GRADONAČLENIK TRAŽI NAČIN KAKO RIJEŠITI PROBLEM PARTIZANSKE SPOMEN GROBNICE U SREDIŠTU GRADA

1332 0

Autor Franjo Samardžić

NOVA GRADIŠKA,  28. srpnja 2017. – Privode ode se kraju zahtjevni radovi na uređenju nogostupa u gradskom parku.  Dok djelatnici koriste pauzu i  odmaraju se na spomen grobnici partizanskih vođa, gradonačelnik Vinko Grgić traži način kako  da riješi problem spomen grobnice  u središtu grada, ali i spomenika  koji je tu  godinama iznad nje stajao  i čiji je autor Antun Augostinčić, uz Ivana Meštrovića  i  Franu Kršinića svakako najznačajniji hrvatski kipar 20. stoljeća. Augustinčićev spomenik je 1991. godine srušen  ručnim  bombama, a prostor gdje je bio za sada  je  „otok“ u središtu parka gdje se radovi ne izvode.

Nalaze se tu  posmrtni ostaci Milana Stanivukovića-Oficira, Josipa Krajačića-Prike, Uroša Popare-Groma, Hasana Kikić, Stjepana Dragomanovića-Selje, Đure Smiljanića, Mirka Gembarovskog, Mirka Kljaića-Starog, Zlate Dupko i Petra Gregela. Radi se o ljudima po kojima su se u bivšoj državi  zvale novogradiške ulice, škole i poduzeća.

 

Postavlja se puno pitanja na koja  možda odgovor neće biti lako naći. Iako dileme ne bi trebalo biti, koplja će se sigurno lomiti oko toga treba li u gradskom parku, ili u Novoj Gradiški uopće,  neko partizansko i antifašističko  spomen obilježje. Sigurno da  nije bilo primjereno sahranjivati ljude u središtu grada. Nekada se, međutim, tako nije mislilo.Sada se postavlja pitanje  koliko je  uputno izmjestiti posmrtne ostatke na neku drugo lokaciju i primjereno   ju obilježiti ili ih ostaviti tamo gdje jesu.  Pitanje koje se neće moći izbjeći je i sudbina Meštrovićevog spomenika i da li  treba li  iz gradskog proračuna dati novac  i obnoviti ga.

Pukovnik Adam Tomičić, predsjednik Odbora za obilježavanje obljetnica   iz Domovinskog rata Grada Nova Gradiška prošle je godine u povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe izjavio kako nije  primjereno  da se u  povodu tog državnog praznika   vijenci polažu   kod  spomen obilježja   poginulim hrvatskim braniteljima i  kazao da antifašisti trebaju  pronaći mjesto  gdje će polagati vijence.

-To je njegovo  mišljenje i na njega ima pravo. Obnavljamo pojedinačne razgovore s predstavnicima obitelji i  rodbine čiji su posmrtni ostaci tamo nalaze. Treba ih obilježiti imenom i prezimenom  jer je to naša civilizacijska potreba i obveza te dužnost  da njihovim obiteljima omogućimo da se poklone  i zapale svijeću.  Da li je centar grada mjesto za spomen kosturnicu  to će odlučiti ljudi koji su zainteresirani. To je prva faza rješenja.

Planiramo napraviti  okrugli stol, pozvati sve zainteresirane i naći najkvalitetnije rješenje. Očekujem da ćemo uz zadovoljstvo većine to riješiti.  U razgovoru smo i sa Ministarstvom branitelja i ni će biti sudionici rasprava.  Vidjet ćemo što ćemo s spomenikom – kaže gradonačelnik Vinko Grgić.

 

U Okučanima je problem sa partizanskom grobnicom bio i veći.  Partizanski spomenik je srušen, a  na njegovom mjestu  iznad  spomen kosturnice  postavljen  je spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u VRO“ Bljesak“. Kao i prethodni godina  i ove godine su  državna izaslanstva  na čelu a predsjednicom položila vijenac i zapalila svijeću u povodu obljetnice VRO „Bljesak“.

Ministarstvo hrvatskih branitelja  je problem riješilo bez velike pompe. Donijeta je odluka da se  u Okučanima  do obilježavanje obljetnice 2018. godine izgradi  novo spomen obilježje  hrvatskim braniteljima – kazala je  početkom godine  Ivanka Bušić, izaslanica ministra  branitelja Tome Medveda na otvaranju Izložbe natječajnih radova za idejno likovno i arhitektonsko – urbanističko – krajobrazno rješenje spomen-obilježja hrvatskim braniteljima poginulim u VRO Bljesak u Okučanima.

Dodala je da izgradnja prve faze spomenika hrvatskim braniteljima  poginulim z VRO „Bljesak“ u Okučanima i  uređenje parka i uvažava  činjenicu  postojanja u okučanskom parku  spomen kosturnice iz  vremena 2. svjetskog rata  koja će biti uređena u drugoj fazi ovog projekta ukazujući pritom na činjenicu da niti jedna žrtva ne smije biti zanemarena

Related Post