21. RUJAN 1991. GODINE – NAJKRVAVIJI NOVOGRADIŠKI RATNI DAN

1547 0

NOVA GRADIŠKA, 23.rujna 2010. – Novogradišćani su i ove godine, skromno i u malom broju obilježili 21. rujan 1991. godine, najkrvaviji dana u Novoj Gradiški za vrijeme Domovinskog rata. Ispred doma kulture za poginule hrvatske vojnike i civile zapaljene su svijeće i odana im počast. Nazočne je pozdravio Jozo Bungić, potpredsjednik Odbora za obilježavanje

obljetnica 121. brigade HV-e i drugih obljetnica iz Domovinskog rata i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata BPŽ. Sjećanja na 21. rujan 1991. godine evocirali su brigadir Josip Mikšić i pukovnik Mato Modrić.

foto: Radio Bljesak

 

– Nakon što su napali naplatne kućice na autocesti neprijateljski zrakoplovi se obrušavaju na Novu Gradišku. Poginulo je 11 osoba. Jedna osoba je izgorjela, a 50 osoba je teže i lakše ranjeno. Izgorjela su 2 vojna kamiona.  

Kod Doma kulture

 

Središte Nove Gradiške napadnuto je u 12,52 sati. Iz zrakoplova agresor puca strojnicama, a raketama gađa vitalne objekte. U prvom naletu zrakoplova pogođena je zgrada Skupštine općine Nova Gradiška, pošta, stambena zgrada pokraj pošte, pravoslavna crkva i zgrada Zagrebačke banke. U drugom naletu na meti zrakoplova je Dom kulture u kojemu je smještena lokalna radio-postaja, privatna pekara i stambena zgrada u njezinoj blizini, te željeznička postaja. Oštećeno je i nekoliko privatnih obiteljskih kuća. Namjera neprijatelja je bila uništiti vitalne objekte značajne za normalno funkcioniranje svakodnevnog života. Cilj neprijateljskih zrakoplova bila je stoga i brana Bačica na akumulaciji nadomak Crniku, odakle se Nova Gradiška opskrbljuje vodom. Oštećena je filtar-stanica. 

21. rujna 1991. godine poginuli su: TOMO IDŽAKOVIĆ, MARINKO BAŠIĆ, MIKRET KOPIĆ ( pripadnici ZNG iz Zagreba), DOMAGOJ POTKONJAK ( civil iz Cernika), MARKO TIČAK iz Nove Gradiške, ŽELJKO LUCIĆ iz Seoca, IVAN LABAVIĆ iz Bilog Briga, MARKO RUŽOJČIĆ iz Donjeg Lipovca, ANTE STIPIĆ iz Gornjih Bogićevaca, DAVOR TOPČIĆ iz Rešetara, GORAN JEFTIĆ iz Rešetara ( svi ZNG) i DUŠAN MILOŠEVIĆ (Narodna zaštita).

( Izvodi iz 2. izdanja knjige Franje Samardžića NOVOGRADIŠKE RATNE GODINE 1990. – 1991.

Fotografije iz knjige u pripremi NOVOGRADIŠKI TOPNIČKI DNEVNIK : Franjo Samardžić, arhiv Novogradiškog godišnjaka i UHDDR Nova Gradiška.

Stambena zgrada preko puta Doma kulture

Bačica

Općina

Pošta

Kod željezničkog kolodvora

Autocesta

zgrada Općine

 

foto: Radio Bljesak

 

foto: Radio Bljesak

Related Post