Nagrađeni učenici gradskih osnovnih škola koji su sudjelovali u projektu „ZAMISLI ZIVOT BEZ VODE“

1145 0

Autor Franjo Samardžić

Od ukupno 1.100 učenika koji polaze dvije gradske osnovne škole na natječaj je pristiglo 180 radova što pokazuje interes osnovaca za sve projekte, pa tako i ovaj – kazala je Blagica Pećnjak, ravnateljica OŠ „Ljudevit Gaj“

NOVA GRADIŠKA, 11. prosinac 2018. – Bilo je dana svečano i puno zadovoljstva u maloj gradskoj vijećnici gdje su se okupili učenici gradskih osnovnih škola „Ljudevit Gaj“ i „Mato Lovrak“ čija su likovni uradci nagrađeni u natječaju pod nazivom ZAMISLI ZIVOT BEZ VODE, Udruge Slagalica i Građanske inicijative “AKTIVNE U ZAJEDNICI” kojim se želi osvijestiti važnost dobrog i pravilnog gospodarenja vodom kod djece i odraslih. Uz ove dvije osnovne škole potporu ovom projektu i nagrade nagrađenim učenicima su dali Grad Nova Gradiška, POU ANC, LAG zapadna Slavonija, Rotary klub Nova Gradiška i Vodovod zapadne Slavonije.
-Sa Udrugom Slagalica surađujemo od 2016. godine kroz projekt Uredimo dvorište dječjeg vrtića „Radost“, koji se pokazao uspješnim, a potom proveli projekt Poligon za pse. Ove godine krenuli smo u drugačiju akciju, odnosno program „Aktivne u zajednici“ s ciljem da osvijestimo lokalnu zajednicu i da osnažimo društveni kapital koji se nalazi u našoj zajednici tako da otkrijemo neki problem koji nas muči u našem malom gradu i da ga nekako pokušamo riješiti. Okupljali smo se u maloj gradskoj vijećnici i održavali radionice uočili smo da je jedan od bitnih problema u našoj zajednici problem pitke vode. Tražili smo način da bez nekih velikih sredstava osvijestimo ljude o značaju pitke vode i da je nastojimo što manje trošiti. Odlučili smo educirati učenike osnovnih škola na način da crtežima osvijeste ostale građane Nove Gradiške, pa i šire. Odazvalo se dosta djece i radovi su bili uspješni, a i lijepo smo se družili u školama. Kolegica Ernestina „povukla“ malo više posla, kao i kolegice Slavica, Gordana, Danijela, Klara i Divna. Nakon naših prezentacija djeca su slikala i svoje radove prijavila na natječaj „Zamisli život bez vode“ – kazala je Ivana Trupina, pozdravljajući nagrađen učenike u ime Udruge Slagalica, kao zamjenica gradonačelnika i kao aktivna članica koja je sudjelovala u ovom programu.

Šest najbolje ocjenjenih crteža ići na naljepnice koje će se dijeliti za Svjetski dan voda institucijama, obrtima i školama, a naljepnice će se naći i na drugim javnim mjestima i upozoravati građane na problem pitke vode.

Komisija u sastavu: Miroslav Pišonić, prof.lik.kulture, Jelena Kovre, mag.educ.art, Marijana Soldatović, mag.ing.traff., Klara Andrakovic  dipl.san.ing. i Ivana Trupina mag.oec. odabrala je po tri rada iz osnovnih škola “Mato Lovrak” i “Ljudevit Gaj”:

Iz OŠ “Mato Lovrak” nagrađeni su LOVRO VLAOVIĆ 1b, PETRA MASNICA 2a i
ESTER LAZARIĆ 2a, a iz OŠ “Ljudevit Gaj” PETAR VUKŠIĆ 2a, MAJA ŠTEFANAC 2a i LARA ĆELEPIROVIĆ 7c.

Utješne nagrade po odabiru članica inicijative “Aktivne u zajednici” dobili su EMIL STIPANČEVIĆ 4c i MARTA PERNAR 2c iz OŠ „MATO LOVRAK“, te VANESA MUIĆ 3 l, iz PŠ LJUPINA, te INES VAPENSKI 7a, LUCIJA SKOKIĆ 8b i ANA MEGLAJEC 8b iz OŠ „LJUDEVIT GAJ“.

Svi su dobili prigodne poklone, a autori šest najbolje ocjenjenih slika dobili su i novčanu nagradu od 250 kuna, a učenici koji su dobili utješne nagrade po 100 kuna.

-Danas sam jako ponosna na svoje učenike, ali i na učenike OŠ „Mato Lovrak“.Po troje naših učenika je nagrađeno glavnim nagradama i po troje utješnim. Akcija je bila dobro pripremljena, darovi su oduševili našu djecu. Još više to jer jedno neprocjenjivo iskustvo u formiranju njih kao ljudi, njihove svijesti i njihovog samopoštovanja. Hvala Gradu Nova Gradiška, hvala svima koji su bili sudionici ove akcije i udruzi koja je sve ovo organizirala.
U našoj školi djeca su jako svjesna važnosti vode. Mi smo jedna od prvih eko-škola u Hrvatskoj i jedan od glavnih zadataka u proteklih 17 godina je ušteda vode. Pored svake naše slavine postoji već naljepnica koja opominje djecu da štede vodu. Sada će naljepnice biti po drugim ustanovama i zgradama u našem gradu.U našoj školi o tome puno govorimo – kazala je Blagica Pećnjak, ravnateljica OŠ „Ljudevit Gaj“.

Related Post