IZBOR NAJUZORNIJE SEOSKE ŽENE U ŽUPANIJI

780 0

SIKIREVCI, 7. rujna 2015. – U Sikirevcima je jučer održan 2. Izbor najuzornije seoske žene Brodsko-posavske županije, te ujedno i proslava 40. obljetnice KUD-a „Sloga” iz Sikirevaca.

Sedam ovogodišnjih kandidatkinja prezentirale su svoje štandove s tradicijskim proizvodima i rukotvorinama, budući da je naglasak ovog natjecanja upravo na seosku žena kao temelj seoskog kućanstva i obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, koja ima i sve važniju ulogu u očuvanju i razvitku ruralnog područja. Uz prateću video prezentaciju o svakoj kandidatkinji, natjecateljice su se imale prigodu i osobno predstaviti stručnom ocjenjivačkom sudu i brojnoj publici u svojim tradicijskim nošnjama. Izbor je održan upravo u Sikirevcima, jer prošlogodišnja pobjednica izbora za najuzorniju ženu Kata Nikolić dolazi iz tog mjesta. Njen doprinos očuvanju tradicijske baštine prepoznala je i Brodsko-posavska županija te joj ove godine dodijelila priznanje ‘Kovanica od zlata’.

Nakon predstavljanja svih kandidatkinja ocjenjivački sud je, za najuzorniju ženu izabrao Božicu Miskrić iz Čajkovaca, dok je prva pratilja Martina Medvidović iz Sikirevaca, a druga Manda Olujević iz Bebrine. Prošlogodišnja pobjednica Kata Nikolić tako je lentu predala ovogodišnjoj pobjednici, a prigodne darove uručili su im župan Danijel Marušić i njegovi zamjenici Dunja Magaš i Davor Vlaović, te načelnik Općine Sikirevci Ivan Benaković i predsjednik Organizacijskog odbora Željko Burazović. Pobjednica Izbora najuzornije seoske žene u Brodsko-posavskoj županiji predstavljat će našu županiju na državnom natjecanju Izbora najuzornije hrvatske seoske žene 10. listopada u mjestu Đurići, u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

 

Uz Izbor najuzornije žene, okupljeni su jučer mogli uživati i u bogatom kulturno – umjetničkom programu u organizaciji KUD-a „Sloga” iz Sikirevaca koji je jučer proslavio 40. Godina postojanja. Tijekom tog vremena KUD je nastupao na brojnim domaćim i inozemnim smotrama folklora od Austrije, Češke, Poljske, Latvije, Srbije, , Francuske i Makedonije. Uz domaćine koji su nastupili i s dječjom i odraslom skupinom, na jučerašnjoj priredbi nastupili su i gosti, HKPD „Bosiljak” iz Čučerja, i HKUD „Osijek 1862″ iz Osijeka.

Related Post

“Pozitiva” s umirovljenicima

Autor - 11/11/2017 0
Autor Ivanka Herceg NOVA GRADIŠKA – Novogradiška Udruga za promicanje kvalitete života i održanje mentalnog zdravlja „POZITIVA“ 10. je studenoga,…