MONOGRAFJA „Općina Nova Kapela – naš zavičaj“

588 0

Autorica Višnja Mikić

 

NOVA KAPELA – U povodu Svjetskog dana učitelja i  30. obljetnice postojanja Općine Nova Kapela, 25. listopada u novokapelačkom Hrvatskom domu predstavljena je vrijedna monografija „Općina Nova Kapela – naš zavičaj”, autora Ivana Prpića. 

Kako je istaknuo načelnik Općine, Ivan Šmit,  knjiga obuhvaća   cijelo općinsko područje, a Ivan Prpić , umirovljeni učitelj, dugogodišnji vatrogasac i glazbenik,  ima  iskustvo u pisanju knjiga (napisao je i dvije o aktivnom radu DVD-a Nova Kapela Batrina, koje je starije od 130 godina) pa ga je načelnik  zamolio  za pomoć. Također, iako je Svjetski dan učitelja prošao, odlučili su obilježiti ovaj dan i zahvaliti prosvjetnim djelatnicima  na svemu što čine u školstvu na području općine. U punoj dvorani Hrvatskog doma predstavljen je   vrijedan pisani dokument,  koji brojne  fotografije, tekstove i zapise čuva od zaborava

Autor Prpić kaže kako je knjiga bila „velik zalogaj“, ali on  niz godina  skuplja materijale o prošlosti novokapelačkog kraja, pa je  naišao  i na razumijevanje čelništva Općine Nova Kapela i načelnika Ivana Šmita. Prvi dio knjige govori o sopotskoj kulturi i  prapovijesti ovog kraja, drugi dio  odnosi se na razdoblje posljednjih 300 godina. Nova Kapela je najmlađe naselje  Općine, osnovana je prije skoro 300 godina, pa je trebalo zapisati što se sve događalo i obuhvatiti sva naselja. Sve fotografije  uglavnom je  sam prikupljao. Kao  prosvjetni djelatnik  smatra da bi mladi ljudi iz ovoga mogli nešto naučiti. I usmena predaja  je, kaže,  omogućila napraviti  ovakvu knjigu. Uz svaku fotografiju ili  dokument  napisao je izvor.

Urednica knjige, prof  Marija Prpić, na predstavljanju je, među ostalim rekla:

–   Objedinjenje proslave Dana učitelja i promocija knjige bila je sretna slučajnost, ali kako u životu ništa nije slučajno tako nije ni to. Knjiga i učitelji su usko povezani, u nekoj vrsti uzročno posljedične veze, stoga nije čudno da se jedan učitelj, dugogodišnji prosvjetni djelatnik koji je 41 godinu života ostavio na školskoj katedri odlučio na ovakav važan korak. Nije to bio lak zadatak, uloženo je u  knjigu  jako puno znoja, ali je to tako kada se čovjek bavi književnim radom. Ne  govorim to samo zato što sam u krvnom srodstvu s autorom Ivanom Prpićem, nego i zato što sam zadnjih sedam mjeseci zajedno s mojom sestrom Martinom sudjelovala u uređivanju ovog vrijednog djela. Bilo je ovo moje prvo  uredničko iskustvo. Nakon njega puno više ću cijeniti autore i njihov rad. Pred nama su 224 stranice, 363 fotografije, 42 pisana izvora, odnosno literature, 50 izvora fotografija, 14 elektroničkih izvora, 10 usmenih intervjua, 12 izvora muzejske građe te 12 grafičkih prikaza. Sigurna sam da su vam ove brojke približile sliku o tome kolika je vrijednost  monografije, pogotovo ako  tome dodamo činjenicu da je to jedina knjiga o općini nakon „Dvjesta novokapelačkih proljeća” dr Juraja Kolarića, tako da nakon punih 46 godina naša Općina ponovno ima još jedno sveobuhvatno djelo  kojim se može podičiti. Hvala svima koji su pomogli u izdavanju, „zaključila je urednica Marija Prpić.

Uz tragove prošlosti, knjiga donosi najzanimljivije podatke o naseljima ovog kraja, o minulim ratovima, gospodarstvu, o Novoj Kapeli kao župnom središtu, o starim obrtima, zdravstvu, obrazovanju, veterinarstvu, kulturno-umjetničkim društvima, udrugama, sportu itd.

Predstavljanje knjige pratili su, uz čelništvo općine, predstavnike gospodarskog, javnog i kulturnog života Općine, novokapelački župnik, vlč Josip Homjak te umirovljeni svećenici Požeške biskupije, a rodom iz Nove Kapele – mons Antun Prpić i vlč Antun Capan. U glazbenom dijelu događaja sudjelovali su učenici Srednje glazbene škole Požega – Lucija Prpić i Patrik Tomljanović.

Related Post