BURAN POLICIJSKI VIKEND – NAJVIŠE SE OPET KRALO

647 0

SLAVONSKI BROD, 11. travanja 2011. – Na području Policijske

uprave brodsko-posavske u dane vikenda evidentirano je ukupno 37 kaznenih djela od kojih je najviše kaznenih djela (27) protiv imovine (15 krađa, devet oštećenja tuđe stvari i tri teške krađe), četiri kaznena djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina (prijetnje), dva kaznena djela protiv vjerodostojnosti isprava (krivotvorenje isprava), te po jedno kazneno djelo iz zlouporabe opojnih droga, protiv života i tijela (teška tjelesna ozljeda), protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja (izbjegavanje carinskog nadzora), te protiv pravosuđa (izigravanje zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude). Policija protiv osumnjičenika za kaznena djela podnosi kaznene prijave u suradnji sa državnim odvjetništvom, te nastavlja daljnji rad u cilju pronalaska nepoznatih počinitelja kaznenih djela. Policijski službenici su također oštećene upoznali sa pravom podnošenja prijedloga za kazneni progon za ona kaznena djela za koje to propisuju odredbe Kaznenog zakona.

U oblasti prometa, na prometnicama iz nadležnosti rada policijske uprave tijekom prošlog vikenda, dogodilo se ukupno osam prometnih nesreća, od kojih dvije s ozlijeđenim osobama i šest s materijalnom štetom. U ovim prometnim nesrećama jedna osoba je teško ozlijeđena, a jedna lakše.

Policijski službenici su za vikend intervenirali u osam slučajeva, od čega pet puta zbog kršenja odredbi Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, te tri puta zbog povreda odredbi Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Protiv svih prekršitelja slijede optužni prijedlozi nadležnom Prekršajnom sudu.

Od ostalih događaja za vikend evidentiran je jedan slučaj pronalaska neeksplodiranih ubojitih sredstava, koja su policijski službenici protueksplozijske zaštite preuzeli na siguran način.

 

Akcije „Alkohol“

 

Na području policijske uprave u noći 09./10. travnja provedena je akcija „Alkohol“ u okviru koje je utvrđeno ukupno 64 prekršaja. Od toga su vozači u 26 slučajeva upravljali vozilom pod utjecajem alkohola. Kod 20 vozača utvrđene su koncentracije alkohola u organizmu u iznosu od 0,51 do 1,50 promila, a kod šest iznad 1,50 promila. Također u 26 slučajeva, utvrđeni su prekršaji vožnje nepropisnim brzinama (18 slučajeva državljani RH, te osam slučajeva stranci). Ostali prekršaji utvrđeni su u manjem broju i to dva prekršaja nepropisnog pretjecanja, te po jedan slučaj vožnje bez uporabe svjetala (mopedi, motocikli), neregistriranim vozilom, upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje vozilom, ne korištenje zaštitne kacige, korištenje mobitela u vožnji i drugi prekršaji.

 

Francuskinja švercala cigarete

 

Policijski službenici Policijske postaje Stara Gradiška su u subotu oko 06.15 sati prilikom granične kontrole u Novom Varošu, utvrdili da se u prtljažniku osobnog automobila Mercedes, francuskih nacionalnih oznaka i broja nalaze cigarete koje 55-godišnja suvozačica (državljanka Francuske) nije prijavila carinicima na graničnom prijelazu. Pronađeno je ukupno 120 kutija cigareta BiH nadzornih markica, a nalazile su se u prtljažnom prostoru u putnim torbama. Policija je od vlasnice oduzela cigarete sukladno zakonskim odredbama, a u suradnji sa državnim odvjetništvom protiv nje slijedi kaznena prijava (kazneno djelo – izbjegavanje carinskog nadzora), te će se danas u prijepodnevnim satima protiv nje održati kazneni postupak u Općinskom sudu u Novoj Gradišci.

 

Lopovu proradila savijest

 

Oko 13.30 sati, jučer u Slavonskom Brodu, 51-godišnjak je iskoristio nepažnju zaposlenice, ušao iza pulta u sportsku kladionicu, te iz nezaključane ladice otuđio iznos iznad tisuću kuna. Nakon 60-tak minuta se vratio u kladionicu u namjeri vraćanja otuđenog novca, gdje su već stigli i policijski službenici, koji su od njega izuzeli novac i vratili zaposlenici. Policija je 51-godišnjaka uhitila i dovela u službene prostorije, te je nad njim u tijeku daljnje kriminalističko istraživanje.

 

Ubola muža nožem

 

Jučer oko 17.25 sati na području općine Gornja Vrba unutar obiteljske kuće nasilnički su se ponašali supružnici. Tijekom svađe 21-godišnjakinja i 31-godišnjak su se i fizički sukobili, na način da je suprug rukom odgurnuo suprugu do kuhinjskog stola, sa kojega je ona u jednom trenutku dohvatila kuhinjski nož i ubola ga u nogu. Ozlijeđenom 31-godišnjaku je ukazana liječnička pomoć u bolnici u Slavonskom Brodu, a ozljede okvalificirane kao lakše. Izvršenim alko-testiranjem u organizmu 31-godišnjaka je utvrđena koncentracija alkohola u iznosu od 1,74 promila. Protiv oboje supružnika policija podnosi optužne prijedloge zbog povrede odredbi Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, a protiv 21-godišnjakinje slijedi kaznena prijava zbog osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo teška tjelesna ozljeda u pokušaju.

 

U prevrtanju automobila teško ozlijeđen vozač

 

U nedjelju oko 3 sata u Slavonskom Brodu u blizini raskrižja sa Kolodvorskom ulicom dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba teško ozlijeđena. Do prometne nesreće je došlo jer je 41-godišnji vozač zbog neprilagođene brzine, po izlasku iz zavoja udesno, desnim kotačima udario u betonski rubnik, pa je u zanošenju sletio na travnatu površinu, gdje se vozilo prevrnulo i završilo u odvodnom kanalu okrenuto na krov. U ovoj prometnoj nesreći teško je ozlijeđen 41-godišnji vozač koji je nakon liječničke pomoći zadržan na liječenju u bolnici u Slavonskom Brodu. Protiv njega policija podnosi obavezni prekršajni nalog, te o prometnoj nesreći slijedi izvješće državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu.

Related Post