KONTOAR I NOVAGRA.HR SAVJETUJU – Godišnje prijave poreza na dohodak – povrat poreza za građane!

1008 0

U nadležnim Poreznim upravama i njihovim

ispostavama počelo je zaprimanje Godišnjih poreznih prijava za 2010.godinu. Rok za podnošenje Godišnje prijave poreza je do 28.02.2011. Zbog velikog interesa naših građana, odlučili smo pojasniti „laičkim“ jezikom, tko sve može podnijeti Poreznu prijavu i ostvariti povrat poreza. Zakon je dosta opširan,pa ćemo u nastavku nastojati svesti to na minimum. Ono što je najbitnije znati, da povrat poreza ne možete ostvariti po nijednoj osnovi ako vam taj isti porez i prirez, priikom isplate plaće, mirovine ili nekog drugog dohotka, nije i uplaćen. Podatak o tome koliki Vam je bio dohodak i koliko je uplaćeno poreza dobivate od poslodavca kod kojeg je dohodak i ostvaren. Taj obrazac (kao i neke druge) prilažete uz obrazac Godišnje prijave poreza. Obrazac Godišnje prijave poreza na dohodak možete popuniti sami ili prepustiti stručnim osobama.

 

Najviše upita smo zaprimili u vezi olakšica koje su se prijašnjih godina mogle koristiti, a za 2010. Godinu su neke ukinute, ali ne u cijelosti. To su olakšice vezane za:

 

– uplaćene premije za životno osiguranje s obilježjem štednje, te dopunsko i dodatno osiguranje uplaćenih do 30.lipnja ove godine;

 

– Iznos stvarnih troškova zdravstvenih usluga u Republici Hrvatskoj za vlastite potrebe uplaćenih i obavljenih do 30.lipnja 2010.;

 

– Kupnju ili gradnju prvog stambenog prostora (kuće ili stana) na području RH, za potrebe trajnog stanovanja, za održavanje postojećeg stambenog prostora u vlasništvu poreznog obveznika ili njegovog bračnog druga, uplaćenih do 30.lipnja 2010.godine i za iznos ugovorene najmnine za potrebe stanovanja plaćene najmodavcu do 30.lipnja 2010.g.

 

– Darovanja dana u u naravi i novcu.

 

Te se olakšice MOGU iskoristiti za 2010. godinu u ukupnom iznosu do 6.000,00 kn (sve zajedno) pod uvjetom da su iste plaćene do 30.lipnja 2010.godine te da za iste postoje i dokazi.

 

I to je zapravo najveća promjena koja se dogodila, a vezana je za Godišnju prijavu poreza. Sve druge olakšice se i dalje MOGU koristiti i to za cijelu godinu:

 

– Olakšice za uzdržavane članove obitelji;

 

– Olakšice za sve one koji borave na područjima posebne državne skrbi i brdsko – planinskom području (P1, P2, P3, P4)

 

– Invalidnost za člana obitelji i HRVI itd…

 

Naravno da bi se i ove olakšice mogle koristiti (a već nisu iskorištene kod poslodavca) isto moraju postojati dokazi, koji se prilažu uz obrazac DOH.

 

Ovo bi bio samo mali dio pojašnjenja vezan za Godišnju prijavu poreza i to za građane, a za samostalne djelatnosti vrijede olakšice, ali oni imaju propisanu obvezu vođenja poslovnih knjiga, pa je njihovo utvrđivanje poreza na dohodak u tom slučaju nešto drugačije.

 

Nadamo se da smo ovu tematiku uspjeli makar malo pojasniti čitateljima, a za sve informacije i pojašnjenja možete se osobno informirati u Knjigovodstvenom timu Kontoar d.o.o. i Mag, obrt za usluge i proizvodnju, ul. Bana Josipa Jelačića Jug 3a, Nova Gradiška i putem telefona 035/331-560, mob. 098 990 5026. Također više o nama pročitajte i na http://www.mag-ng.hr.

 

A za sve Vas koji kod nas odlučite i popuniti Godišnju prijavu poreza napominjemo da NIJE potrebno kupovati navedeni obrazac, a za Vas ćemo obaviti i uslugu dostave same prijave u nadležnu Poreznu upravu!

 

Mirela Glavaš

Direktor i vlasnik knjigovodstvenog tima

www.mag-ng.hr

Related Post