HTZ-e da se organizira studijsko putovanje agencija i posjeti Slavonija i Baranja kako bi naše turističke potencijale uključile u prodaju putem svoje ponude i kataloga. Puno je uloženo u privatni i javni sektor i Slavonija ima turistički zanimljiv ruralni i urbani prostor i ima što ponuditi. Postoji veliki interes individualnih posjetitelja što vidimo po evisitoru, a 70 posto su domaći turisti. Predstavnicima agencija na završnoj radionici, koja će biti u petak na seoskom gospodarstvu “Ivica i Marica” u Karancu u Baranji, organizirali smo cjelovitu prezentaciji i pokazat ćemo im i ono što nisu vidjeli obilaskom. Puno toga imamo za pokazati u ruralnom, ali i u urbanom dijelu u svim županijama. Uvjereni smo da će ovo rezultirati putem agencija prodajom naše turističke ponude i dolazak većeg broja individualnih posjetitelja, uključujući i školske ekskurzije. Imamo raznoliku turističku ponudu s puna posebnosti, koje nude poseban doživljaj u inerciji s prirodom, autohtono, lokalno i izvorno, turistički atraktivno, nepotrošeno i domaće sa tradicijskom baštinom i zanimljivim ljudima. – kazala je Ružica Vidaković dodajući da se nakon ovog posjeta očekuje zauzimanje zapaženijeg mjesta Slavonije na turističkoj karti Hrvatske i šire.

-Na ova način želimo da se turistička ponuda što bolje afirmira. Cilj nam je da naše agencije Slavoniju više uključe u svoje aranžmane i da na taj način cijeli ovaj kraj malo podignu gospodarski, turistički i u svakom drugom smislu. Pored sunca i mora tu su i naši drugi turistički proizvodi, kao što je ruralni turizam, cikloturizam, eno gastronomija i drugo. U ovim kontinentalnim krajevima u vrijeme pandemije se povećao broj dolazaka turista. Nadamo se da će naše domaće ali istrane agencije dovoditi turiste. Ovo je prvo od studijskih putovanja u Slavoniju i u svakom slučaju ovo je jedan dobar početak okretanja prema domaćim tržištima uključujući i školske ekskurzije. Tu su i neki naši agenti koji dovode školske ture. S obzirom da ovdje ima dosta centara za posjetitelje, a povukla su se i značajna sredstva iz EU fondova, pogodna su upravo za školske ekskurzije. Kako se marketing gradi na djetetu ona će svoje impresije podijelit prijateljima i rodbini, ali i ponovo doći individualno – kaže Jure Galić koordinator Sektora za sustav turističkih zajednica i proizvoda u HTZ.

Related Post