ČITATELJSKI KLUB GKNG u MHK-e 2023. : DNEVNIČKA PROZA ili ZAŠTO JE VAŽNO PISATI DNEVNIK

326 0

Prvi jesenski susret Čitateljskog kluba GKNG, ujedno i prvi u najčarobnijem mjesecu za knjižničare i sve ljubitelje knjiga i čitanja, održan je 23. listopada u ozračju SVJETSKOG DANA ČITANJA NAGLAS.
Neki od članova Kluba te knjižničari, članovi i suradnici profesori i književnici-prevoditelji sudjelovali su u virtualnom maratonu Hrvatskog čitateljskog društva znakovita naziva „Minuta za čitanje“ ove godine posvećene prevoditeljima i njihovom velikom, a nedostatno priznatom značaju i djelu, a ostali su čitali naglas na sastanku Kluba iz poznatih svjetskih djela dnevničke i memoarske proze; kako za djecu i mlade, tako i za odrasle. „Nek ti riječ ne bude strana(c)…“ moto je ovogodišnjeg MHK-e, a članovima Čitateljskog kluba to svakako nije.
Užitak je bio slušati predavanje članice Kluba Nade Šerić, prof. i stručne suradnice knjižničarke savjetnice: DNEVNIČKA PROZA ili ZAŠTO JE VAŽNO PISATI DNEVNIK iza koje je slijedilo sudjelovanje u maloj, ali „iscjeljujućoj“ radionici punoj smijeha i poticaja za pisanje dnevničkih zapisa. Iz nje smo naučili kako negativno razmišljanje sagledati s pozitivne strane i dobrog osjećaja, a pisali uz dar GKNG: grafitne olovke koje su „šuškale“ na dnevničkim papirima.
Ova odnedavno umirovljena profesorica čiji žar za čitanjem i proučavanjem vještina čitanja i pisanja ne blijedi nego je još veći zahvaljujući „višku slobodnoga vremena“ zaključuje:
„Pisanje osobnog dnevnika je mala promjena, a velika moć.
Svakodnevno pisanje snažno unaprjeđuje sva naša životna područja.
Smisleno pisanje o svojim iskustvima vrlo je moćno i ljekovito.
Zapisivanje vlastitih misli, osjećaja i događaja koristan je način kako bolje razumjeti sebe, druge ljude i svijet oko sebe.
Kroz autobiografsku književnost, kojoj pripada dnevnička proza, možemo iščitati tekstove koji nas poučavaju i vode u bolji svijet.

ZATO ČITAJTE I PIŠITE I OPLEMENITE SEBE I SVE OKO VAS!“

Hvala našoj moderatorici prvog susreta Čitateljskog kluba GKNG u ovogodišnjem Mjesecu hrvatske knjige. U studenom to je prof. Slobodan Radivojević s tematskim opusom poznatog hrvatskog književnika Zorana Ferića, a uz kratak osvrt voditeljice kluba, knjižničarke Biljane Dakić o ljepoti i značaju „prevoditeljskoga pisma“.
V.d.ravnateljice knjižnice Ernestina Straga-Šašić uz ostatak knjižničnoga tima pozivaju Vas na sva zbivanja koja će se događati u MHK-e 2023. u organizaciji GKNG s brojnim suradnicima. Pozivnice nisu potrebne! To su ljubav prema knjizi, čitanju i vedrim druženjima. Ulaznica: OSMIJEH!

Tekst: Biljana Dakić, Fotografije: Biljana Dakić i Goran Bašić

Related Post