Na vjeronaučnom natjecanju Požeške biskupije opet najbolje ekipe novogradiških škola 

569 0

Autor Požeška biskupija

 

Prvo mjesto u kategoriji osnovnih škola osvojila je OŠ „Mato Lovrak“ Nova Gradiška, a u kategoriji četverogodišnjih srednjih škola  Gimnazija Nova Gradiška

POŽEGA- U organizaciji Katehetskog ureda Požeške biskupije, Agencije za odgoj i obrazovanje i županijskih ureda za društvene djelatnosti, 22. ožujka 2024. održano je biskupijsko (međužupanijsko) natjecanje iz vjeronauka za osnovne te trogodišnje i četverogodišnje srednje škole na području Požeške biskupije. Natjecanje je za osnovne škole održano u Katoličkoj osnovnoj školi u Požegi, a za srednje škole u Katoličkoj gimnaziji u Požegi. Tema natjecanja bila je „Socijalni nauk Crkve“.

Biskupijskom natjecanju prethodila su školska natjecanja u šest županija na kojima se prostire Požeška biskupija, a sudjelovale su 34 osnovne škole, 13 četverogodišnjih i jedna trogodišnja srednja škola. Na temelju postignutih rezultata na školskom natjecanju na biskupijsko natjecanje plasiralo se deset ekipa osnovnih škola: Osnovna škola „Mato Lovrak“, Nova Gradiška; Osnovna škola Julija Kempfa, Požega; Osnovna škola kralja Tomislava, Našice; Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića, Staro Petrovo Selo; Osnovna škola Josipa Jurja Strossmayera, Đurđenovac; Osnovna škola fra Kaje Adžića Pleternica; Osnovna škola Vladimira Nazora Daruvar; Katolička osnovna škola u Požegi; Osnovna škola „Davorin Trstenjak“ Čađavica i Osnovna škola Vladimir Nazor Virovitica.

Biskupijskom natjecanju iz vjeronauka za trogodišnje srednje škole pristupila je Industrijsko-obrtnička škola iz Slatine, a za četverogodišnje srednje škole: Gimnazija Nova Gradiška; Katolička gimnazija s pravom javnosti, Požega; Srednja škola Pakrac; Gimnazija, Požega; Elektrotehnička i ekonomska škola Nova Gradiška; Srednja škola Novska; Tehnička škola Virovitica; Tehnička škola, Požega i Srednja škola Marka Marulića Slatina.

Svi sudionici natjecanja okupili su se najprije u Dvorani sv. Terezije Avilske gdje ih je, nakon molitve, u ime škola domaćina pozdravio Ivan Bedeničić, ravnatelj Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi te im izrazio dobrodošlicu. Predstojnik biskupijskog Katehetskog ureda Marijan Pavelić zahvalio je svima koji su uključeni u organizaciju biskupijske razine natjecanja iz vjeronauka, napose školama domaćinima i članovima povjerenstava za provedbu natjecanja. Čestitao je vjeroučenicima i mentorima na postignutim dosadašnjim rezultatima te im zaželio puno uspjeha u natjecanju. Okupljene je pozdravio i Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonske županice, izražavajući dobrodošlicu u grad Požegu, osobito sudionicima iz drugih županija, uz želje za što bolji uspjeh u natjecanju. Potom je dramska skupina Katoličke osnovne škole u Požegi pod vodstvom prof. Anite Rašić izvela scenski prikaz „Družina junaka“, a učenica Katoličke gimnazije Sara Alaber kazivala je poeziju “Pjesma svjetioničara” autora Miroslava Krleže. Zatim su predsjednici Povjerenstava za provođenje biskupijskog natjecanja – za osnovne škole Miroslav Peroutka, za četverogodišnje srednje škole Vesna Hodak i za trogodišnje srednje škole Ivica Lalić – dali upute za daljnji tijek natjecanja.

Nakon provedenog natjecanja, proglašene su najuspješnije ekipe. Prvo mjesto u kategoriji osnovnih škola osvojila je OŠ „Mato Lovrak“ Nova Gradiška (vjeroučenici Bruno Gubić, Korina Ljubičić, Bruna Pernar, Marta Pernar i mentorica Andrijana Petrović). Drugo mjesto je osvojila OŠ kralja Tomislava, Našice (vjeroučenici Gabrijela Nekić, Dora Rigo, Magdalena Štrk, Dominik Zavada  i mentorica Anita Zavada), a treće mjesto osvojila je OŠ Julija Kempfa, Požega (vjeroučenici Leon Baretić, Anja Jakovljević, Mihael Mršić, Tena Stastny i mentorica Anica Srebrović).

U kategoriji trogodišnjih srednjih škola prvo mjesto je osvojila Industrijsko-obrtnička škola Slatina (vjeroučenici Lara Androšević, Oscar Dvojak, Anamarija Marčinković, Ilijana Vidović i mentor Tomislav Peček) dok je u kategoriji četverogodišnjih srednjih škola prvo mjesto osvojila je Gimnazija Nova Gradiška (vjeroučenici Edi Conjar, Ella Conjar, Nikola Lovrić, Lana Marjanović i mentor Marko Milaković). Drugo mjesto osvojila je Katolička gimnazija s pravom javnosti u Požegi (vjeroučenici David Ciraki, Marija Orešković, Petra Španić, Robert Valenta i mentor Tomislav Dokoza), a treće mjesto Gimnazija Požega (vjeroučenici Klara Filić, Helena Jelčić, Gabriel Rašić, Leona Zorić i mentor Ivo Grbeš).

Predstojnik Katehetskog ureda Marijan Pavelić čestitao je najuspješnijima, a jednako tako i ostalim ekipama, udijelivši im priznanja kao uspomenu za sudjelovanje na biskupijskom natjecanju iz vjeronauka.

Najuspješnije ekipe zajedno s vjeroučiteljima mentorima u Dvorani bl. Alojzija Stepinca Biskupskog doma u Požegi primio je biskup Antun Škvorčević. Pozdravljajući ih, biskup je vjeroučenicima čestitao što su se u natjecanju iz vjeronaučnog znanja svrstali među pobjednike. Istaknuo je kako natjecanje uvijek nosi sa sobom ne samo pitanje znanja, nego i kako ga upotrijebiti, način ponašanja s 

time povezan. Pojasnio je natjecateljima kako nije dovoljno pouzdati se samo u svoj intelekt, nego treba biti svjestan da je čovjek biće srca, i ne dopustiti da znanje u njemu probudi taštinu. Kazao je da sv. Pavao upozorava kako znanje napuhuje, a ljubav oslobađa za puninu. Kad se poveže znanje i ono što kao jedinstvene osobe nosimo u srcu, događaju se najljepši koraci,  istaknuo je biskup Antun. Spomenuo je kako smatra da su oni upravo takvi pobjednici, izrazio je radost zbog toga, ohrabrivši ih da im ova pobjeda bude poticaj da se izgrađuju u cjelovite osobe, uvijek puni pouzdanja u Boga, zahvaljujući mu za sve što jesu i što od njega primaju. Na kraju je biskup Antun zazvao Božji blagoslov na njih i sva njihova nastojanja i uručio im monografiju o Dijecezanskom muzeju Požeške biskupije te monografije o požeškoj Katedrali i Voćinskom svetištu.

Pobjedničke ekipe biskupijskog natjecanja iz vjeronauka iz osnovne i srednje škole predstavljati će Požešku biskupiju na državnoj Vjeronaučnoj olimpijadi koja će se održati od 22. do 24. travnja 2024.

Related Post