„DA SE NE ZABORAVI“ – Spomen na 28 poginulih hrvatskih branitelja s područja općine Rešetari

1634 0

Autor Franjo Samardžić

REŠETARI, 16. rujna 2019. – Osnovna škola „Ante Starčević“u suradnji s Udrugom roditelja hrvatskih branitelja poginulih u Domovinskom ratu i Općinom Rešetari 16. rujna svake godine, pod nazivom „Da se ne zaboravi“, organizira spomen na poginule branitelje s područja općine Rešetari. Učenici i djelatnici škole, predstavnici Općine Rešetari, roditelji i udovice poginulih branitelja okupe se spomenika poginulim braniteljima, polože vijence, zapale svijeće i za njih izmole molitvu. Prisjete se Domovinskog rata i žrtve koju se podnijeli za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.
-Možda se pitate kada je to bilo i zašto se to desilo. Sigurno u vašim glavicama se te misli prožimaju. Znajte da se sjećamo 16. rujna 1991. godine kada su iz prostora naše škole krenuli branitelji u obranu Domovine zbog nametnutog nam rata i agresije koja se u to vrijeme dešavala. Zato, upravo s vama, želimo podijeliti te slavne trenutke naše povijesti, prenijeti na vas sve ono što su tekovine Domovinskog rata nama donijele i budućnost koja je pred vama.
Zato se s dužnim pijetetom želimo sjetiti žrtve, 28 poginulih branitelja s područja općine Rešetari, koji su svoje živote položili na oltar Domovine.
Želim se zahvaliti našim uvaženim gostima uz koje svake godine održavamo ovu manifestaciju. Prije svega pozdravljam načelnika Zlatka Agu i predsjednicu Općinskog vijeća Milku Perković, roditelje i udovice poginulih branitelja. Pozdravljam i gospodina župnika koji je na svim ovim manifestacijama uvijek s nama – kazao je Tihomir Batalo, ravnatelj OŠ „Ante Starčević“ i pozvao okupljene da minutom šutnje odaju dužno poštovanje poginulim branitelji za koje je potom molitvu vodio velečasni Josip Bogović.
-Tradicionalan je povod ovog okupljanja. Osnovna škola organizira komemorativni skup za učenike, roditelje i obitelji poginulih branitelja i za nas predstavnike lokalne vlasti. Razlog je taj što je na današnji dan poginuo prvi hrvatski branitelj s područja općine Rešetari, a to je bio suprug naše predsjednice Općinskog vijeća, koji je tog dana poginuo u borbama 1991. godine.
Treba naglasiti da su Općini Rešetari tijekom rujna 1991. godine bile velike mobilizacije i da su se odazvali svi pozvani u obranu Domovine. U tri navrata preko 1.500 građana naše općine uključilo se u postrojne Hrvatske vojske, tadašnjeg Zbora narodne garde i Policije, te u Civilnu zaštitu i radne obveze koje su trebale osigurati nesmetan život.
U zgradi osnovne škole su se okupljali branitelji gdje sam kao branitelj dolazio na koordinacije. Neprijateljska djelovanja su bila na Novu Gradišku i nešto manje na Rešetare pa je zato zapovjedništvo bilo u Rešetrima. Ističem branitelje koji su se odazvali u velikom broju i nije bilo domaćinstva koje nije dalo barem jednog branitelja. Svi su dali velik doprinos u obrani domovine, ali nažalost 28 poginulih je dalo najviše. Sa područja naše općine su bila i 82 ranjena – kazao je načelnik Zlatko Aga.

 

Related Post