BLAGDAN ROĐENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE ILI MALE GOSPE

742 0

BILI BRIG, 7. rujna 2012. –   Na Gospinom polju, iznad Bilog Briga, u župi Vrbova, marijanska pobožnost razvijena je još od 13. stoljeća. Ovo mjesto nekad se zvalo Dubovac i jedno vrijeme je bilo čak središte župe.

Pobožnost Gospi održala se do danas, a svoj procvat doživljala uspostavom Požeške biskupije i dolaskom za vrbovačkog župnika svećenika Stjepana Bakarića. Ovdje su redovite nedjeljne mise od početka svibnja do kraja listopada, ali nema dana niti doba godine da vjernici ne posjećuju ovo mjesto. Doduše, organizirana hodočašća prestaju tijekom zime, ali i po snijegu uvijek ima tragova onih koji dolaze isprositi milost ili zahvaliti za već primljenu. Najsvečanije je uvijek uoči blagdana Rođenja BDM ili Male Gospe, 7. rujna, kada svečano euharistijsko slavlje slavi požeški biskup, msgr dr Antun Škvorčević. Tako je bilo i ove godine.

 

Hodočasnici su na Gospino polje u petak, 7. rujna, dolazili već od 16.00 sati, ispovijedali se i obavljali osobne pobožnosti. U 17.00 sati počeo je molitveno-meditativni program, a u 18.00 sati sveta misa. Biskupa je pozdravio domaći župnik Bakarić, a u koncelebraciji su sudjelovali biskupov tajnik, vlč Josip Homjak, kancelar, vlč Goran Lukić, dekan Novokapelačkog dekanata, prečasni Antun Prpić, zatim prečasni Antun Ćorković, čuvar svetišta Gospe od suza i drugi. Svećenici Novokapelačkog dekanata bili su do kraja mise vjernicima na raspolaganju za ispovijed. Poslije mise, oko ovog malog, ali drevnog prošteništa, s čudotgvornim Gospinim kipom pošla je zavjetna procesija sa svijećama, nakon koje je biskup izmolio molitvu predana Požeške biskupije Gospi. Od kako je, zalaganjem župnika Bakarića i štovatelja Gospinog polja postavljena električna rasvjeta od Bilog Briga pa do kapelice, još je lakše doći, odnosno vraćati se u večernjim satima. Ove godine na Gospinom polju prvi puta su se mogli kupiti i suveniri s obilježjima ovog prošteništa.

 

Related Post

ŽUPA KRALJICE SVETE KRUNICE

Autor - 19/10/2015 0
NOVA GRADIŠKA, 19. listopad 2015. – U organizaciji novogradiške župe Kraljice svete Krunice i HKUU „Trenk“ 18. je listopada u…