NEPOZVANI GOSTI

907 0

NOVA GRADIŠKA – KUGLA – kazališno umjetnička radionica glumaca amatera u sklopu NG ljeta glazbe i kulture predstavom Nepozvani gosti 7. kolovoza počastila je u Domu kulture ljubitelje kazališne umjetnosti.

Kako su pojedine životne situacije zapravo temelj i umjetnosti riječi tako je i radnja ove komedije proistekla iz jedne takve. Doček je Nove godine. Bračni par Dunja i Mirko Lovrić odlučili su ostati kod kuće i uz TV program mirno dočekati početak Nove godine. S njima je i Dunjina mama Marija, kojoj se to nikako nije svidjelo i ona želi društvo. Jer,… kakav je to doček bez veselja, onog narodnog i bez gostiju? Zvono na vratima najavilo je nepozvane goste-Draška i Gizelu, koji odlučuju ostati i s prijateljima ispratiti staru godinu. Priča se na duhovit način razvija i u njoj, zapravo, gledatelj prepoznaje situaciju u kojoj se možda nekada i sam našao.

Voditelj „KUGLE“ Milan Vidošić, režirao je ovu kazališnu predstavu s kojom je pet glumaca- amatera (Mirko-Milan Vidošić; Dunja-Sanja Kovarbašić-Ferković; Gizela-Mihaela Stažić; Draško-Dražen Levis; Mama- Marija Funes) unoseći u interpretaciju likova osobni pečat, itekako nasmijalo i zabavilo publiku.

Zahvaljujući entuzijastima i zaljubljenicima u kazalište u Novu Gradišku se ponovno vratila amaterska Glumačka družina. Začetnici su ove ideje prof. Marija Karlovčan Subić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta „Matija Antun Relković“ i Milan Vidošić, novogradiški učitelj i dramski pedagog. Ideja je rođena u „Noći kazališta“ 2014., a službeno su ustrojeni 12. siječnja 2015. kao radionica pri POU „M.A.R.“

Predstavu „Nepozvani gosti“ prvi su puta zaigrali uz Svjetski dan kazališta 27. ožujka 2015. godine, potom u humanitarne svrhe za Udrugu za pomoć osobama s autizmom grada NG, a bilježe i gostovanje u Pakracu, također s humanitarnim ciljem za već spomenutu Udrugu i njihov projekt opremanja senzorne sobe.

Bez razvoja amaterskoga rada nema niti profesionalizma. A Nova Gradiška se doista može pohvaliti bogatstvom amaterskih društava, koje svako, na svoj način, njeguje i prezentira ljepotu tradicijske, ali i građanske baštine. Potvrdili su nam to i naši glumci amateri, koji su za nas zapravo domaći profesionalci. Potvrdili su, po ne znam koji puta, i činjenicu da najbolje radiš ono što voliš. Sudeći po reakcijama publike, slijedeća predstava isčekivat će se s nestrpljenjem.

Related Post

U DVORANI RELKOVIĆ

Autor - 09/10/2012 0
U petak 5. listopada 2012. u dvorani Relković održan je, pod pokroviteljstvom Grada Nova Gradiška, zajednički koncert Hrvatskog pjevačkog društva…

SA ŠKOLOM U KAZALIŠTE

Autor - 02/03/2012 0
NOVA GARDIŠKA 2. ožujka 2012. – U četvrtak, 1.ožujka 2012. na kazališnim daskama Dvorane Relković gostovalo je Dječje kazalište „Ivana…

GRANIČARI SVOME GRADU

Autor - 10/12/2012 0
Gradu i župi u čast Hrvatsko pjevačko društvo Graničar održalo je tradicionalni svečani koncert 8. prosinca u Domu kulture.