KOMARNICA :Godišnja skupština Udruge sv Leonard

1377 0

U nedjelju, 12. veljače, u Komarnici je održana 3. redovna izvještajna skupština Udruge sv Leonard. Goste i članove Udruge pozdravio je njezin predsjednik, Igor Smičić. Posebno je pozdravio predstavnike Udruge „Sv Florijan“ iz Magić Male, zatim štivičkog župnika, Josip Vračarića, potom predstavnike NK „Sloga“ i DVD-a Komarnica.

Na dnevnom redu skupštine, među ostalim,  bilo je izvješće o radu Udruge sv Leonard u protekloj godini. Predsjednik Smičić osvrnuo se na najvažnije prošlogodišnje aktivnosti, koje su ponovo pokazale da ova udruga, iako mlada po stažu, vrlo vrijedno radi. Iza njih su rezultati koji ohrabruju i potvrđuju kako i jedno malo selo složnim radom i zauzimanjem mještana može opstati i ići naprijed.

Članovi udruge u prošloj su godini odlazili na godišnje skupštine srodnih udruga, aktivno surađivali s LAG-om Zapadna Slavonija. Uredili su središte mjesta, postavili osam žardinjera i u njih posadili cvijeće, prostor ispred crkve tradicionalno su uredili pred blagdane Božića i Uskrsa. Opet su organizirali natjecanje u kuhanju čobanca, koje nema samo natjecateljski, nego i karakter druženja. Za ovu manifestaciju već se daleko čulo, pa je prošle godine okupila osam ekipa i velik broj posjetitelja. Važno je naglasiti kako je udruga dobila od županije nekadašnji školski stan na korištenje, što će im, kad ga opreme, znatno olakšati rad.

Već je poznata i organizacija kulturno- zabavnog programa na koji stiže i Djed Božićnjak. Za ovu priredbu udruga je već dobila puno pohvala, a realizira je i u suradnji s kulturno-umjetničkim društvima. Svakog ljeta udruga organizira izlet na Strmac, gdje se njezini članovi druže i opuštaju.

Ovo su samo najvažniji naglasci prošlogodišnjih aktivnosti, a bilo ih je još puno. Stoga je predsjednik Smičić, zaključujući svoje izvješće, zahvalio svim članovima udruge za sve što čine na uređenju svog mjesta, doprinoseći njegovom ljepšem izgledu, ali i očuvanju tradicije i  baštine, posebno rezbarenih suveniraa, koji su se mogli vidjeti i na manifestaciji „Čobanac 2016“, a ističu kako će izložbu ove godine još više obogatiti onim što su sačuvali njihovi djedovi i očevi, a nekada se naveliko radilo u selu.

Ove godine planiraju organizirati i dva predavanja za mještane, vezana uz poljoprivrednu proizvodnju, europske fondove,  malo poduzetništvo i obrt.  Nastavit će raditi na uređeju mjesta življenja, njegovog središta, opremit će prostorije koje će od sada koristiti za svoje aktivnosti, organizirat će već uhodane manifestacije (kuhanje čobanca, kulturno-zabavni program za Božić itd). Prostor oko crkve nastavit će uređivati i aranžirati ga uz veće crkvene blagdane.

Općina Staro Petrovo Selo  do sada je pomogla njihove aktivnosti, pogotovo  kuhanje čobanca, koje je realizirano u okviru projekta, bilo je pomoći i kod uređenja centra sela,ali u Komarnici očekuju više,  sve s ciljem da ovo selo živi. Iako je malo, članovi udruge sv Leonard su velikog srca i žele potaknuti  razvoj svog sela i ostanak mladih ljudi u njemu. Zbog toga će vrijedno raditi i dalje. (Višnja Mikić)

Related Post