CRVENI RUŽEM DO JEDNAKOSTI

3157 0

Slav.Brod, 07.03.2017.  – Možda zvuči banalno, ali pozivam sve žene da 8. ožujka  u simbol protesta stave crveni ruž koji je simbol ženske moći. U povijesti je zapamćeno da su sufražetkinje nerijetko protestirale s crvenim ružem na usnama, a tijekom Drugog svjetskog rata žene se na radnim mjestima u SAD-u motiviralo ruževima za usne. Jedan od razloga zašto se dogodio taj trend je sam rat: dok su nacisti idealnim smatrali samo oprano i čisto žensko lice, Amerikanci su prihvatili sasvim suprotnu filozofiju te poticali “djevojke kod kuće” da nose crveni ruž u znak borbe i protesta. Sedamdesetih on pada u zaborav, nevjerojatno ali zbog feminizma. Dok su njihove bake nosile ruž kao simbol moći, tadašnje žene ga počinju smatrati simbolom muške opresije. Danas, kada se žene smatraju ravnopravne a sustav i činjenice govore drugačije, vrijeme je da opet pokažemo neslaganje i spremnost za protest. Nasilje nad ženama, ubojstva, zabrane i aktivizmi za smanjivanje ženskih prava, samo su nešto što se trenutno događa i čija se težina kao problema društva pokušava umanjiti. Noćni marš u nekim gradovima će,vjerujem, pokazati da su žene ali i muškarci svjesni da se nešto mora poduzeti po pitanju ravnopravnosti.

UN Women pod motom “Planet 50-50 do 2030. – iskorakni za rodnu ravnopravnost”, upozorava na ograničen pristup žena političkim i ekonomskim pozicijama u društvu, na prepreke koje ženama stoje na putu uključivanja u društveni život i sudjelovanja u odlučivanju.

Politička participacija žena za nas je u Socijaldemokratskom forumu žena, jedno od najvažnijih pitanja: podsjećamo na slabe rezultate koje je u tom smislu u zadnjem parlamentarnom ciklusu ostvarila Hrvatska. Danas je u Hrvatskome saboru manje od petina zastupnica, njih 16,67%, što je manje od prosjeka na globalnoj razini (22,6%, govore podaci Interparlamentarne unije). Dosadašnji napori i postojeća rješenja, očito je, ne daju rezultata: nastavimo li ovim tempom, paritet na mjestima političke moći ostvarit ćemo za nekoliko desetljeća, nikako do 2030., kako potiču Ujedinjeni narodi.

Ponovit ću samo jedan porazni podatak i na nivou EU. Analiza Biljane Borzan pokazala je da bi žene ovom brzinom i rastom od 1%učešća žena na svakim slijedećim izborima, ravnopravnost na političkoj scenu EU mogle doseći tek 2080. god.
Zato svoju ulogu žena koje moraju podsjećati i alarmirati društvo o neravnopravnosti na svim nivoima, shvaćamo ozbiljno. U Hrvatskoj su žene obrazovanije od muškaraca. Sve od srednjih škola pa do 60% žena nasuprot 40% muškaraca koje završavaju visoke škole i sličan odnos je i kod daljnjih dodatnih školovanja sve do doktorata.

Tražimo uključivanje žena u odlučivanje u društvu, snažniju zastupljenost u parlamentu i, općenito, na mjestima odlučivanja te očuvanje i unaprjeđenje stečenih seksualnih i reproduktivnih prava, prava na autonomno odlučivanje o vlastitu tijelu, prava na jednaku plaću za rad jednake vrijednosti i prava na dostojanstven život.

 

Predsjednica SDFŽ BPŽ  Jozefina Birindžić

Related Post

MLADI LIBERALI

Autor - 16/10/2013 0
U Zadru je od 11. – 13. listopada 2013., u suradnji sa Zakladom Friedrich Naumann, održana IV. akademija Mladih hrvatskih…