HSS BPŽ: Metaloprerađivačka industrija, prometne pogodnosti i poljoprivredni resursi su neiskorišteni

766 0

HSS nedopustivim smatra gašenje Ispostave Ureda državne uprave Nova Gradiška, jer dodatno potiče mlade na odlazak iz Nove Gradiške

SLAVONSKI BROD, 10. prosinac 2019. – Nakon sjednice Predsjedništva, priopćenjem se javnosti obratio HSS Brodsko-posavske županije. Priopćenje prenosimo u cijelosti.
-HSS Brodsko-posavske županije održao je redovnu sjednicu Predsjedništva na kojoj je raspravljena aktualna gospodarsko- politička problematika i predloženi Proračun Brodsko-posavske županije za 2020.
Pripajanje ureda državne uprave županijama prezentira se kao najava je politike koja će osnažiti županije te kroz pozitivno strateško planiranje i provođenje planova osigurati gospodarski rast i socijalnu sigurnost građanima.
Objavljenim Prijedlogom Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Brodsko-posavske županije vidljivo je da pozitivnih gospodarskih pomaka u Brodsko-posavskoj županiji neće biti.
Komparativne prednosti Županije bile su :
– Metaloprerađivačka industrija,
– Prometno čvorište
– Prirodni uvjeti (tlo i klima) za razvoj poljoprivrede
Niti jedna od navedenih prilika do sada nije iskorištena. Proizvodnje iz tvrtke „Đuro Đaković“ su iseljene u zapadnu Hrvatsku, radnici su bez plaće, samo je pitanje vremena kada će središnja država zavrnuti slavinu i učiniti isto što i s brodogradilištima.
Geoprometni položaj je u potpunosti ne iskorišten, jedino što ostaje nakon prolaska automobila, kamiona i autobusa su onečišćeni zrak i ambalaža pojedenih sendviča bačena nemarno u okoliš.
Poljoprivredno potpuno uništenje je ono koje slijedi jer nekad poljoprivredna županija, s brojnim programima za razvoj poljoprivrede, ostaje bez upravnog odjela za poljoprivredu,poljoprivreda se pripaja gospodarstvu u jedinstveni Upravni odjel za gospodarstvo i poljoprivredu.
U HSS-u donošenje odluke o spajanju gospodarstva i poljoprivrede u jedinstveni upravni odjel smatramo štetnom jer jedino čime takvo spajanje može rezultirati je dodatno smanjivanje poljoprivredne i svake druge proizvodnje.
Upravni odjel za poljoprivredu u razvijenim županijama, što Brodsko-posavska nije, čini softver koji predlaže programe i aktivnosti i mjestom iz kojeg se upravlja procesima u poljoprivredi.
Predloženim preustrojem tradicijsku Slavoniju, žitnicu pretvara se u korov i šipražje i realno je u takvim okolnostima postaviti pitanje čemu ulagati 65% ukupnog godišnjeg proračuna za gospodarstvo u Sustav za navodnjavanje Orubica kad je poljoprivreda u Županiji na aparatima.
Preustroj niti koncepcijski nije dobro predložen, nedopustivim smatramo gašenje Ispostave Ureda državne uprave Nova Gradiška, predloženom odlukom dodatno se potiče mlade na odlazak u bijeli svijet iz Nove Gradiške.
Predsjedništvo HSS-a je najoštrije osuđuje svaki oblik korupcije i političke trgovine koja se dogodila u Podcrkavlju te poziva članove HSS-a da ostanu vjerni socijalnim, gospodarskim i nacionalnim politikama braće Radić.
Pozdravljamo s, Vjera u Boga i seljačka sloga!

Related Post

KONFERENCIJA HDSSB-a

Autor - 02/10/2012 0
Na žalost HDSSB-a naš vijećnik gospodin Mokrović, iz samo njemu znanih razloga, rekao je osobnih, a ja bih rekao iz…