DAVOR

682 0

U srijedu 22. kolovoza, vjernici župe Davor okupili su se u župnoj crkvi kako bi upravo na blagdan Blažene Djevice Marije Kraljice, zaštitnice župe, zaključili hodočašće Gospi Voćinskoj na kojem već tradicionalno sudjeluju u najvećem broju.

Zahvalno euharistijsko slavlje predvodio je željezanski biskup msgr. Egidije Živković u koncelebraciji s domaćim biskupom msgr. Antunom Škvorčevićem, župnikom Goranom Kovačevićem i drugim svećenicima.

 

Autor: pozeska-biskupija.com

Na početku misnoga slavlja msgr. dr. Škvorčević je pozdravio prisutne vjernike te u svojoj rodnoj župi izrazio dobrodošlicu biskupu Egidiju. Ukazao je na povezanost Davora i Voćina po brojnim vjernicima koji već dugi niz godina iz Davora hodočaste Gospi Voćinskoj, ali i na povezanost Davoraca s gradišćanskim Hrvatima koji su s jednakim suosjećanjem pomagali obnovu i gradnju voćinske crkve.

 

U prigodnoj propovijedi biskup Egidije je razmišljao o tri detalja sa slike Marije Kraljice koji pokazuju Mariju kao uzor poniznosti, brižnu zagovornicu i veliku nadu te potaknuo vjernike na njezino nasljedovanje.

Svoje misli započeo je govorom o kruni. “Kruna je uglavnom znak moći i vlasti. Marijina kruna označava nešto sasvim drugo: ona je dar od onoga koji ima vlast. (…) Marija i nas danas podsjeća da je cijeli naš život i naša vjera zapravo milost – dar za koji samo možemo i trebamo biti zahvalni!”. Kao drugo obilježje okrunjenosti msgr. Živković je istaknuo Marijinu molitvenu i posredničku ulogu. “Okrunjena Marija nam kao znak Božjeg majčinstva želi reći: Slobodno se obrati Bogu. Nemaš razloga bojati ga se. Ja te pred njim zagovaram. Znam što te muči i pritišće, znam što ti leži na srcu!”

Naposljetku u izraženoj nerealnoj veličini krune biskup Egidije primjećuje da je Marija nada svih vjernika te da će u njoj svi biti okrunjeni.

 

Svoje misli zaključio je pozivom svima da se s pouzdanjem utječu Marijinom snažnom zagovoru.egdv2 Na svršetku svete mise msgr. dr. Živković je izrazio zahvalnost biskupu Antunu i svim vjernicima što je mogao zajedno s njima slaviti svetu misu. Rekao je kako ga s Davorom vežu tri posebnosti: mjesni biskup Antun koji je rodom iz Davora, Davorac Tomislav Ivančić koji mu je bio profesor za vrijeme studija u Zagrebu i Voćin jer se i sam zalagao poput vjernika župe Davor za pomoć i obnovu razrušene crkve.

 

Domaći župnik Goran Kovačević zahvalio je biskupima za euharistijsko slavlje i njihovu prisutnost, a u ime župne zajednice kao znak zahvalnosti mladi u narodnim nošnjama su im uručili simbolične poklone.

Related Post