Još ima oštećenih računalnim prijevarama putem društvenih mreža

501 0

SLAVONSKI BROD, 15. lipnja 2020. – Policijski službenici kriminalističke policije, dovršili su 27, svibnja kriminalističko istraživanje nad 24-godišnjakom s područja Slavonskog Broda, zbog sumnje u počinjenje niza kaznenih djela „Računalne prijevare“ i „Nedozvoljene uporabe osobnih podataka“.

Daljnjim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 24-godišnjak, u vremenskom razdoblju od siječnja do ožujka ove godine počinio kaznena djela na štetu više osoba iz cijele Hrvatske, na način da je putem društvenih mreža ostvario kontakt s oštećenima, lažno se predstavljajući. Potom je od oštećenih zatražio kupovinu Paysafecard bonova koje je potom i unovčio, a u čemu su mu pomogli 20-godišnjak i 31-godišnjak.

Policijski službenici su 24-godišnjaka uz kaznenu prijavu predali pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske. Istog dana okrivljenik je doveden sucu istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu, koji mu je odredio istražni zatvor, nakon čega je predan u zatvor u Požegi.

Također, policijski službenici protiv 20-godišnjaka i 31-godišnjaka podnose kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Pranja novca“.

Policijska uprava danas je priopćila da su na isti način prevarene još dvije osobe (67-godišnjakinja s područja Zagreba i 67-godišnjak s područja Preloga).Pritom se koristio fotografijama i osobnim podacima 57-godišnjaka i 73-godišnjaka koji su poznanici oštećenih. Kao i u prethodnim slučajevima, od oštećenih je zatražio kupovinu Paysafecard bonova koje je potom i unovčio, oštetivši 67-godišnjakinju i 67-godišnjaka za nekoliko tisuća kuna.

Policijski službenici podnose posebno izvješće kao dopunu kaznenoj prijavi Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu.

Policija i dalje poziva građane da svaki ovakav sumnjivi način komunikacije prijave policiji te da ne nasjedaju na ovakve ili slične načine prijevare putem društvenih mreža.

Related Post