ZDRAVLJE MUŠKARCA

2349 0

Žalosna je činjenica da muškarci umiru 7 do 8 godina ranije od žena i to od bolesti koje se mogu spriječiti. Poznato je da muškarci umiru 2 puta češće od žena zbog bolesti koja se zove svjetski ubojica broj jedan, a to je bolest srca i krvnih žila. Srčani

udar-infarkt, prije 65. godine starosti pokosi 3 puta više muškaraca nego žena. Između 40. i 50. godine života smrtnosti od bolesti srčanih i krvnih žila kod žena skoro da ni nema. Nakon 50. godine života kod muškaraca je znatno češći moždani udar-apopleksija, posebice kod onih koji imaju povišen krvni tlak, gojazni su ili debeli i imaju povišene vrijednosti masnoća u krvi (kolesterol, snižen HDL ili povišen LDL i trigliceride), koje se talože u krvnim žilama muškarca, ovapne te suze krvne žile brže nego kod žena. Takve promjene na krvnim žilama utječu i na loš spolni život muškaraca. To izaziva i psihičke promjene i čini velik i trajan problem u muškoj psihi. Nemogućnost erekcije tabu je tema.

 

U ovom stoljeću javlja se problem kroničnog nedostatka seksualne želje kod velikog broja muškaraca, nevezan za tjelesne reakcije i promjene. Smatralo se da je to problem žena, međutim, sve češće danas muškarci odbijaju partnericu iz dosad nejasnih razloga.

Zbog skleroze krvnih žila, kod pušača posebice, česta je takozvana “muška bolest” nazvana Morbus Burger, karakteristična za strastvene pušače, zbog koje i u 40. godini života pušači amputiranjem ostaju bez jedne ili obje noge. Dokazano je da je ta bolest 100% uzrokovana nikotinom.

Ona počinje postupno i opaža se tek kad se javi bol u listovima nogu i kad se nakon 100 metara hodanja mora stati zbog pojave bolova. Tada je najčešće već kasno za prestajanje pušenja. Rizični je čimbenik 10 puta veći kod pušača nego kod nepušača, iako nikada nije kasno prestati pušiti. I kronični bronhitis češći je kod muškaraca.

Što se događa s hormonima i s muškom menopauzom koju zovemo andro ili viro pauza? Mnogi su raspravljali postoji li uopće muški klimakterij?

Da, postoji i događa se svim muškarcima. Starenjem dolazi do postupnog snižavanja i stvaranja muških hormona u testisima, što je individualno, a muškarci taj pad ne doživljavaju naglo kao mnoge žene. Kod nekih se pad i minimalna funkcija hormona javlja ranije ili kasnije sve do 80. godine. Ipak 40% muškaraca između 40-te i 60-te godine života doživljava neku od simptoma andro pauze. Najčešće su to postupna impotencija, gubitak libida, značajne promjene u profilu masnoća u krvi, smanjenje mišićne mase i snage, promjene u gustoći kosti pa je rizik od prijeloma zbog osteoporoze samo 6% u odnosu na žene kod kojih on iznosi 18%. Nadomjesno liječenje andro pauze provodi se samo kod onih koji imaju nisku razinu muškog hormona testosterona.

Razlikuju se 3 oblika muške andro pauze, a to su: u I. fazi pojačano nakupljanje masti kao takozvana “centralna debljina” oko trbuha, pa se javlja izgled jabuke, slabiji imuno-obrambeni sustav, postupni gubitak pamćenja, redukcija koncentracije i pozornosti, pojava anksioznosti-nelagode, umor i manje erotične misli. U II. fazi to su: topli valovi, nesanica, znojenje. Dok se u III. fazi javlja: pad energije, potreba za popodnevnim spavanjem ili spavanje čim se opusti uz televizor, povišen krvni tlak, bol u zglobovima i mišićima, lupanje srca i stezanje u prsištu, poslije 40-te slabljenje vida, rast uši i nosa, stanjivanje usnica, kose i postupno jače opadanje kose do ćelavosti što se kod žena ne događa.

Ranije ili kasnije, kao specifična muška bolest, prostata počinje zagorčavati život muškarcima. To je žlijezda koju imaju samo muškarci, veličine i oblika kestena, kroz koju prolazi mokraćna cijev iz mjehura. Zdrava prostata teška je oko 20 grama, promjera oko 3 do 4 cm i proizvodi tekućinu s 30% sperme, koja dolazi iz testisa, ali i kalcij, limunsku kiselinu i enzime koji povećavaju sposobnost spermija za oplođivanje.

Međutim, sve je u redu dok je prostata normalne veličine. Muškarci stariji od 50 godina diljem svijeta kao simptome navode početak učestalog mokrenja, ponekad i svaki sat, više puta po noći (kad treba isključiti šećernu bolest), zatim tanak mlaz, osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura pa sve do nekontroliranog curenja mokraće. Povećanje može biti dobroćudno i do veličine naranče. Poteškoće ima 25% muškaraca do 55. godine života, a preko 50% iznad 70. godine. Znakovi povećane prostate mogu se brzo ukloniti, ali pojava krvave mokraće zahtjeva hitan liječnički pregled. S godinama se povećava mogućnost raka-karcinoma prostate kad se ne javlja učestalo mokrenje, pa na to treba upozoriti! Rak prostate javlja se u dobi nakon 80. godine u 67% muškaraca. Učestaliji je 2 puta ako su muškarčev otac ili brat imali rak prostate i takav muškarac spada u rizičnu skupinu jer ne mora osjećati navedene smetnje i simptome. Muškarci s povećanom prostatom se, sa sve hladnijim vremenom, sve češće tuže na učestalo mokrenje, pa treba razlučiti je li to podražaj hladnoćom ili se radi o upali prostate-prostatitisu koji zahtjeva drugačiji pristup i liječenje upale.

Nažalost, za muškarce nisu uvriježeni takozvani godišnji sistematski pregledi kao što je to kod žena kada se radi o raku dojki, maternice (Papa test, mamografija ultrazvuk i ginekološki pregledi), pa su zloćudne bolesti i tumori kao rak grla, pluća, želuca i crijeva i muških spolnih organa, posebice testisa, što je samo “muška” bolest, češći kod muškaraca.

Do 29. godine kod muškaraca nema raka testisa. Zato su muškarci upućeni na samokontrolu, koja ima vrlo važnu ulogu u otkrivanju i sprječavanju malignih bolesti muškaraca, a posebice na pregled svojih testisa i kod najmanjih promjena. Pregled stolice i krvarenja nakon 50. godine života ili trajni kašalj i promuklost koji ne prestaju kroz 3 tjedna upućuju na hitan pregled liječnika.

Svakako su potrebne i povremene kontrole nalaza iz krvi kao što su šećer, željezo, masnoće, mokraća i krvni tlak, EKG, PSA (prostata specifični antigen) i pregled okuliste, a po potrebi i drugih specijalista.

Kad se jave prvi simptomi ne bismo trebali odlagati i čekati na pregled jer se bolest razvija sporo, rizik raste s godinama, a cilj je što ranije otkriti prve znakove bolesti jer su tada izlječive.

Američka liga za borbu protiv raka i bolesti muškaraca preporučuje što manje sjedenja, a što više kretanja. Isto tako preporučuje se ograničena upotreba namirnica životinjskog podrijetla koje sadrže mnogo masti i povećan unos namirnica biljnoga podrijetla u prehranu, konzumiranje 5 puta na dan voća i žitarica, tjestenine, ribe, posebice brokule, rajčice, grejpa i lubenice koji do 40% smanjuju rizik od raka.

U članku o zdravlju žena pisali smo o razlici u funkciji mozga žena i muškaraca, pa napominjem da muškarci ne mogu u isto vrijeme slušati dva govora, čuju jedan kao i drugi, ali razumiju samo jedan. Žene imaju tu sposobnost pa zato kažu: “On nikada ne čuje što govorim” što dovodi do nerazumijevanja, a nekada čak i do sukoba.

Muškarci su izloženiji nekim vrstama poslova koje žene ne rade, pa tako i opasnostima koje takvi poslovi mogu uzrokovati (radovi na visini, u kesonima, rudarstvu ili industrijskim granama, izlaganje štetnim ili otrovnim tvarima, podizanje teških predmeta koji mogu oštetiti kralježnicu). Neke su razlike između muškaraca i žena prirodne i teško promjenjive i ne znače bolest i sigurno se zbog toga ne može zaključivati da je jedan spol bolji ili lošiji od drugoga. Zato uvažavajmo i poštujmo razlike među spolovima!

Related Post

KRETANJE DO ZDRAVLJA

Autor - 22/02/2012 0
Prošlo je deset godina od kada je Svjetska zdravstvena organizacija 2002. godine pokrenula inicijativu za buđenje pučanstva u sprječavanju neprenosivih…

BOLNO RAME I NAŠE ZDRAVLJE

Autor - 10/04/2013 0
Rijetke su osobe, posebice one poslije tridesete godine života,koje barem jednom u životu nisu osjetile bolove u nekom svom zglobu,a…

NAŠE NAVIKE I NAŠE ZDRAVLJE

Autor - 14/12/2011 0
Može li se zaista promjenom loših navika, koje smo polako stekli tijekom života, zaista bitno utjecati na naše zdravlje, raspoloženje…

ŠTO JE BULIMIJA ?

Autor - 18/07/2012 0
Činjenice o bulimiji Bulimija (naziv nastao od grčkih riječi “bik” i “glad”) je poremećaj hranjenja karakteriziran prejedanjem (osoba jede kao…