Župan Danijel Marušić posjetio neke osnovne škole i darivao prvašiće  

871 0

Autor bpz.hr

SLAVONSKI BROD, 5. rujna 2022 – Župan Danijel Marušić, već tradicionalno,  prvog dana nastave obilazi neke od škola s područja Brodsko-posavske županije kako prvašićima poželio uspješan početak školovanja. U pratnji resorne pročelnice, Anice Vukašinović, te u suradnji s “Radio Slavonijom”, ove godine župan Marušić posjetio je osnovne škole  OŠ “Antun Matija Reljković” u Bebrini te “Vjekoslav Klaić” u Garčinu, gdje su ih dočekale ravnateljice Marija Rosandić (Bebrina)  i Danijela Erić (Garčin) te općinski načelnici Ivan Brzić i Mato Grgić. Nakon prigodnih priredbi koje su učenici zajedno s nastavnicima upriličili kako bi obilježili povratak u školske klupe, župan Marušić prvašiće je darivao i prigodnim poklonima.

Posjet školama bila je prilika osvrnuti se i na aktualnu temu poskupljenja energenata u čemu je Brodsko-posavska županija bila jedna od  dalekovidnijih županija te je energetski obnovila 23 osnovne i srednje škole kojima je osnivač. Kako su prosječne uštede u potrošnji energije,  prije poskupljenja energenata, energetskim obnovama ostvarene u prosjeku od čak 80%, poskupljenje energenata neće se značajnije odraziti na redovno odvijanje nastave.

Sve spomenuto detaljnije je pojasnio župan Danijel Marušić rekavši: ” Danas je prvi dan škole i po uobičajenoj praksi mi obiđemo nekoliko škola prvog dana nastave i poželimo učenicima sve ono što jedan roditelj može poželjeti svojoj djeci – da žive u sretnom djetinjstvu, da se puno igraju. da budu zdravi i siguran sam da će uz svoje roditelje, učitelje, nastavnike i sve nas koji na bilo koji način  imamo dodira sa školstvom ta djeca postati dobri ljudi što je, u stvari, i najbitnije. Prelijepo je obilaziti ove škole, prelijep gledati djecu u programima koje nam uvijek pripreme te vidjeti, naravno, i trud učitelja i moram ovom prigodom pohvaliti sve naše prosvjetne djelatnike jer oni doista ulažu dio sebe u obrazovanje što je jedan težak poziv. Prosvjetno zanimanje je jako časno, teško i te ljude doista treba cijeniti i poštovati. Ove godine imamo 1104 nova učenika što je, nažalost, za 4,2 % manje u odnosnu na prošlu godinu, ali na početku školske godine još uvijek dolazi i do određenih promjena sukladno uvjetima, ali ono što je bitno, a vrlo često se to spominjalo i u medijima, mi smo spremni za početak školske godine i roditelji ne trebaju strahovati od bilo kakvih kriza koje dolaze, djeci je za sada osigurano sve. Škola počinje sasvim normalno i djeca će imati sve ono što je potrebno za redovno odvijanje nastave. Mi smo, kao Županija,  jako puno uložili u  energetske obnove, obnovili smo 23, odnosno, sve matične  škole i time ostvarene energetske uštede od 70, pa i 80 posto. A ono što je vrlo zanimljivo je da smo mi i pred završetkom ugradnje 16 fotonaponskih elektrana, investicije vrijedne preko 3 milijuna kuna i ubrzo ćemo postaviti na zadnjoj školi jednu takvu elektranu koja će se koristiti za proizvodnju električne energije. Razgovarao sam danas s ravnateljicom škole u Bebrini i tamo će jedna ovakva fotonaponska elektrana zadovoljavati sve potrebe škole pri opskrbi električnom energijom. Mi smo imali i sreće da smo se usmjerili ka takvim projektima, a sada vidimo da su to milijunski projekti, cijela obnova vrijedna je preko 30 milijuna kuna i to iz  bespovratnih sredstava Europske unije. (85% bespovratna, i 15% naša vlastita sredstva) Ove fotonaponske elektrane realizirane su u okviru projekta prekogranične suradnje s kolegama iz BiH. Želim naglasiti da su uštede velike tako da smo na ovaj način kompenzirali ovaj veliki porast cijene energenata, a ovaj tjedan očekujemo i određene korake Vlade RH koji će ići u smjeru pomoći upravo ovakvim institucijama poput škola, bolnica, kućanstava, a, siguran sam, i poduzetnika. U suradnji s Vladom RH i resornim ministarstvima mi ćemo i ovu krizu prebroditi tako da će djeca imati sve ono što je potrebno za kvalitetno školovanje.”- kazao je u ovoj prigodi župan Marušić

Related Post