DAN DRŽAVNOSTI: Na polaganju vijenaca došlo tek petnaestak osoba 

1502 0

Na polaganje vijenaca danas nisu došli ni oni koji su morali doći jer se posljednjih godina polaganje vijenaca  najčešće svodilo na ljude koji obnašaju određene funkcije pa se po toj osnovi od njih i očekuje da dođu. Nije bilo ni udruga proisteklih iz Domovinskog rata jer su zbog  jedne prostorije posvađane s Gradom koji je bio organizator pa će vjerojatno vijence položiti sutra

 

Autor teksta i fotografije Franjo Samardžić

 

NOVA GRADIŠKA, 29. svibanj 2023. – U povodu Dana državnosti Republike Hrvatske danas su kod spomenika poginulim braniteljima i biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana položeni vijenci i zapaljene svijeće kao zahvala i sjećanje na sve, ponajprije hrvatske branitelje, koji su dali  doprinos u stvaranju  i izgradnji Republike Hrvatske. 

 

Zahvala svima koji su dali  doprinos u stvaranju  i izgradnji Domovine Hrvatske.   

Iako se radi o najvećem hrvatskom prazniku i simbolu uspostave hrvatske države, slobode i demokracije danas je na polaganje vijenaca  došlo tek petnaestak osoba koji su se prisjetili 30. svibnja 1990. godine i konstituiranja prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora. 

Dakle, na polaganje vijenaca  danas  nisu došli ni oni koji su morali doći jer se posljednjih godina  polaganje vijenaca  najčešće svodilo na ljude koji  obnašaju određene funkcije pa se  po toj  osnovi  od njih i očekuje da  dođu. Kada prestane obnašanje funkcije onda dođu novi i tako u krug.  A njih je na polaganju vijenaca  iz godine u godinu sve manje.  Danas nije bilo  ni  udruga proisteklih iz Domovinskog rata jer je polaganje vijenaca  organizirao Grad Nova Gradiška  pa nije bilo ni za očekivati da dođu,  kao  što se to događa već neko vrijeme.  Pukla je, naime,  prošle godine ljubav  između   braniteljskih udruga (osim Kuna) i gradske vlasti  zbog jedne prostorije pa će   braniteljske udruge   vjerojatno  vijence položiti  sutra.  

Obilježavanje  državnih praznika i blagdana  i odavanje počast poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu  ne bi smio biti čin  koji razjedinjuje što se nažalost, u Novoj Gradiški ne događa prvi puta. Polaganje vijenaca  nije ni vrijeme ni mjesto ni za izražavanje  političkih stavova  što se također već događalo. Postoje za to  izbori kao politička pozornica.  Drugo je pitanje  zašto  na polaganju vijenaca nema  građana već samo njihovi „predstavnici“  i zašto kada su u pitanju državni praznici i blagdani  građani  površno znaju i što  oni znače  s povijesnog aspekta  za našu Domovinu Hrvatsku, pa tako   i za  Dan državnosti koji je  najveći državni blagdan. Broj  istaknutih zastava u gradu  i ove godine dovoljno  govori koliko do njega držimo.  

Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine.  

Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa. 

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman koji je u svom govoru  pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji. 

Od  donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 2001. godine sve do 2020. taj se dan obilježavao kao Dan Hrvatskoga sabora. Donošenjem novoga Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj  u studenome 2019., koji se primjenjuje od 1. siječnja 2020., 30. svibnja ponovno se, kao i prije 2001. godine, obilježava kao Dan državnosti Republike Hrvatske.  

Related Post